1 Laatst bewerkt door hans210 (04-11-13 12:25:09)

Onderwerp: hielbot raadsel

Hoewel dit natuurlijk geen forum is medisch specialisten wil ik toch een poging wagen met mijn vraag. Ik heb in het begin van dit jaar een stressfractuur opgelopen in mijn linker hielbot (calcaneus) na 6 maanden niet gesport (enkel zwemmen) te hebben in augustus weer rustig begonnen met trainen. Overschakelt van volle hiellanding naar een voor/middenvoet landing om zo de hiel te ontzien en de Saucony's ook maar in de wilgen gehangen en weer schoenen met veel demping aangeschaft (assics cumulus) Resultaat -> na 4 weken voorzichtig te trainen wederom een stressfractuur maar nu in het rechter hielbot, op EXACT dezelfde plek als de linkervoet. Onbegrijpelijk want al met al misschien 8 à 10 uurtjes getraind en de hielen eigenlijk helemaal ontzien van belasting. Enfin, wederom 2,5 maand niets gedaan, fractuur behandeld met exogen bone-stimulator en 2 weken geleden dan maar weer voorzichtig begonnen. Resultaat -> WEER een breuk in het hielbot rechts, maar nu onder de hak..... Ik wordt helemaal niet goed zo langzamerhand, Hoe kan dit toch? Ik loop echt al jaren zonder problemen, heb de intensiviteit niet ineens opgedreven en mijn dieet ook niet gewijzigd.  En wat nog gekker is, ik land helemaal niet op de hiel dus niemand kan verklaren hoe dit kan (ook de orthopeed in het ziekenhuis niet) Op MRI scans is ook niets te zien van hielspoor of iets dergelijks, misschien is er hier iemand die mij iets wijzer kan maken want ik raak echt helemaal de kluts kwijt, dit hele jaar is al weg, en als dit zo doorgaat is het einde oefening ben ik bang..... Een hielbot kan toch niet zomaar ineens ultra gevoelig worden voor botbreuken??

2

Re: hielbot raadsel

Dus:
- stressfactuur links
- 6 maanden alleen zwemmen
- weer lopen, maar nu voor / middenvoet landing om de hiel te ontzien icm schoenen met extra demping
- binnen 4 weken stressfactuur rechts (totaal 8 á 10 uur getraind (ik ga van 100% lopen uit)
- 2.5 maand niets doen
- binnen 2 weken stressfactuur rechts

Ten eerste, ik ben absoluut geen medische specialist smile Wat me opvalt: ik zie geen sportarts in je verhaal terug, ben je daar al langs geweest? Ten tweede, bij mijn weten is een stressfactuur een ordinaire overbelasting, dus bouw je je lopen te snel op (wat betreft tempo, duur, volume of een combinatie van deze factoren). Ten derde, zou het kunnen dat je stressfactuur rechts niet genoeg hersteld is binnen de 2.5 maand?

Binnen vier weken 8 á 10 uur lopen - na 6 maanden niets doen - valt voor mij niet onder rustig opbouwen. Zeker na het terugkomen van een blessure moet je voorzichtig zijn, en als je dan binnen 4 weken 80 tot 100 km wegtikt (8 á 10 uur x 10 km/h) is dat veel te veel.

Misschien ben ik voorbarig en was je 10 uur training over 4 weken verdeeld over alle sporten. Ik ben erg benieuwd naar wat jij rustig opbouwen noemt en op wat voor ondergrond je je training doet.

3

Re: hielbot raadsel

Hoi Bleek, dank voor je reactie, ik ben tussentijds inderdaad bij een sportarts geweest ivm hoe terug te komen na herstel, deze heeft me geadviseerd om schoenen met extra demping, nieuwe looptechniek, gebruik van exogen bone stimulator en eerst trainen op zachte ondergrond. Dat heb ik eerst gedaan maar om eerlijk te zijn ben ik daarna vrij snel weer gaan trainen op de athletiek baan. Ik heb die 10 uur inderdaad volledig (naast zwemtrainen) gespendeerd aan lopen. Waarschijnlijk heb je gelijk en is dit na die maanden rust veel te veel geweest maar voor een ieder die zolang niet heeft kunnen (loop)trainen zal het heel herkenbaar zijn dat "rustig aan doen" echt HEEL erg lastig is. De eerste paar keer met tempo van 5.25 min/km getrained maar toch al vrij snel weer opgevoerd naar 4.30 min/h.  Het enige wat ik niet begrijp is dat ik mijn hiel eigenlijk volledig ontzien is maar toch steeds de plek is waar de klachten zich voordoen. Kan het dan toch zo zijn dat bij een voorvoet-middenvoet landing het hielbot op de een of andere manier toch belast wordt?? Ik ben nu nl. geneigd om dan toch maar weer een hiellanding te doen om dit niet weer te krijgen. Ik heb me ook door de othopeed laten vertellen dat een botfractuur niet alleen door invloed van buitenaf (impact) er ook een breukje van binnenuit kan ontstaan.

4

Re: hielbot raadsel

mysterie opgelost, helaas een tragische ontdekking -> blijk osteoporose in behoorlijk stadium te hebben. Heb DEXA scan laten uitvoeren en de uitkomst spreekt voor zich. Verklaart wel heel erg veel maar ik ben niet echt blij hiermee...... 't schijn onomkeerbaar te zijn. Dit betekend voor mij zo goed als "game over" mbt tot lopen.

5

Re: hielbot raadsel

Wat vervelend om te horen Hans!
Hopen dat je nog voldoening uit andere sporten kan halen.