1 Laatst bewerkt door LaurensT (17-04-12 23:20:44)

Onderwerp: Trainingsschema vraag

Hoi, Ik ben momenteel op weg naar mijn tweede traithlon (OD afstand). Vorig jaar heb ik mijn eerste gedaan en heb die in 2u33m kunnen finishen. Helaas ook nog met val op de fiets.

Hieronder de tijden.

zwemmen: 25:30
fietsen: 1:08
lopen: 0:56

Maar al met al een mooie ervaring en dit jaar op weg naar de tweede OD triathlon. Ten opzichte met vorig jaar moeten vooral het fietsen (dit jaar al betere voorbereiding, een nieuwe fiets en natuurlijk niet weer vallen) en het lopen (vorig jaar erg warm + de val had daarop ook invloed ivm grote schaafwonden).

Vorig jaar heb ik in de voorbereiding lekker baantjes getrokken (meestal gewoon die 1500 meter in het zwembad zo snel mogelijk gedaan) en met fietsen en lopen ook vergelijkbare afstanden als in de OD. Geen interval dus. Wel op het laatst een paar keer een koppeltraining.

Dit jaar wil ik natuurlijk nog veel sneller zijn en mijn basisvraag is in feite ook: wat kan ik het beste doen om dit te bereiken? Dat is nogal algemeen, dat weet ik, maar ik wil het ook juist een beetje zo houden omdat ik niet op zoek ben naar een trainingsschema op maat.

Ik ben inmiddels enkele weken aan het trainen, maar wel op dezelfde manier als vorig jaar. Hoewel ik wel al een betere basisconditie heb nu. Ik loop en fiets al sneller dan vorig jaar. Maar ik doe dus nog geen speciale dingen. Wel doe ik bijna alle trainingen zo goed als maximaal. Dus bijna altijd zo hard mogelijk zwemmen, fietsen en lopen.

De traithlon waaraan ik wil gaan deelnemen (zelfde als vorig jaar) is over 7 weken en ik wil nu toch gaan kijken hoe ik die laatste weken zo efficient mogelijk kan gebruiken. Tips hiervoor zijn meer dan welkom!

Nou heb ik zelf enkele schema's gevonden, maar daarin zitten nogal veel verschillen.

http://www.sparrenweg.info/DHT/html/Een … weken.html
http://www.tvargo.nl/overig/Argo%20trai … 0kwart.doc
http://mos.triradar.com/Training_Plans/ … st_Tri.pdf

Deze drie vond ik wel interessant. Nou is die van tvargo wel erg basis volgens mij en zou ik me beter kunnen richten op 1 van die andere twee? Nou zitten tussen die twee ook wel weer erg veel verschillen. Wat raden jullie me aan?
Ik wil het ook weer niet TE moeilijk maken hoor smile

en nog laatste vraag, wat betekent die P20" (20 seconden, maar die P?) in onderstaande zin:
"Zwemmen : tempo 1-2 10x100 m crawl P20" "

Is één van deze schema's goed te gebruiken als basis?

2

Re: Trainingsschema vraag

Ik ben zelf nu geen specialist en laat mijn schemas opstellen door een trainer maar weet wel dat je al je trainingen maximaal doet dat je niet goed bezig bent.

3

Re: Trainingsschema vraag

Bedankt! Ja, dat ga ik veranderen. Ik kom op die manier ook niet op 6 trainingen per week. Dat is wel het doel.
Ik dacht zelf aan iedere discipline 2 keer en dan 1 keer intensief (hele afstand lekker op tempo of interval) en dan 1 keer rustig (herstel).
Is dat een goed plan?

Verder weet je wat die P20" betekent? Dan zou ik dat schema misschien wat kunnen proberen te volgen.

4

Re: Trainingsschema vraag

Die P betekent (volgens mij) gewoon pauze. Dus na elke serie 20 seconden rust. Het prettige van het volgen van een schema is dat er voldoende rustmomenten zijn ingebouwd. Van rusten/herstellen wordt je immers sterker, niet van het trainen zelf. Bij het Sparrenweg schema mis ik de brick-trainingen. Ik ben zelf een fan van het boek the Time Crunched Triathlete van Chris Carmichael, waar ook trainingsschema's in staan. Altijd vol trainen is niet echt zinvol inderdaad. Intensief trainen is prima, maar wel met voldoende rustmomenten tussendoor. Ik zou inderdaad gewoon trouw een schema gaan volgen.

En waarom ben je niet geïnteresseerd in een trainingsschema op maat eigenlijk?

5

Re: Trainingsschema vraag

Okay, ja pauze...dat klinkt wel aannemelijk haha, bedankt!

Ja, ik wil ook proberen een beetje een schema te gaan volgen / samenstellen. Juist om die interval er bij te gaan doen en wat meer rust ook wink.

En ja als iemand mee wil helpen om iets op maat te maken, graag natuurlijk! Ik zei dit meer om ook niet TE veel van jullie te vragen en om mij meer in de goede richting te helpen smile

Dat boek ga ik eens opzoeken.

De bricks wil ik zeker bij gaan doen. Ik heb nu al voorgenomen om in ieder geval na elke fietsrit even een korte rustige run te doen van 10 minuten.

Zelf heb ik wel erg de behoefte om minimaal de afstand van de OD ook af en toe te testen per discipline op snelheid om zo te kijken waar ik sta. Maar misschien moet ik die behoefte dan maar wat meer de kop indrukken...

6

Re: Trainingsschema vraag

LaurensT schreef:

Zelf heb ik wel erg de behoefte om minimaal de afstand van de OD ook af en toe te testen per discipline op snelheid om zo te kijken waar ik sta. Maar misschien moet ik die behoefte dan maar wat meer de kop indrukken...

Af en toe testen is handig om de progressie te meten, maar dat hoeft niet per se je wedstrijdafstand te zijn. Bijv elke paar weken een 5km lopen op hetzelfde parcours geeft ook je progressie weer, dat hoeft niet een 10km te zijn.

Als je je intervallen tijden een beetje leert kennen, deze zouden naar verloop van tijd sneller moeten gaan met dezelfde hartslag (of minder rust nodig voor hetzelfde tempo / of je hartslag omlaag bij dezelfde snelheid). Zo weet je ook dat je progressie maakt.

En straks vanaf mei kan je meer dan maandelijks een OD doen wink

7

Re: Trainingsschema vraag

Hoi Laurens,

2.33 uur op je eerste OD is een veelbelovende start!

Voor wat betreft je vraag: ik sluit mij bij de anderen aan.

Als toevoeging: ook op deze site is nuttige info mbt training te vinden. Bert Flier heeft een heel aardige drieluik hierover geschreven:

http://www.triathlon226.nl/2011/08/wat- … jk-deel-1/

Succes en misschien strijden we nog eens tegen elkaar! wink

8

Re: Trainingsschema vraag

Bedankt Bleek en gelijk heb je ook. Zo lang ik maar kan vergelijken wink
En ik sluit een extra OD niet uit deze zomer!

Ynsnits ook bedankt voor de info! Dat zal ik eens even goed doornemen. Ik heb nog geen doel gesteld behalve sneller dan de vorige keer gaan, maar ga dat nog wel doen. Aansluiting krijgen bij de middenmoot is wel een subdoel eigenlijk. Zou leuk zijn als we elkaar eens tegenkomen..in Sneek of sa wink

9 Laatst bewerkt door LaurensT (19-04-12 10:35:37)

Re: Trainingsschema vraag

Zo inmiddels weer enkele artikelen verder (oa. die van Bert Flier) en hierdoor wordt het belang van een goed schema nog duidelijker, maar de invulling hiervan niet makkelijker  roll

Ik ga nu op basis van die informatie en de beschikbare online schema's toch maar proberen zelf een 6-weken schema op te stellen, zodat ik vanaf volgende week dat als leidraad kan gaan gebruiken tot race day.

O.a. onderstaande artikelen wil ik hier ook nog bij gebruiken:
http://www.sparrenweg.info/DHT/html/De% … ining.html
http://www.triathlon226.nl/2011/09/wat- … jk-deel-2/

En begrijp ik het goed dat een pullbuoy tot de standaard-uitrusting van iedere triathleet behoort? smile

edit: En heeft iemand toevallig (een link naar of artikel per mail) voor me met een soort basis weekoverzichtje met de trainingstypen (op basis van 6 trainingen per week)? Dus zeg maar maandag - Aerobe capaciteit, dinsdag - Anaerobe capaciteit. Dat lijkt me handig om de online schema's beter te begrijpen en vervolgens zelf toe te passen.