1 Laatst bewerkt door Frank H (08-02-11 10:44:02)

Onderwerp: Techniekstromingen, welke moet ik kiezen ?

Tijdens trainingen en clinics krijg ik veelal de vraag welke techniekstroming nu het beste is, ik dacht dat het wel behulpzaam zou kunnen zijn hier wat over op het forum te plaatsen. Hieronder een korte omschrijving van de meest populaire zwemstromingen en sites met hun voor's en tegen's.

Total Immersion: een term/stroming die zich reeds al heel wat jaren heeft gevestigd in het triathlon-jargon.
TI beschrijft het zwemmen volledig vanuit de efficiency; met minimale inspanning door het water bewegen.
Velen filmpjes zijn op YouTube te bekijken en wat opvalt is de elegantie en ontspannen uitstraling van deze vorm van zwemmen. Voor een beginnend zwemmer een Eye-opener, omdat hij/zij juist zoveel moeite heeft om door het water te komen. Om te beginnen een heel goede methodiek, die vanuit de basis beginselen stroomlijning, slaglengte, minimale beenslag (2-beat kick) en glijden de zwemslag benaderd. Echter met deze methodiek zwem je dermate ontspannen dat na het aanleren van de slag, er niet veel echte progressie meer te boeken is. De geminimaliseerde beenslag en diepere ligging in het water belemmeren het maken van snelheid en zullen je in het openwater op langere termijn niet veel voordeel opleveren.

Voor: Super om te leren crawlen
Tegen: Blijft steken op "ground-level"
website: www.totalimmersion.net

SwimSmooth: Sinds 2009 gelanceerd door de Australische zwemcoach Paul Newsome, met als boegbeeld, de inmiddels welbekende zwemanimatie Mr. Smooth. Een werkelijk prachtige animatie van hoe de borstcrawl wordt uitgevoerd, te bekijken van voor,- achter, onderzijde van beide boven en onder het wateroppervlak. Heel mooi wordt de uitvoering de technische basiselementen weergegeven: beenslag (beide ritme en uitslag), ademhaling en contrafase (het terugbrengen van de arm over het water). Maar oei, de stuwfase van de armslag daar zit iets niet helemaal goed.
Bij het gezamenlijk bestuderen van deze animatie met Drs. R. van Vliet, manager van het zwemlab te Eindhoven, waar ons Land's trots der zwemkampioenen wordt gekweekt, was zijn reactie: "Tjonge die elleboog zakt tot op de bodem; als onze jongens zo zwemmen krijgen ze flink op hun falie hoor !" De geillustreerde stuwbeweging van de armen laat nogal wat te wensen over; De catch is direct naar beneden, de pols blijft hier veel te lang gebogen. De arm en ellebogen liggen te diep, waardoor er een te vage en late overgang is van de zgn trek- en duwfase. De armbeweging volgt 1 rechte lijn en tevens wordt de hand aan het eind van de duwfase uit het water getrokken, zodat laatste stukje stuwing (het effectiviteits cadeau'tje) geheel niet wordt benut. Er blijkt een heel bewuste keuze aan ten grondslag te liggen, daar SwimSmooth het "glijden" in de slag een vies woord vindt en per definitie kiest voor een slag met een hogere slagfrequentie, de reden voor het ontbreken van de zgn "Hoge Elleboog" wordt benaderd vanuit de fysiotherapeutische kant; dit zou schouderklachten opleveren.

Voor: Mooie animatie voor beenslag, ademhaling, en contrafase + leuke updates over oefeningen etc
Tegen: Armslag-stuwbeweging van Mr Smooth staat haaks op de conventionele zwemscholing.
Website: www.swimsmooth.com


GoSwim.tv: Van de amerikaanse Olympische zwemmers Glenn Mills en Barbara Hummel, die hun levenswerk hebben gemaakt van het verfilmen van zwemtechniek. Deze stroming sluit naadloos aan bij de Nederlands/Amerikaanse zwemschool. Wekelijks posten ze Drills voor specifieke slagelementen, en hun DVDs zijn werkelijk geweldig voor het meest brede publiek; ze benaderen en verfilmen alle zwemslagen en gebruiken hiervoor veelal amerikaanse en internationale Olympische zwemmers. De Drills worden volledig uitgediept en onderbouwd; waarom ze te doen en de fijne puntjes.

Voor: Heel compleet arsenaal aan oefeningen- en instructie DVD's, aansluitend op de conventionele zwemscholing.
Tegen: DVDs bestellen vanuit de US is duur (22 dollar verzendkosten)
website: www.goswim.tv

Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het grote aanbod op het hedentendaagse worldwideweb. Het kan je aardig bijscholen mbt de theorie van de zwemslag en het visualiseren hiervan.

Echter om je techniek Echt te verbeteren, dien je uiteindelijk toch het welbekende advies van NIKE op te volgen:
JUST DO IT !!

Succes !

Frank Huisman
Zwemtrainer Tri-Experience
www.tri-experience.com

Voor evt vragen over zwemtechniek en/of training kan je me mailen:
tri-swim@tri-experience.com