1

Onderwerp: zwemwater Oud-Gastel vervuild

Slecht nieuws van de organisatie van de triatlon in Oud-Gastel volgende zaterdag:

Dinsdag of woensdag treft u in de media of op internet berichten aan over de zwemkwaliteit van de Roosendaalse Vliet, het water waarin wij sinds jaar en dag zwemmen als openingsonderdeel van de triathlon Oud Gastel.
Wat ons niet eerder overkwam, lijkt nu wel te gebeuren: het water is te zeer vervuild. Dat is een gevolg van een gebroken persleiding bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath, Zeeland een paar weken geleden. Daar is inmiddels een noodleiding aangelegd, maar die is ontoereikend voor alle overstort van riolen. Bij hoosbuien stromen – in ons geval – het riool aan de Engebeek bij Roosendaal open en de bacterie daarvan drijft over de Vliet. Het bacteriegehalte is na de buien van afgelopen weekeinde te hoog.
Om de bacterie uit te schakelen zijn er vier dagen nodig zonder hevige regenval. Wij als organisatie en met ons waterschap Brabantse Delta en de gemeente Halderberge (waar Oud Gastel onder valt) houden de metingen goed in de gaten. Woensdag is ter plaatse een nieuwe meting. Dan wordt meer duidelijk of we al dan niet gebruik kunnen maken van de Roosendaalse Vliet als zwemwater.
Intussen kijken wij uit naar alternatieven, waarbij ons credo is: we willen zwemmen en geen duathlon. Een eerste optie ligt in kerkdorp Stampersgat, vier kilometer van Oud Gastel vandaan waar de Mark stroomt, die minder te lijden heeft onder de overstort.
We hebben inmiddels contact gehad met de Staalunie, die haar bedrijventerrein beschikbaar stelt voor de start en wissel zwemmen-fietsen. Het betekent dat het aanloopstuk verandert. Na het zwemmen verlaten we Stampersgat via de Fabriekstraat, Noordzeedijk, Kreekweg en oversteek rotonde provinciale weg (Dinteloordseweg). Vanaf dat punt (1 kilometer heeft u dan pas afgelegd) bent u op het bestaande fietsparcours Noordlangeweg en meteen Gastelsedijk West.
Hoewel het nog niet definitief is, adviseren wij u om b.v. via Google Maps al te kijken hoe te nieuwe situatie eruit ziet.
Is ook de Mark geen optie en geldt er dus een algeheel zwemverbod in Westbrabantse open wateren, dan gaan we kijken wat het zwembad ons oplevert. Daar is een diep 25-meter bassin met vier banen en een ondiep 22-meter bassin met eventueel vijf banen. Ideaal is dat niet en het idee is nog niet helemaal uitgewerkt. De trio-triathlon willen we daar in dat geval wel laten starten, over de individuele wedstrijden hebben we nog geen standpunt ingenomen.
Eigenlijk komt de duathlon (run-bike-run) pas als laatste optie om de hoek kijken.
In de loop van woensdag weten we meer en kunnen we u van de actuele informatie voorzien.
Laat tenslotte duidelijk zijn dat we op geen enkel moment de gezondheid van onze deelnemers op het spel gaan zetten. Een negatief advies betekent geen zwemmen in open water.
Wij hopen op uw aller begrip en willen ons sportfeest hoe dan ook in stand houden: aanstaande zaterdag 25 juni en in alle toekomstige junizaterdagen.

2

Re: zwemwater Oud-Gastel vervuild

Mm, vervelend... hoop niet dat het weer een run-bike-run wordt ... afgelopen zondag in Zandvoort ook al. Meer dan genoeg tongue

3

Re: zwemwater Oud-Gastel vervuild

Las het bericht idd ook vandaag.... liever een RBR dan met zn allen in het zwembad gepropt!

4

Re: zwemwater Oud-Gastel vervuild

Zag net een twitter berichtje op de website van tveerke dat de Vliet "schoon genoeg" is. Blijft een twitter bericht dus even wachten op een officieel bericht van de organisatie maar toch.... hoopvol!

5

Re: zwemwater Oud-Gastel vervuild

Jeroen1979 schreef:

Zag net een twitter berichtje op de website van tveerke dat de Vliet "schoon genoeg" is. Blijft een twitter bericht dus even wachten op een officieel bericht van de organisatie maar toch.... hoopvol!

Nu ook bevestigd door de organisatie zelf. Ben allang blij dat het geen RBR wordt, is nu met de knie een beetje te veel van het goede.

6

Re: zwemwater Oud-Gastel vervuild

en officieel:

OUD GASTEL – Voor de drie Friese deelnemers kon voorzitter Frank Hopstaken van ’t Veerke donderdagmiddag de verlossende woorden It giet oan uitspreken. Alleen is nu niet de ijsdikte van de Roosendaalse Vliet bepalend voor het doorgaan de triathlon, maar de waterkwaliteit. Oud-wielrenner Teun van Vliet lost dus gewoon het startschot voor het evenement aan het water, dat zijn naam draagt. Van Vliet signeert tijdens en na het evenement zijn autobiografie. Zijn stichting Topsport for Life viert in Oud Gastel het eenjarig bestaan.



Uitvoerig overleg tussen dijkgraaf Joseph Vos van Brabantse Delta en burgemeester Giel Janssen van Halderberge resulteerde in instemming met het doorgaan van het zwemonderdeel op de oorspronkelijke route namelijk de Roosendaalse Vliet ter hoogte van de Commisaris Van der Hartenbrug. Daar bleken de watermonsters, waarvan de resultaten gisteren bekend werden in orde. Ook waren er sinds afgelopen weekeinde geen nieuwe overstorts meer geweest van het riool aan de Engebeek bij Roosendaal. Die zorgde eerder deze week nog voor een te veel aan e-colibacterie in het water.

Voorzitter Hopstaken kreeg het goede nieuwe rechtstreeks van de burgemeester te horen. “We hebben groen licht  met code oranje eraan. Dat wil zeggen als er alsnog een overstort komt als gevolg van hoosbuien, kan de gemeente ons alsnog opdracht geven uit te wijken. Maar de weersverwachtingen zijn gunstig. De buien, die nu vallen doen ons niet de das om”, aldus een opgeluchte Hopstaken.  “Morgen halen we het oorspronkelijke scenario uit de kast en blijft alles bij het oude. Zo willen we het zelf het liefst en zo zijn de trouwe deelnemers dat al 26 jaar gewend.”

Een recordaantal van zeshonderd deelnemers gaat zaterdag in vier series van start. Hopstaken: “Dat is tien procent meer dan we ooit hadden. Alleen al uit Gastel hebben we bijna honderd triatleten. Het leeft enorm.” De eerste start aan de Roosendaalse Vliet is zaterdag om 9.30 uur.

Gelukkig hebben we de foto's nog.......