1 Laatst bewerkt door pieterjan99 (17-04-13 16:21:36)

Onderwerp: Hartslag in rust

Wanneer heb je eigenlijk een te lage rustpols? Ik weet dat dit ook wat leeftijdsgebonden is...
Ik ben 32 jaar en mijn rustpols (gemeten' s avonds voor ik ga lopen) is 39. Vermoed dat dit 's morgensvroeg in bed nog lager is.  Ikzelf ben nog maar van november aan het trainen voor triatlon. Toen was mijn rustpols eind de 50. Als ik zo doorga dan begin ik schrik te krijgen.

3 maand terug naar cardioloog geweest om alles eens te checken. Wat blijkt na de 3D-echo; mijn aorta is veel te breed. De week nadien moest ik een NMR laten nemen en allerlei testen doen. Blijkbaar val ik in de gevarenzone en indien dit nog verbreed gaan ze dit opereren. Maar liever niet. Zit nl. in het hart en dan moet alles open. Nu moet ik elke 6 maand een echo en/of NMR laten nemen. Positief is wel dat alles wat buiten proportie is van mijn hart. Dit geeft alleen maar voordelen voor een atleet.

Heeft dit ook te maken met een lage rustpols?

Cardioloog zei me ook dat ik later een grote kans heb op een pacemaker.

2

Re: Hartslag in rust

Toevallig heb ik een paar dagen terug eens zitten googlelen op "sporthart" omdat mijn rusthartslag ook steeds lager wordt..

Door het sporten wordt het hart groter en sterker waardoor het met een slag meer bloed rond kan pompen en daardoor minder slagen hoeft te maken in rust. Op zich is dit dus niets verontrustends maar wellicht dat het in combinatie met de verbrede aorta wel iets is om op te letten... je cardioloog kan je daar vast meer over vertellen.

Ik heb er trouwens even naar gezocht om 2 redenen.. Ik heb een erg bezorgde moeder hmm  (met rede.. ze heeft zelf op haar 39e een flink hartinfact gehad en heeft nu een ICD/pacemaker) en met plasma doneren mocht ik iedere keer extra naar de keuringsarts omdat mn rustpols onder de 50  is... ( heel ironisch maar als ik de dag ervoor echt stevig heb getrained of niet helemaal fit ben dan gaat het goed:-)) steevast de vraag van de keuringsart:"sport zeker veel?"..."Ja ... ok"... nu staat het in het systeem  en ben ik er even vanaf..

Maarten

3

Re: Hartslag in rust

Beste Pieter Jan,

Ik denk niet dat er op dit forum leden te vinden zijn die aan de hand van je vragen jouw hierop een bevredigend antwoord kunnen geven, daarvoor is het te medisch specialistisch en zonder de gewenste medische achtergrond en informatie mijns inziens ook erg onverstandig.

Het beste advies dat ik je kan geven, is deze vragen met je cardioloog te bespreken.

Succes!

Gr Eric

4

Re: Hartslag in rust

Half juni moet ik terug een echo nemen en daarna onmiddellijk een consultatie. Dan zal ik weer wat wijzer worden smile
Erg ongerust ben ik niet...aangezien de cardioloog me zei dat alles buiten proportie is, waaronder de aorta. Dit moet gewoon goed opgevolgd worden.


Maar je hebt gelijk betreffende de antwoorden op mijn vragen. Als ik het internet hierover afschuim dan kom je allerlei verschillende verhalen/antwoorden tegen.

Toch kan je nooit weten of hier ook mensen dit 'probleem' hebben om eventuele info uit te wisselen.

Pieter-Jan

5

Re: Hartslag in rust

In rust is mijn hartslag soms 38/39 en ik ben 45 jaar toen ik een paar jaar terug in het ziekenhuis lag (was toen 44) zeiden ze dat ook u sport zeker veel.....het grappig was dat ik toen al 17 jaar niet had gesport  cool . nu sport ik regelmatig en zeker de laatste 3 maanden en is hij dus rond de 38 in rust. Ik hou het wel in de gaten via een app op mijn iphone je weet maar nooit veel lager wil ik hem niet hebben eigenlijk.

Life is short, so max it..............als mijn baas vraagt wat ik het liefst doe dan moet ik toch echt antwoorden "zo min mogenlijk".

6

Re: Hartslag in rust

Maar wat doe je eraan als hij toch lager gaat? smile Bicky's eten en languit in de zetel zitten  big_smile

Net het internet nog eens rond gesurft en blijkbaar zijn er heel wat sporters met hartslagen van 30-35 in rust.

Pacemakertje later en het is terug in orde  tongue

7

Re: Hartslag in rust

Als ik onder de 38 ga zitten dan zal ik zeker naar een arts gaan en advies vragen.........
cool

Life is short, so max it..............als mijn baas vraagt wat ik het liefst doe dan moet ik toch echt antwoorden "zo min mogenlijk".

8 Laatst bewerkt door Makreeltje (24-04-13 11:50:11)

Re: Hartslag in rust

Ja, dingen omtrent je hart en je hartslag/bloeddruk zijn toch wel zeker zaken om goed in de gaten te houden, sportarts kan daar wel goed advies over geven denk ik.

Kennen jullie toevallig ook mensen (of zijn jullie mensen) die sporten met een gehoorapparaat? Ik heb vroeger gehoorbeschadiging opgelopen en heb onlangs via https://www.audibene.nl/ een gehoorapparaat genomen. Het is een goed ding en in de dagelijkse omgang functioneert het prima. Maar ik weet niet hoe dit bij sporten gaat. Ken zelf ook geen mensen die met zo'n apparaat sporten en het lijkt me dat het bij normale 'droge' sporten geen probleem is..
Maar 2 vrienden van mij en ik zijn van plan om een triathlon te gaan doen voor het eerst, en we willen eigenljik zo goed mogelijk voorbereid zijn. Vandaar dat ik het hier even vraag... iemand?

Don't run away from something, run towards it!