1

Onderwerp: Triathlon specifieke fietsschoenen

Hallo,

De afgelopen tijd ben ik bezig geweest een fiets inelkaar te knutselen voor triathlons. Tot op heden reed ik op een gewone racefiets en ging ik op mn gemak op de grond zitten bij de wissel om mn schoenen aan te doen. Maar net zoals velen wil je steeds je tijd verbeteren.

Tot op heden gebruik ik gewone SPD SL fietsschoenen, met 2x klitteband en zo'n spanbandje, maar die gaan niet echt snel aan en dat kost me dus tijd bij de wissel. Die kan ik ook niet van te voren aan m'n pedalen vastklikken.

Kortom, ik overweeg speciale triathlon fietsschoenen aan te schaffen. Ik heb er echter helemaal geen ervaring mee dus vandaar mijn vraag hier op het forum.

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van dit soort schoenen? Welk merk/type raad je aan en waarom? Waar koop je deze schoenen?

Greoten,
Remco.

2

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Dit is een vb van een triatlon gerichte fietsschoen. Makkelijk aan te doen tijdens het fietsen en geen tong binnenin. Tuurlijk zijn er nog andere dus aan jou de keuze wat je het best bevalt  http://www.wiggle.nl/northwave-tribute- … nschoenen/

3

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Even een vraag (of eigenlijk 2 vragen) die bij dit onderwerp aansluit(en):

Ik fiets momenteel met relatief goedkope schoenen van AGU. Hier heb ik tot 6 uur achter elkaar probleemloos mee kunnen rijden, maar de laatste tijd merk ik dat ik bij langere duurritten wat last krijg van de onderkant van mijn voet, alsof mijn schoenplaatje een beetje door mijn zool heen drukt. Nog niet heel vervelend, maar op de lange termijn kan dit het denk ik wel worden.

Ik wil daarom gaan kijken naar nieuwe schoenen, maar zie tegelijkertijd door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer.

Ik kan allereerst de keuze maken tussen gewone fietsschoenen en triathlonschoenen. Ik richt me dit seizoen met name op een 70.3, volgend jaar zowel een 70.3 als een IM. Ik vind comfort daarom belangrijker dan een hele snelle wissel. Bovendien fiets ik (tot dusver) graag met sokken aan. Mijn eerste vraag daarom: is er meer voordeel van triathlonschoenen, buiten een snelle wissel?

Daarnaast lees ik verschillende verhalen over carbonzolen. De één zegt dat dit zorgt voor meer energieoverdracht, dus meer snelheid. De ander beweert weer dat dit verschil te verwaarlozen is en dat het erg oncomfortabel is. Graag zou ik jullie ervaringen hier mee lezen, zodat ik alvast enkele bomen kan kappen en het bos iets overzichtelijker voor me wordt.

4

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Die triathlonschoeben hebben naast die lussenaan de hielen (voor de elastiekjes) ook een sluiting die de andere kant open gaat (zodat het niet tussen je spaken komt als je er al fietsend in en uit gaat). En ze zijn veel opener. Gericht op zsm water weg en droge voeten. Vind ik zelf echt een nadeel want ik heb snel last van koude voeten.
Dus ik fiets op gewone fietsschoenen want ik doe toch mn schoenen eerst aan en stap dan pas op.

Een stijvere zool is fijn, bijv tegen het doordrukken van die plaatjes.
En ik heb er nog zooltjes in die mn voetboog onderdteunen.

5

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ik heb sinds kort triathlonfietsschoenen en die zijn niet minder comfortabel dan m'n gewone fietsschoenen, op dat ene punt na dat Hedcandy ook zegt: ze zijn opener en dus minder fijn in kou en regen. Je hebt er ook alleen maar echt baat bij als je je schoenen aan je fiets hangt. Ik heb dat m'n eerste 8 triathlonseizoenen niet gedaan.

Carbon - geen idee, maar stijve zolen is essentieel, en wat Hedcandy zegt: ik heb ook inlegzolen voor wat meer steun. Verder moeten schoenen gewoon goed passen, ook in de breedte.

Succes met kiezen!

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

6

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Hoi Hedcandy, Louise,

Ik ben nieuwsgierig naar waar jullie de zooltjes hebben gekocht, denk dat ik die ook goed kan gebruiken.

Alvast bedankt !

David

7

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ik heb de mijne gekocht bij TriPro, op advies van Jeroen, het zijn er van Pearl Izumi, maar ik geloof dat die er niet meer zijn. Iets soortgelijks is er daar in elk geval nog wel, maar ik denk dat goede fietswinkels ze ook wel hebben, en anders mogelijk een gespecialiseerde schoenwinkel. Het is heel fijn idd, geeft wat meer steun.

Ik heb ook nog even gekeken en de zolen van mijn triathlonfietsschoenen zijn van carbon, en van m'n gewone niet (fiberglas). Ik voel geen verschil. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten wat het probleem van carbon zou zijn. Of het sneller is, weet ik ook niet - dat soort dingen lijken me peanuts ten opzichte van een beetje beter getraind zijn of niet, de vorm van de dag, de wind, enzovoort. Ik bedoel: dat is op mijn niveau verwaarloosbaar. Als de zool maar stijf is.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

8 Laatst bewerkt door Hedcandy (21-05-19 17:46:28)

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

De mijne ook bij Tripro vandaan, maar dan diegenen die ze nu verkopen daar.
Merk zal ik opzoeken > Curex heten ze. Ik zag ze ook bij Futurumshop langskomen, zelfde prijs, 50 euro.

Ze hebben er in 3 verschillende ondersteuning, met mijn zwakke enkels heb ik die met de meeste steun, maar je hebt dus ook zeg maar medium en licht. Het fijne van de winkel is dat Jeroen kijkt welke je nodig hebt.

9

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Thanks! Uit de bikefit die ik had gedaan bleken mijn sidi's eigenlijk te plat voor goede ondersteuning. Dit is een goede oplossing dus ik ga ze snel eens bestellen en testen.

10

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Blijkbaar testen de schoenen met veters erg snel!
Ik heb voor dit jaar een paar gemodificeerde Giro Empire schoenen (dit zijn gewone raceschoenen)

Door schoenmaker tong 2/3 laten verwijderen en dat restant vast laten stikken, lusje in de hiel laten stikken en elastische veters.
paar keer mee gefietst en dit bevalt erg goed.
Ik zal nog eens een foto proberen toe te voegen

11

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Blijven ze met elastische veters wel goed strak zitten?

12

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

MontanaMan schreef:

Blijven ze met elastische veters wel goed strak zitten?

Jazeker; geen enkel probleem, afgelopen zondag testrit op wedstrijdtempo gedaan en geen moment het gevoel gehad van krachtverlies.
Ik heb de elastische veters wel enigszins strak zitten, dus moet bij aandoen/uitdoen van de schoenen (flying mount/dismount) even 1 sec. mijn handen gebruiken.
Ik zal vanavond even een foto maken.

(Ps, bij de concurrent (Slowtwitch) staan er pagina's volgeschreven over deze modificatie, daar heb ik mijn inspiratie ook vandaan)

13

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ik heb uiteindelijk triathlonspecifieke fietsschoenen gekocht. De zolen zijn carbon en merk wel dat die wat harder zijn dan in mn gewone fietsschoenen. Vast maken met een klitteband en soort van veter met een draaiknop. Maar weinig mee kunnen trainen. Twee weken geleden in een race gebruikt en ben heel tevreden. Elastiekjes aan de lussen (maar dat kan je met gewone fietsschoenen ook anders oplossen) en je komt er vrij gemakkelijk in. Dus schoenen zitten al op de fiets in de wisselzone, rennen, er op springen, voeten op de schoenen, trappen(elastiekjes schieten los) en al fietsend je schoenen aan doen. Is even wennen, maar te doen. Ik zag dat alle mensen om me heen daar hun eigen systeem hadden. Is dus ook een beetje kwestie van trial en error en wat je zelf prettig vind.

Die elastische veters is ook een slim idee. Dat heb ik bij mn hardloop schoenen ook.

14

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Een boa sluiting (zo heet zo'n draaiknop) op triathlonspecifieke schoenen?
Dat lijkt me niet... veel te omslachtig, duurt te lang.
Ze fixeren wel goed, daarom in de wielerij veel gebruikt, maar ongeschikt voor een snelle wissel.

Maar goed, als je blij bent met je schoenen dan is het super, daar gaat het ten slotte om!

15

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Volgens mij zie je die boa's juist heel veel bij triathlonfietsschoenen, dit seizoen althans. Misschien is het net iets tijdrovender om ze dicht te krijgen, maar dan zitten ze wel meteen goed.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

16

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ik heb ze bij de triathlonspecifieke schoenen nog niet gezien?
Maar zal er eens wat beter op gaan letten.
Vraag me af hoe je die al fietsend dan opent?
Sluiten kost zeker ook een paar trappen...

17

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ben even gaan speuren op het internet, want was toch wel nieuwsgierig.
De enige triathlonschoen met Boa sluiting vind ik bij Specialized, een schoen van 300 euro.
De Boa sluiting is hier anders dan standaard, hij loopt achterlangs en trekt de hiel tegen de voet.
Voor zit er verder niets van klittenband wat je tijdens de wedstrijd nog moet openen of sluiten, dat maakt het dan weer sneller.

Verder kan ik geen andere tri schoen vinden met Boa?

18

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Openen is makkelijk, gewoon het knopje omhoog trekken en dan kun je er wel uit.

Ik weet verder ook niet hoor, ik volg de mode niet nauwgezet, maar ik zag er een paar staan met boa's bij TriPro toen ik daar laatst de mijne kocht - die zijn gewoon met klitteband trouwens.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

19 Laatst bewerkt door Tri-John (23-05-19 22:05:40)

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ik heb nu sinds een half jaartje de sidi T4 air Carbon schoenen.

Ben er erg tevreden mee, voelen goed stijf aan en zijn zeer makkelijk aan/uit te trekken.

Moet er wel bij vermelden dat ik er nog geen wedstrijd op gereden heb, maar dat zal vast goed komen.

(Edit)
Het elastiekjes aan uit trekken nog nooit gedaan, ga ik nog wel oefenen. (Iemand tips?)

20 Laatst bewerkt door Remco (23-05-19 22:30:30)

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Ik heb deze:
https://www.google.nl/search?ei=_gHnXKX … ie=plaji-i

Die boa is alleen voor het voorste deel van de schoen bij de tenen doe je van te voren al (een beetje) vast. Tijdens het fietsen kan je hem vrij makkelijk wat strakker (of losser) draaien.

21

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Kempenaer schreef:
MontanaMan schreef:

Blijven ze met elastische veters wel goed strak zitten?

Jazeker; geen enkel probleem, afgelopen zondag testrit op wedstrijdtempo gedaan en geen moment het gevoel gehad van krachtverlies.
Ik heb de elastische veters wel enigszins strak zitten, dus moet bij aandoen/uitdoen van de schoenen (flying mount/dismount) even 1 sec. mijn handen gebruiken.
Ik zal vanavond even een foto maken.

(Ps, bij de concurrent (Slowtwitch) staan er pagina's volgeschreven over deze modificatie, daar heb ik mijn inspiratie ook vandaan)

hier nog de foto:
- tong dus deels verwijderd en restant vastgestikt
- elastische veters (uiteinden moet ik nog afknippen)
- hiel-lus toegevoegd

Post's attachments

giro_empire.jpg, 122.04 kb, 736 x 538
giro_empire.jpg 122.04 kb, 4 downloads since 2019-05-24 

22

Re: Triathlon specifieke fietsschoenen

Remco schreef:

Ik heb deze:
https://www.google.nl/search?ei=_gHnXKX … ie=plaji-i

Die boa is alleen voor het voorste deel van de schoen bij de tenen doe je van te voren al (een beetje) vast. Tijdens het fietsen kan je hem vrij makkelijk wat strakker (of losser) draaien.

Zien er mooi uit!
En ja, als je de boa van te voren al instelt en dan niet meer nodig hebt dan begrijp ik hem wel... dan zit t vast heel lekker om je voorvoet.