2,651

Re: prestaties van de dag

Louise schreef:

Twee weken terug was ik hier nog trots op m'n  Sara-PR op de 10 kilometer, gister is dat gevolgd door een echt heus PR, op een beetje incourante afstand: de 15 km. Die heb ik nog niet zo vaak gelopen en nog nooit zo snel als gister dus, en inmiddels dus wel degelijk op m'n 53e!

Het ging heel lekker, ik wilde 5'30 vlak lopen en dat ging prima, ietsjepietsje sneller zelfs, wat leidde naar 1:22:12. Geholpen door die heerlijke zon, maar ik ben ook in m'n beste loopvorm ooit. Ik voel me sowieso fitter dan in heel lang (de overgangshormonen zijn eindelijk zo'n beetje uitgerommeld, lijkt het), ik heb veel geïnvesteerd in techniek en ik ben anders gaan trainen - minder omvang, lichter en gerichter. Ik ga eindelijk begrijpen hoe dat moet, hardlopen met mijn benen wink

Ik was ook nog eens snelste dame, maar dat was maar van 3, en ik was 8e van de 16 overall - bij de Houtloop, een kleinschalig loopje in Delft, waarbij de meesten de 5 of 10 lopen. Geen prijsuitreking of niks, maar toch leuk.

Louise

Mooi, pr's zijn altijd fijn, ook op minder courante afstanden (al zou ik de 15 niet als zodanig willen beschouwen). In welk opzicht heb je geïnvesteerd in je looptechniek? Op zich is lopen namelijk mijn beste discipline en met mijn houterige stijl gaat dat best aardig, maar ik vraag me wel eens af of ik nog wat kan verbeteren als ik aan mijn techniek ga werken.

2,652

Re: prestaties van de dag

Voor mij incourant, de 15 km - ik kon me 3 eerdere herinneren, van lang geleden al. En ik heb er nooit echt voor getraind. Ook nu niet - dit was de generale repetitie voor een halve marathon.

Maca944 schreef:

In welk opzicht heb je geïnvesteerd in je looptechniek? Op zich is lopen namelijk mijn beste discipline en met mijn houterige stijl gaat dat best aardig, maar ik vraag me wel eens af of ik nog wat kan verbeteren als ik aan mijn techniek ga werken.

Ik ben er al dik twee jaar geleden mee begonnen maar het kwartje is pas een paar maanden geleden echt gevallen, lijkt het. Door twee dingen:
- Ik heb twee keer een paar maanden op schoenen met 0 drop en 0 demping gelopen, dus alsof je op blote voeten loopt. Dat strandde beide keren in te grote belasting voor voeten en kuiten, maar het heeft me wel geholpen bij het aanleren van kleinere stappen, hogere frequentie en hele-voet-landing en daarmee ook in minder op kracht lopen en meer op reactiviteit. Ik doe nu m'n korte trainingen nog steeds op schoenen met minder drop en demping, als techniekopfrisser.
- Ik heb een paar keer chi-running-cursussen gevolgd, waarvan de laatste keer afgelopen herfst wat structureler (verspreid over een paar maanden af en toe een uurtje voor gevorderden). Daarin viel als belangrijkste kwartje van allemaal hoe ik rechtop kan lopen zonder dat dat veel kracht kost (heb neiging tot bochel, zeg maar), en daarnaast heb ik er ook veel ontspannener door leren lopen.

Ik had daarnaast in de hardlooptrainersopleiding ook veel techniek gehad, op de meer traditionele manier van het ideaalmodel leren begrijpen en dan met oefeningen (loopscholing) daaraan werken. Dat heeft ook wel geholpen, maar pas in tweede instantie - als ik er nu zo op terugkijk, ontbrak het daarin vooral aan die ontspanning, denk ik. Daardoor was het eerst te geforceerd 'netjes', en dat heb ik dus bij die chi-running weer afgeleerd.

Louise

2,653

Re: prestaties van de dag

Dank voor je antwoord Louise, bij mij is het voornamelijk ook dat rechtop lopen wat niet vanzelf gaat. Schouders naar achteren en naar elkaar is wat ik mezelf inprent, maar een minder ingezakte en gebochelde houding lijkt me wel beter. Mijn pasfrequentie is daarentegen van nature hoog (eigenlijk altijd >180).

2,654

Re: prestaties van de dag

Maca944 schreef:

Dank voor je antwoord Louise, bij mij is het voornamelijk ook dat rechtop lopen wat niet vanzelf gaat. Schouders naar achteren en naar elkaar is wat ik mezelf inprent, maar een minder ingezakte en gebochelde houding lijkt me wel beter.

Herkenbaar! Alleen is het risico van schouders naar achter dat je dat op spierkracht doet, en dat is voor kort lopen nog wel vol te houden, maar niet voor lang. Bovendien kreeg ik als probleem dat ik dan m'n bovenlijf zo vast zette dat ook de souplesse uit mijn onderrug en heupen verdween.

Ik heb door die chi-running meer gevoel gekregen voor hoe de rechtop-stevigheid ontstaat door die op elkaar gestapelde wervels, als 'zuil' van je bekken tot je schedel. Als die goed op elkaar staan, kost het weinig kracht om ze daar te houden. Dat kon ik al langer stilstaand wel voelen, maar inmiddels dus ook lopend. Niet dat dat nu altijd goed gaat, ik loop het veel te corrigeren, maar ik weet dus wel beter waar ik het zoeken moet.

Louise

2,655

Re: prestaties van de dag

Precies Louise, toch leuk smile
En mooi dat je je versnellingsbak hebt gevonden ha!!

2,656

Re: prestaties van de dag

Gefeliciteerd! Techniek getraind? Wat voor een oefeneningen en aanpassingen heb je gedaan? Ik heb kortgeleden een loopanalyse gedaan en met wat kleine aanpassingen zou ik veel beter moeten gaan lopen. Helaas vlak erna last van mijn hiel gekregen dus lopen even op een heel laag pitje gezet. Zaterdag voor het eerst weer kort gelopen (5x 3min) en gister ook weer (4x 5 min) en geprobeerd een beetje te focussen op de tips die ik gekregen heb. Ondanks dat ik de afgelopen weken nauwelijks gelopen heb, voelde het lopen heel makkelijk. Bij mij kwam het erop neer dat ik een lichte hiellanding had, een goed ritme en de vertikale beweging kon wat meer. De tips waren om meer achterzwaai te doen (hiel optillen), meer voorover te hellen. Daarmee ging vertikale beweging vanzelf ook wat omhoog, en landing werd middenvoet.

2,657

Re: prestaties van de dag

MontanaMan schreef:

Gefeliciteerd! Techniek getraind? Wat voor een oefeneningen en aanpassingen heb je gedaan?

Voor de aanpassingen zie hierboven. Oefeningen: op die 0 demping/drop schoenen is het lopen zelf de oefening, daar corrigeert de schoen het eigenlijk vanzelf - je laat daarop een haklanding wel uit je hoofd.

Bij chi-running doe je wel oefeningen, gericht op lopen met zo min mogelijk moeite/spierkracht en zo veel mogelijk de zwaartekracht, botstructuur en automatische reflexen van je lichaam benutten. Veel in loopvormen, met accenten en aandachtspunten en zelfs ook wel eens met een metronoom voor de hogere pasfrequentie. Maar bijvoorbeeld ook tegen een boom aan staan leunen om het gevoel te krijgen voor hellen in een rechte lijn, dus zonder bochel of knak in je heupen (; En het is veel gericht op zelf goed voelen wat je doet - ze noemen het ook wel 'mindful' hardlopen. Daardoor leer je ook je eigen techniek te corrigeren.

Anderzijds gaf de 'juf' ook veel individuele feedback. En ook een keer video-opname. Het was in een heel klein groepje, dus dat werkte prima. Ze paste het programma ook aan aan onze leerpunten.

Ook bij chi-running ligt de nadruk sterk op de optil-beweging van je hakken naar achter, niet zozeer op knie-inzet (naar voren). Op het moment dat je voeten in het terug naar voren komen zwaaien in de buurt van de grond komen, zet je ze al neer. Ik vond zelf ook een nuttige oefening om vanuit hakken-billen te gaan lopen. Dus hakken-billen, armbeweging erbij, hellen maar en hops, daar ga je, en zonder veel moeite hard ook!

Louise

2,658

Re: prestaties van de dag

Daar had ik overheen gelezen. Nu dus even teruggelezen. Heb nooit een chi-run les gedaan, maar het klinkt wel herkenbaar. Bij TriPro ook over zero drop schoenen gehad. Uiteindelijk niet gedaan. Beetje meer voorover hellen, doorzwaaien naar achteren en de hakken omhoog en de grondcontacttijd schoot omlaag en de snelheid omhoog (en de hartslag maar een klein beetje). Houding (meer rechtop lopen) is ook wel iets waar ik mee bezig ben geweest en wat al een stuk beter gaat.

2,659

Re: prestaties van de dag

Ha! Ik weet weer/nog hoe je een foto upload. Hier vandaag intervaltraining gedaan met Louise, alles bij elkaar toch zo'n 7 km. Niet in de sneeuw maar op het schoongeveegde fietspad smile Maar zo zag het er wel uit, foto genomen door mijn buurvrouw.

https://i.imgur.com/FfEu27h.jpg

2,660

Re: prestaties van de dag

Leuk!!

2,661

Re: prestaties van de dag

Ik heb een 3 uur lange duuratraining afgewerkt met Zwift.. Niet mn grootste hobby, maar ondanks die sneeuw toch maar mooi even afgerond deze week!

2,662

Re: prestaties van de dag

Dat is ook nogal een mentale training Daveke! 3u lang op een trainer...pfff.

En dat ziet er mooi uit TumTumTum en Louise! Ook wel koud maar ik vind dat altijd wel lekker. Totdat het ze koud wordt dat je risico gaat lopen dat je longen eronder lijden (~ -10 en kouder). In Montana veel door de kou en sneeuw gelopen, heerlijk.

2,663

Re: prestaties van de dag

Erg leuke foto, ja, wij zo kleurrijk tegen die sneeuw! Het was goed te doen, mede dankzij de zon, wel lekker zelfs. Wel grappig: er lag in de buurt van TumTumTum, Rotterdam Zuid, wezenlijk meer sneeuw dan bij ons, noordwest. Best een groot verschil binnen één stad, nouja, hemelsbreed wel een kilometer of 10 bijna, denk ik.

Over looptechniek nog één dingetje: wat ik er eerder al wel in had gekregen was meer armzwaai, en daardoor minder lopen te roteren met m'n bovenlijf. Dat was echt simpelweg het aankweken van een andere gewoonte. Tijdje op gelet, en nu gaat het vanzelf.

Louise

2,664

Re: prestaties van de dag

Na vorig jaar aardig aan de sukkel te zijn geweest met het hardlopen gisteren mijn langste loop ooit gemaakt!

Vorig jaar in mijn eerste jaar lukte het maar niet om het hardlopen pijnvrij onder de knie te krijgen. Dus veel rust en korte sessies en heel rustig opbouwen en op het lichaam letten.

Gister dus de mega afstand van 11,9km gehaald! Het mooie was echter dat dit zo goed als pijnvrij was, aan een lagere hartslag dan mijn vorige duurloop en met een hoger tempo: (Nog steeds slakwaardig, maar ach)

Om dit zo te kunnen houden en uit te bouwen ook maar een afspraak ingepland met de hardloop fysio van de regio.

2,665

Re: prestaties van de dag

Dat klinkt goed! Als je zo kunt opbouwen, heb je geen fysio meer nodig, toch?

2,666

Re: prestaties van de dag

Better safe then sorry. Maar is voor een loopanalyse/test niet voor een behandeling.

En zo goed als pijnvrij mag van mij ook best helemaal pijnvrij worden wink

2,667 Laatst bewerkt door LindaRotterdam (25-01-19 21:39:43)

Re: prestaties van de dag

Louise schreef:

Erg leuke foto, ja, wij zo kleurrijk tegen die sneeuw! Het was goed te doen, mede dankzij de zon, wel lekker zelfs. Wel grappig: er lag in de buurt van TumTumTum, Rotterdam Zuid, wezenlijk meer sneeuw dan bij ons, noordwest. Best een groot verschil binnen één stad, nouja, hemelsbreed wel een kilometer of 10 bijna, denk ik.

Andere kant van de Maas hé. Ook wel eens gehad dat t bij ons niet gesneeuwd had en het aan de andere kant van de tunnel plots helemaal wit was...

Lopen in de sneeuw is echt fijn, als je training het toelaat een beetje voorzichtig te doen ivm gladheid.

Buus schreef:

Om dit zo te kunnen houden en uit te bouwen ook maar een afspraak ingepland met de hardloop fysio van de regio.

Waar, en wie is dat? Ik begin al weer last van m'n enkels te krijgen. Aan beide nu al eens een peesontsteking gehad, geen zin om daar weer terecht te komen. Dus wil eens een loopanalyse laten uitvoeren en m'n eigen fysio is niet in hardlopen gespecialiseerd.

2,668

Re: prestaties van de dag

In Castricum, iets uit de route voor jou aan je naam te zien.

2,669

Re: prestaties van de dag

Vandaag een leuke trail gelopen met 2 vriendinnen.
Langs kasteel Groeneveld, paleis Soestdijk en slot Drakestein.
20km is voor mij echt een hele opgave dus voldaan gevoel!

2,670

Re: prestaties van de dag

Mooi rondje. Was het georganiseerd of zelf uitgestippeld?

2,671

Re: prestaties van de dag

Jörgen schreef:

Mooi rondje. Was het georganiseerd of zelf uitgestippeld?

Zelf uitgestippeld

2,672

Re: prestaties van de dag

Ook hier vandaag een zelf gekozen rondje van 35 km.  Nu is de afstand voor mij best leuk maar ik had de volgende uitdagingen ingebouwd: ik gebruikte mijn horloge alleen om te navigeren. Nergens anders voor. Oh ja: het was een lage hartslag loop: niet hoger dan 147 hpm. Dus ik wist mijn tempo niet, ik wist niet wanneer ik moest drinken en eten. En ik wist ongeveer waar ik was. Het eten en drinken op gevoel ging goed. Aan het einde was de  2 liter sportdrank op.  Het eten; 1 dextro en 1 reep. Het gelletje dat ik mee had was niet nodig. Zeer opmerkelijk omdat ik normaal om de 45 min drink en eet. Mogelijk dat ik dit bij gelijk blijvende omstandigheden (temperatuur vandaag) kan herzien. Mijn hartslag: op het einde van de tocht kwam hij enkele km's boven de 147. Maar ik ben er tevreden over. Het enige wat ik jammer vond was het tempo. Dat lag rond de 10 km/uur. Ik ben weleens sneller geweest op lage hartslag loopjes. Misschien was het een combinatie van 4 Belgische tripels gisteravond en overmatig hoesten. In iedergeval: geslaagd experiment. Het was leuk om te doen: geen klok, alleen je lichaam en de omgeving.

Je moet sneller dan de klos zijn.

2,673

Re: prestaties van de dag

Vandaag een Zwift Race gedaan, 27 km op de vulkaan aldaar plus een 3km lead-in.
Ingeschreven in Cat C vanwege mijn FTP van 3,13

Lang bij de eerste groep kunnen blijven, maar wegens een kennistekort en gebrek aan ervaring met zwift racen die groep op een stom moment laten gaan.
Daarna in een fijn groepje terecht gekomen en zelfs de overwinning kunnen pakken in Cat C. Superleuke ervaring! Echt een aanrader!

https://www.strava.com/activities/2111062010

2,674

Re: prestaties van de dag

daveke schreef:

Vandaag een Zwift Race gedaan, 27 km op de vulkaan aldaar plus een 3km lead-in.
Ingeschreven in Cat C vanwege mijn FTP van 3,13

Lang bij de eerste groep kunnen blijven, maar wegens een kennistekort en gebrek aan ervaring met zwift racen die groep op een stom moment laten gaan.
Daarna in een fijn groepje terecht gekomen en zelfs de overwinning kunnen pakken in Cat C. Superleuke ervaring! Echt een aanrader!

https://www.strava.com/activities/2111062010

Leuk! Ziet er zeer tof uit en mooi ook dat er zo competitie mogelijk is. Lijkt mij ook wel wat wanneer ik een fatsoenlijke indoortrainer heb. Welke gebruik jij Dave?

2,675

Re: prestaties van de dag

davidr schreef:
daveke schreef:

Vandaag een Zwift Race gedaan, 27 km op de vulkaan aldaar plus een 3km lead-in.
Ingeschreven in Cat C vanwege mijn FTP van 3,13

Lang bij de eerste groep kunnen blijven, maar wegens een kennistekort en gebrek aan ervaring met zwift racen die groep op een stom moment laten gaan.
Daarna in een fijn groepje terecht gekomen en zelfs de overwinning kunnen pakken in Cat C. Superleuke ervaring! Echt een aanrader!

https://www.strava.com/activities/2111062010

Leuk! Ziet er zeer tof uit en mooi ook dat er zo competitie mogelijk is. Lijkt mij ook wel wat wanneer ik een fatsoenlijke indoortrainer heb. Welke gebruik jij Dave?

Een Wahoo Kickr, de 2017 versie, ontzettend tevreden van! Bluetooth hartslagmeter van Wahoo erbij en gassen maar!