1

Onderwerp: Eerste keer voor/midden voetlanding

Ik doe nu een jaartje triathlons 1/4, OD en 1/2...

Voor mijn gevoel is de meeste winst uit mijn lopen te halen ( als ik de uitslagen erop na sla )....


Ik loop op normale loopschoenen en loop gemiddeld op een 1/4 of OD 45 minuten, op de halve was het 1:43.


Ik ging vandaag lopen, na gisteren een snelle training gedaan te hebben was mijn bedoeling om een heel rustig rondje te lopen, dat heb ik ook gedaan maar na ongeveer 2 km is te gaan proberen op mijn midden/voor voet te gaan landen, dit heb ik de rest van de 10 km volgehouden en tot mijn verbazing beviel het me eigenlijk heel erg goed...

Liep wel tegen een paar probleempjes aan

- je moet goed je blijven concentreren om het te blijven doen, normaal heb ik een echte haklanding
- had het gevoel dat het bij mijn ene been makkelijker ging als de andere
- aan het eind flinke pijn in de kuiten, misschien iets te veel opgevangen en te veel op de voorvoet gebleven

Wat mij erg beviel

- hartslag bleef lager terwijl snelheid juist omhoog ging
- voelt erg licht aan, voelt minder klappen
- je loopt rechter op ( voor mijn gevoel ) je zakt minder door..


Nu nog wat vraagjes

- kan je dit gewoon trainen op de normale sportschoen of is iets anders veel beter, wil in de toekomst wel wat anders erbij
- doe je dit continue, dus haklanding helemaal niet meer
- kan het kwaad om huidige intensiteit te behouden of kan je beter wat minder gaan lopen in het begin

2

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

Er zullen ongetwijfeld een heleboel verschillende meningen op je vraag komen, die had je ook al hier http://www.triathlonforum.nl/viewtopic.php?id=2347 kunnen lezen. Na het lezen van Born to run ben ik een beetje gaan 'geloven' in het natural runnen. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan, die elkaar gedeeltelijk tegenspreken.

Ik heb de marathon van Rotterdam en de triathlon van Barcelona op Newton Gravity's gelopen. Deze schoenen zijn specifiek voor de midden/voorvoetlanding ontwikkeld, maar hebben nog wel een redelijke hiel waardoor je kan schakelen. Maandag heb ik voor het eerst serieus op mijn nieuwe Newton MV2's gelopen en die zijn echt minimalistisch. Hierdoor werd ik gedwongen om voor mijn gevoel heel overdreven te lopen, waardoor ik wel voor het eerst het gevoel kreeg dat ik het natural runnen echt doorhad. Met als gevolg gigantische spierpijn in mijn kuiten overigens, dus ik moet dat iets rustiger opbouwen. Het verschil tussen je ene en je andere been herken ik echter niet.

Ik zou het zeker rustig opbouwen, dat is ook wat door iedereen wordt geadviseerd. Op zich kan het volgens mij op iedereen hardloopschoen, maar het wordt een stuk makkelijker als je iets minder hiel hebt. Er zijn inmiddels vele merken die natural running schoenen leveren, dus keuze genoeg. Ik ga me er nu ook iets serieuzer op richten en zie wel hoe het bevalt qua hartslag, snelheid en dergelijke (en hoe lang het vol te houden is).

3

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

Ik zou het zeker rustig aan doen.. je pezen en spieren zullen zeker moeten wennen aan je andere loopstijl..

Ik ben gewoon met een beginnersschema begonnen.. 2 minuten voorvoet, 2 minuten wandelen..

Ik was geblesseerd dus ik mocht toch niet meer... ieder nadeel heb zn voordeel... 

Toen waren er nog geen speciale schoenen voor middenvoet/voorvoetlanders dus liep ik gewoon op lichte schoenen. Ik heb nu ook nog een paar gewone schoenen maar ik gebruik ze eigenlijk niet..

Toen ik overstapte wisselde ik nog wel eens af maar dat doe ik nu eigenlijk nooit, maar dat komt misschien omdat ik geen lange afstanden doe..

Maarten

4

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

Ok, kan al een goeie conclusie hiervan nemen...

8 km nieuwe techniek was dus te veel van het goeie en dat verklaard de pijn in de kuiten, hopen dat het wel snel wegtrekt want heb zondag de 7 heuvelen loop in Nijmegen, ja ik weet het, niet erg slim om dit te proberen voor een wedstrijd  big_smile  big_smile  big_smile

5

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

De gevoelige kuiten hou je nog wel een poosje. Trekt na 2 a 3 dagen weer weg, maar ik heb erg goede ervaringen door na een looptraining een whey-shake te drinken en na het douchen compressiekousen/tubes aan te trekken (en ze vervolgens 's nachts ook aan te houden) voor het herstel. Praktisch geen spierpijn de volgende dag, hooguit hele lichte strammigheid. En het is een kwestie van wennen, je gebruikt nu je spieren en pezen om de landing op te vangen = nieuw = wennen. Niet direct te intensief trainen.

Qua schoen is het handig om een schoen te kiezen die weinig hoogteverschil tussen hak en voorvoet heeft, dan heeft je hak meer ruimte om "door te veren". Persoonlijk ben ik helemaal om. Ik kan inmiddels niet meer op mijn hak landen, ik vind het superirritant lopen. Dus ik loop alles op de middenvoet.

Maar ik gok dat hier nog wel een vlammend betoog volgt dat het totale onzin is om op je voorvoet/middenvoet te landen omdat Ironman-atleten praktisch altijd op hun hak landen, dus gooi je oude schoenen nog niet weg.

6 Laatst bewerkt door thijs (15-11-12 14:07:54)

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

Dorter schreef:

Maar ik gok dat hier nog wel een vlammend betoog volgt dat het totale onzin is om op je voorvoet/middenvoet te landen omdat Ironman-atleten praktisch altijd op hun hak landen

gelukkig zijn er geen mensen op dit forum die zoiets doen.

7

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

Slechte gok dan. Geen casino voor mij.

8

Re: Eerste keer voor/midden voetlanding

thijs schreef:
Dorter schreef:

Maar ik gok dat hier nog wel een vlammend betoog volgt dat het totale onzin is om op je voorvoet/middenvoet te landen omdat Ironman-atleten praktisch altijd op hun hak landen

gelukkig zijn er geen mensen op dit forum die zoiets doen.


Dorter gokt deels goed, alleen de motivatie is anders... Het is niet omdat Ironman atleten het niet doen, het is omdat het de investering niet waard is. Je bent een jaar aan het kloten je een andere loopstijl aan te leren, zonder dat je weet dat je er sneller door gaat en waarbij je gegarandeerd langzamer gaat in de eerste periode.

Ga 1 keer per week een uurtje extra lopen en je gaat vooruit.

Je gaat niet vooruit omdat een gelikte marketing strategie zegt dat je op je voorvoet moet landen. Ik pleit voor afwisseling. Dus zorg dat je op gevarieerd terrein traint en je traint automatisch je kuitspieren extra. Je kunt rustig op normale loopschoenen een stukje voorvoet of middenvoetlanding trainen. Loop gewoon een berg op of loop af en toe een stukje alsof je een baanatleet bent.

Bevalt dit goed dan kun je er een paar schoenen bijkopen en afwisselend !!!!! trainen. Voorkomt blessures en je kunt nog eens wisselen van loopstijl als je pijntjes krijgt tijdens een race...

Hier wordt je niet langzamer van en die 45 min verbeteren is gewoon een kwestie van een beetje extra trainen en verzorgd lopen (dus geen zwabber armen, knieen, naar buitenslaande voeten of met geforceerd opgetrokken schouders lopen).