1 Laatst bewerkt door franksteenvoorden (30-10-15 09:30:38)

Onderwerp: Houding

Beste allemaal,

Op dit moment ben ik in opbouw voor het nieuwe triathlon seizoen en aan het twijfelen voor deelname aan een halve triathlon. Omdat ik graag de winter wil aanpakken om mijn fietshouding te optimaliseren tijdens triathlons, gerichter aan het trainen ben dmv trainer road (aanradertje), ga ik dit serieuzer aanpakken.

De setup is nu een voorwaarste zadelpen icm met een fizik tri zadel. Daarnaast heb ik nog een profile design T2+ ligstuur.

Vorig jaar tijdens kwart in Huizen een mooie 33e tijd gereden met ongeveer 34 per uur. Zeer tevreden over, eigenlijk in dezelfde houding als hieronder.

Graag zou ik deze houding willen optimaliseren waar dit kan. Ik heb het gevoel dat ik net te hoog zit, maar wanneer ik mijn zadel omlaag zet dan lijkt het dat ik net normaal te zitten. Waar zien jullie op dit moment nog mogelijkheden tot verbetering mbt mijn houding?

http://i66.tinypic.com/14jn6hl.jpg

http://i68.tinypic.com/23ubdbq.jpg

2

Re: Houding

Ik dnek niet dat het heel belangrijk is wat wij "vinden"............ belangrijker is wat jij voelt  tongue
Tip die ik kreeg, en die kost het minst : ik zie dat je hand-pols-onderarm vrij "verkrampt" op de bars ligt.

Volgens mij span je in deze houding diverse spieren aan lager dan je elleboog en daar moet je juist niets aanspannen
Je onderarmen moeten volledig ontspannen "liggen" en dan nog moet je kunnen sturen

Ik heb ook de profile T2+ maar ga ook kijken naar de bars waarvan het uiteinde "omhoog" loopt, dan kan je hand er "omheen" zonder te gaan draaien en wrikken in je onderarm.

Over houding op de fiets weet ik niets, ik stel mijn fiets zodanig af dat ik lekker zit en het moeiteloos 5 uur kan volhouden, aero of niet, dat boeit me niet, ik wil fris van de fiets afstappen.

(plaatje van de bars)

Post's attachments

triathlon-bars-800x800.jpg, 96.54 kb, 800 x 800
triathlon-bars-800x800.jpg 96.54 kb, 148 downloads since 2015-10-30 

3

Re: Houding

Ski-bends zijn inderdaad wel een aanrader. Met een beetje zoeken kun je losse van Ritchy vinden (diameter 22.2 geloof ik) en die passen ook op je huidige Profile Design. Ik heb de S-bends van mijn T2 ook op die manier vervangen. Stuk prettiger voor de armen.

4

Re: Houding

Ik heb ook nog een paar ski-bends liggen denk er ook aan om deze eens op mijn fiets te laten monteren. Mischien is het wel beter en anders gewoon terug wisselen.

5

Re: Houding

Ik heb mijn rechte extensions vervangen door deze;
http://static.wixstatic.com/media/9d7a1d_838fbed8d3d64baaa2de668a0ebd1245.jpg_srb_p_280_210_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srb

Een ski-bend gaat mij weer te recht omhoog dus voor een J-bend gekozen.
Ik denk persoonlijk dat je qua aero je spacers onder je stuurpen uit moet halen en kijken hoe dat fietst - dan komt je rug vlakker te liggen en is je frontaal oppervlak kleiner. Je moet wel testen en meten of je daarmee net zo hard gaat en hoe je lopen daarna gaat - maar m.i. is daar qua aero/snelheid het meest te halen wat betreft houding. Comfort kun jij alleen voelen, maar het is niet zo lastig om dit eens te proberen. Als je met een punthelm rijdt zul je denk ik wel merken dat hij beter aansluit op je rug als je dieper zit.

Ter vergelijking, twee foto's van mij - een op de gewone fiets, en een op de tijdritfiets; Verschil is denk ik wel duidelijk wink

http://i1093.photobucket.com/albums/i430/Davykoppen/JL22934.jpg

http://i1093.photobucket.com/albums/i430/Davykoppen/STW3.jpg

6

Re: Houding

Daveke.......op de tijdritfoto heb je toch nog niet de j-bend er op zitten....toch?

7 Laatst bewerkt door daveke (31-10-15 15:14:54)

Re: Houding

petitmas schreef:

Daveke.......op de tijdritfoto heb je toch nog niet de j-bend er op zitten....toch?

Correct. Ik kreeg er in mijn 180km test voor Ironman wat last van mn polsen van. Voor een kwart en halve vond ik het geen probleem overigens.

Het was meer om het verschil aan te geven in wat het voor je houding kan betekenen, en met name je rug, om dieper te gaan zitten

8

Re: Houding

Hartelijk dank voor de tips!
Ik denk inderdaad dat voor de langere afstanden deze bends niet ideaal zijn. Merk ik nu wel na anderhalf uur tacxen.
Die skibends zijn dan wel een goede oplossing voor meer rust.
Ooit gaat er wel een tijdrit fiets komen wanneer dit kan, eerst zo maar eens rond hobbelen wink

@Daveke
Die spacers is nog wel een idee, ik kan nog iets dieper zitten! En trouwens hele mooie bikes big_smile