1

Onderwerp: Knieklachten

Allen, ik ben aan het trainen voor de marathon van Amsterdam.
Echter de laatste tijd een beetje zeurende last van mijn linkerknie en heup.
Vandaag wilde ik een duurloopje doen, maar na 500 meter had ik bij iedere stap het gevoel dat er een mes in mijn knie vanaf de buitenzijde werd gestoken.
Ik ben maar direct gestaakt met de training. Wel zit ik een beetje in de stress.
Heeft iemand een idee? Moet ik me zorgen gaan maken?

2

Re: Knieklachten

Ik zou me hier zeker zorgen over maken, gauw naar de huisarts, niemand van het forum kan hier wat zinnigs over zeggen.

Voor wat het waard is (niet veel, want elk geval is anders), ik had en heb dit soort klachten ook af en toe, in mijn geval was het slijtage aan het kraakbeen, dat gaf gemene scheutjes. Ik heb beide knieen wel eens laten schoonmaken, en het kan zich enigszins herstellen, maar ik ben 52 jaar oud en dan krijgt bijna iedereen in meer of mindere mate dit soort slijtages.

3

Re: Knieklachten

Google eens op jumpers knie. Komt dit je bekend voor?
Is n veel voorkomende blessure bij lopers.

Advies: lopen tot aan de pijn en dan direct stoppen en naar huis wandelen. Ga er niet doorheen!
Heupabductoren trainen. En evt fysiotherapie (dry needling werkt goed).

Dit is even kort door de bocht, maar 70% van de knieklachten bij lopers komt hier vandaan. Natuurlijk kan het ook nog van alles anders zijn. Dat is zo op afstand niet te zeggen.

Sla de huisarts trouwens over en ga direct naar een fysio, is sneller...

4

Re: Knieklachten

Hoewel de kans groot is dat het een overbelastingsklacht is, vind ik het advies om te googlen en de huisarts maar over te slaan niet erg verstandig.
In nederland is de drempel naar de eerstelijnsgezondheidzorg erg laag. Bij de huisarts kun je snel terecht. Als deze inderdaad ook tot de conclusie komt dat het waarschijnlijk een overbelastingsklacht is en geen klacht die nadere diagnostiek behoeft, kan hij/ zij fysiotherapie adviseren. Dit geeft nauwelijks vertraging.
In het geval van een ander probleem dan overbelasting, kan de huisarts op indicatie verwijzen naar een betreffende specialist of aanvullend onderzoek in gang zetten. Hiermee wordt juist vertraging voorkomen vergeleken met de situatie wanneer een pt op eigen gelegenheid naar de ft gaat en dan blijkt dat er iets anders aan de hand is en de ft hiervoor geen behandelmogelijkheden of diagnostische mogelijheden heeft.

5 Laatst bewerkt door Hedcandy (29-09-15 12:32:48)

Re: Knieklachten

Fysiotherapie valt ook onder de eerste lijn hoor.

Maar hee, je moet t zelf weten.
Mij maakt t niks uit of mn patient via DTF of via de huisarts bij me komt...

6

Re: Knieklachten

Pijn aan de buitenkant is toch meer lopersknie (iliotibiale frictie) dan jumpersknie? Al lopen die benamingen nogal door elkaar, geloof ik.

In elk geval: ik heb jaren geleden zo'n lopersknie gehad, nare stekende pijn inderdaad, en advies van mijn trainers was voldoende, dus geen medische hulp nodig gehad. Wel: rust, daarna voorzichtig opbouwen, inderdaad niet doorlopen met pijn, veel rekken en laten masseren. Dat rekken en masseren 'hoog', hoger dan je knie: de spier zelf zit bij je heup. Bij mij was het redelijk snel weer over, maar of het op tijd is voor je marathon, oef... het duurde toch wel een paar weken.

In mijn ervaring zeggen huisartsen bij dit soort klachten altijd alleen maar 'rust' en 'ga naar de fysiotherapeut', dus ik zou dat station zelf ook overslaan.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

7

Re: Knieklachten

Bedankt voor alle reacties. Ben inmiddels bij een sportarts geweest en inderdaad een vorm van overbelasting, altijd leuk zo aan het einde van het seizoen.
Er is een cortisoneninjectie gezet en ik zou medio deze week weer kunnen lopen. Dus al met al een krappe week trainen verloren door deze onzin. Hopen dat hij het houdt tot de finish van Amsterdam. Dan kan er wat rust komen.

8

Re: Knieklachten

Type mijn sportdokter dus tongue  spuit erin, even rusten en terug gaan.

9

Re: Knieklachten

Hedcandy schreef:

Fysiotherapie valt ook onder de eerste lijn hoor.

Maar hee, je moet t zelf weten.
Mij maakt t niks uit of mn patient via DTF of via de huisarts bij me komt...

Dat weet ik.

Een patient heeft gelukkig ook de mogelijkheid in NL om rechtstreeks zonder verwijzing een fysiotherapeut te kunnen bezoeken. Dat is dan zijn keuze en zijn eigen verantwoordelijkheid.
Maar om als paramedicus iemand te adviseren zich niet te wenden tot een huisarts, vind ik geen goed signaal, hoe goed je het ook bedoelt.

10 Laatst bewerkt door Hedcandy (29-09-15 22:33:55)

Re: Knieklachten

Ysnits, dan lees je mijn woorden niet goed. Ik zei namelijk dat het mij niet uitmaakt.
Maar in principe kun je de huisarts in deze overslaan.

En wat heeft ie nu? Een cortisone injectie  neutral  Dat is dus het laatste wat ik persoonlijk zou willen en mijn patienten ten sterkste afraad te doen.
Maar ik ga hier verder niet meer over in discussie... het blijft lastig om een hands on vak in tekst om te zetten en te adviseren.


Louise, idd lopen die termen door elkaar en bedoelde ik ook het IT frictiesyndroom wink

11

Re: Knieklachten

Hedcandy schreef:

Ysnits, dan lees je mijn woorden niet goed. Ik zei namelijk dat het mij niet uitmaakt.
Maar in principe kun je de huisarts in deze overslaan.

Ik heb je prima begrepen. Ik vrees alleen dat jij mijn punt hebt gemist.
Maar goed, ik ben het met je eens dat verdere discussie zinloos is.

12 Laatst bewerkt door ronnyke (30-09-15 18:05:30)

Re: Knieklachten

Je kunt eens naar de Blessure Adviseur surfen; www.hardlopen.nl/blessure-adviseur dit is een samenwerking tussen sportgeneeskunde nederland, de atletiekunie,veiligheidNL en zilveren kruis achmea

13

Re: Knieklachten

Waar zit die dokter? Die van mij zegt dat cortisone injecties alleen voor paarden zijn. Hij is erg terughoudend deze te geven.

Leren omgaan met knie blessures hoort bij hardlopen. Niemand die zwaar traint is volledig blessure vrij. Ik heb zelf 3 jaar met een knie blessure gelopen en slecht dokters advies heeft dat niet geholpen. Uiteindelijk alles wat ik op internet kon vinden geprobeerd. Ik denk dat de 2 dingen die het meeste effect hebben gehad, de foam roller (verwijdert littekenweefsel op je IT band) en het versterken van de VMO spier zijn geweest. Over het algemeen, voor elk half uur hardlopen was ik destijds 2 uur bezig met rekken, strekken, foam rollen en kracht oefeningen.

14

Re: Knieklachten

Laat eens naar de stand van je voeten kijken, en laat, indien nodig, goede sportzolen aanmeten. Bij mij was dit de oplossing icm met het versterken van heupspieren. Antipronatie schoen kan ook, maar een goede inleg zool voor in de schoen is beter. Kost wat, maar deze kan je dus in iedere schoen leggen. Ik loop nu op neutrale schoenen. (On Cloudsurfer)
Ik heb bijvoorbeeld deze laten aanmeten: https://www.bauerfeind.de/en/products/f … ctive.html
En is speciaal voor sporten. Heb hier nog wat aan laten finetunen, maar het loopt nu als een zonnetje. Ook de heupklachten had ik, maar waren bij mij ook gerelateerd aan de doorzakkende voet.

15

Re: Knieklachten

roojoo schreef:

Niemand die zwaar traint is volledig blessure vrij.

Niet iedereen over 1 kam scheren! Door een goed combi van inspanning en rust heb ik inmiddels 12 jaar geen blessure. En de laatste drie jaren waren intensieve jaren...

Ik denk, en ook door mijn medische kennis, dat blessures ontstaan doordat men toch nog even de training afmaakt ondanks dat pijntje in de knie. Of toch gaan trainen, want anders heb je niet getraind en dat pijntje neemt men dan voor lief. Of stoerdoenerij door toch nog even je maten eruit te sprinten. En blessures ontstaan door veel en veel te hard te trainen (kan zijn te hoog in de hartslagen of te veel dagen, uren, etc)
Ik zie veel zwaktes van spieren waardoor blessures ontstaan icm te hard trainen. Pittige heuvel training als de bilspieren het eigenlijk niet aan kunnen.

Maar dan niemand volledig blessurevrij is die zwaar traint klopt niet.