1

Onderwerp: Ulm - Mitteldistanz

Dit was vooraf mijn voorspelling (in een ander topic, maar toch maar even in de juiste categorie gepost)

zwemmen 40:00 (2km aan 2:00 per 100m)
T1 4:00
fietsen 2:40:00 (80km aan 30km/h)
T2 4:00
lopen 1:25:00 (20km aan 4:15/km)
totaal: 4:53:00

En dit is het geworden:

zwemmen 46:10 (de Donau stroomde iets langzamer dan verwacht, maar ik ben toch tevreden)
T1 4:39
fietsen 2:40:01    (hoe mik je het uit; eigenlijk had ik op een hogere snelheid gehoopt, maar de klimmetjes waren toch pittig)
T2 2:42
lopen 1:27:08 (ik had niet veel puf meer over, maar geen last van maagproblemen)
totaal: 5:00:40

Ulm is een aanrader; de organisatie is super. In zo'n brede rivier heb je niet veel last van de andere zwemmers. Op 3km na was het hele fietsparcours afgezet; de kans op wind is minimaal. Wat kun je je nog wensen?

Mijn persoonlijke pluspunten waren dat het navigeren soepel ging, dat ik 100% gecrawld heb (dat is ook wel eens anders geweest) en dat ik goed uitkwam met de voeding en geen maagproblemen of -kramp had. Ik ben tevreden; niet slecht voor een eerste halve Ironman-afstand.

2

Re: Ulm - Mitteldistanz

zeker niet slecht Jan! Gefeliciteerd met je geslaagde debuut!

3

Re: Ulm - Mitteldistanz

Bij mij is het iets anders gelopen...

Dit was mijn voorspelling:

Zwemmen (2 km door het water van de kouwe blauwe Donau) - 0:37
T1 (zakjes en lange afstanden) - 0:04
Fietsen (80 km door berg en dal) - 2:30
T2 (zakjes) - 0:03
Lopen (20 km langs de oever en over de stadsmuur) - 1:36
Totaal - 4:50

En dit was het zwaar tegenvallende resultaat:

Zwemmen - 0:49:08
T1 - 0:04:05
Fietsen - 2:44:32
T2 - 0:03:22
Lopen - 1:45:46
Totaal - 5:26:56

Wat me nu al een paar dagen gek maakt, is dat ik er gewoon geen goede verklaring voor heb. Nog maar een maand geleden, bij de ICAN in Amsterdam (wel een OD), was ik voor mijn doen in topvorm met name op het fietsen - met dank aan de Ronde van Vlaanderen eerder dit jaar en een aantal trainingskilometers dat halverwege 2015 al op het niveau lag van het hele jaar 2014. Eerlijk gezegd dacht ik van tevoren dat bovenstaande inschatting voor het fietsen aan de conservatieve kant zou zijn.

Voor het lopen leek de inschatting me, afgaande op de duur- en combitrainingen afgelopen maanden, van tevoren alleszins realistisch. Nu zat ik tijdens het lopen tegen het eind echter zodanig tegen kramp aan dat ik op het laatst ergens rond de 5:30-5:45 min/km moest blijven lopen (dwz flink langzamer dan zelfs de rustigste duurtrainingen). Die kramp had zich ook al eerder aangekondigd: tijdens het zwemmen al een beetje (kuiten en hamstrings - ik kon het er wel al zwemmend weer uitrekken) en tegen het eind van het fietsen opnieuw (bovenbenen).

Het enige wat ik kan bedenken is dat ik de afgelopen maand, tussen de ICAN en Ulm, iets ben ingezakt bij de trainingen omdat ik dacht dat ik eigenlijk wel klaar was voor die halve afstand. En omdat ik sowieso wel behoefte had aan wat rust. Dus ik heb wat minder kilometers gemaakt in de tussenliggende periode (120-180 km/week in plaats van 140-200 zoals in mei). En ik moet toegeven dat ik vrij weinig heb gezwommen het hele afgelopen seizoen (ik doe dat eigenlijk meer op techniek dan op kracht), dus dat dat langzamer ging dan verwacht (afgezien van factoren als de stroomsnelheid die Jan al noemde) kan ik nog wel begrijpen.

Hebben jullie ook wel eens zo'n rare slechte dag, of heb je altijd wel een verklaring weten te vinden? En kan je vorm (in mijn geval die van het fietsen) zo snel (in een maand) verslechteren door alleen maar wat minder kilometers te draaien?

/Herman

4

Re: Ulm - Mitteldistanz

Mja ik moet zeggen dat ik in het voorjaar ook beter was dan nu. Na de halve in Heilbronn geraak ik ook niet meer in mijn goede doen. Ik heb dit al enkele keren ondervonden dat ik na een halve precies toch wel wat tijd nodig heb om terug in goede doen te geraken ik hoop dus dat ik tegen Almere terug een beetje op niveau van het voorjaar ben.

5

Re: Ulm - Mitteldistanz

HermanB schreef:

Hebben jullie ook wel eens zo'n rare slechte dag, of heb je altijd wel een verklaring weten te vinden?

Ja (rare slechte dag) en nee, of nauwelijks (verklaring). Herkenbaar dus, en inderdaad is dat een tegenvaller dan hè?

Vorig jaar heb ik in mei en juni drie wedstrijden gedaan: bij de eerste en laatste mezelf overtroffen (de eerste, de kwart van Ter Aar, beschouw ik als mijn beste wedstrijd ooit); bij de middelste fietste en liep ik als een zoutzak. En geen idee waardoor het verschil kwam, hooguit dat één factor is dat ik het beste presteer als ik er niks van verwacht, of omgekeerd last kan hebben van (zelf-opgelegde) druk.

Als je ervoor goed getraind hebt, lijkt me trouwens wel dat een maand minder doen eerder een positief dan een negatief effect moet hebben.

Louise

6

Re: Ulm - Mitteldistanz

Ik merk ook dat ik in het voorjaar "beter" was dan nu.
Draaide betere vermogens met fietsen, liep veel sneller dan nu. Ondanks dat mijn trainingen wel weer helemaal op niveau zijn, na een week rust na de halve van Terheijden. Ik denk dat ik nu nog enkel wat intensieve trainingen tekort komt om weer helemaal top te zijn, maar wat ik ook ervaar is dat mijn motivatie nu minder is dan in het begin van dit jaar. Ik ben wel een beetje toe aan einde seizoen om even lekker uit te rusten en weer heerlijk op het gemakje toe te gaan werken naar 2016.
Persoonlijk, denk ik dat je misschien de laatste weken te weinig intensieve trainingen gedaan hebt? In de laatste 3 weken voor een grote wedstrijd doe ik twee weken kortere, maar wel veel hardere trainingen - qua km's dus veel minder, maar intensiteit ligt veel hoger waar ik ook meer rust bij nodig heb. De laatste week is dan taperen, en wat aan de gang blijven. Hoe zijn je laatste 3 weken gegaan?

7 Laatst bewerkt door HermanB (30-07-15 17:21:03)

Re: Ulm - Mitteldistanz

ronnyke schreef:

Ik heb dit al enkele keren ondervonden dat ik na een halve precies toch wel wat tijd nodig heb om terug in goede doen te geraken ik hoop dus dat ik tegen Almere terug een beetje op niveau van het voorjaar ben.

Ja, ben wel benieuwd hoe lang het herstel nu gaat duren. Ik merkte de eerste dagen na de wedstrijd dat ik op een laag duurtempo nog best wel veel aankan, maar dat warmdraaien een stuk langer duurt dan anders, en dat de training vooral geen kracht mag kosten ("Oei, een helling!"). Vanavond heb ik weer de eerste "normale" fietsafspraak met een paar vrienden, maar ik denk dat ik me nog steeds ga inhouden.

Maar mijn ICAN in Amsterdam was een OD he, geen halve. Dus daar kan het haast niet aan gelegen hebben dat het in Ulm slecht ging, want van een OD herstel ik altijd wel snel.

Louise schreef:

Ja (rare slechte dag) en nee, of nauwelijks (verklaring). Herkenbaar dus, en inderdaad is dat een tegenvaller dan hè?

Enorm, ik ben er al dagen mee bezig. Vooral omdat ik niet snap wat ik "fout" heb gedaan. De voorbereiding en omstandigheden leken perfect. Hoogstens te perfect, in de zin dat ik er wel erg relaxed in ben gegaan. In mijn trainingsschema staat deze week alleen: "Lekker doen waar je zin in hebt", en daar keek ik erg naar uit. Maar in mijn hoofd was die trainingsvakantie eigenlijk al een paar weken geleden begonnen. En ik stond ook wel erg relaxed aan de start nu, terwijl het (mijn eerste halve triathlon) toch geen geringe uitdaging was. Anders ben ik een stuk meer gespannen en gefocused (bij mij is die spanning meestal goed, in tegenstelling tot bij jou kennelijk).

daveke schreef:

Ik denk dat ik nu nog enkel wat intensieve trainingen tekort komt om weer helemaal top te zijn, maar wat ik ook ervaar is dat mijn motivatie nu minder is dan in het begin van dit jaar. Ik ben wel een beetje toe aan einde seizoen om even lekker uit te rusten en weer heerlijk op het gemakje toe te gaan werken naar 2016.

Dat beschrijft inderdaad ook goed mijn gemoedstoestand. Ik heb dit seizoen alleen in september nog een OD staan en ik ben wel gemotiveerd om daar nog even voor te gaan knallen, maar ik vind het ook wel prettig dat het maar een korte afstand is.

daveke schreef:

Persoonlijk, denk ik dat je misschien de laatste weken te weinig intensieve trainingen gedaan hebt? In de laatste 3 weken voor een grote wedstrijd doe ik twee weken kortere, maar wel veel hardere trainingen - qua km's dus veel minder, maar intensiteit ligt veel hoger waar ik ook meer rust bij nodig heb. De laatste week is dan taperen, en wat aan de gang blijven. Hoe zijn je laatste 3 weken gegaan?

Hmmm, interessante suggestie! Dat strookt wel met mijn buikgevoel dat het misschien komt doordat ik de afgelopen maand minder mijn best heb gedaan. Terugkijkend op mijn trainingen van die periode:
- Zwemmen: wat meer duur (dan ervoor), maar in een vrij rustig tempo, dus minder intensief/sprints (het wedstrijdseizoen voor mijn zwemclub is afgelopen, dat speelt ook mee denk ik).
- Fietsen: de wekelijkse lange duur- of combitrainingen waren iets korter (bijv 3 in plaats van 4 uur fietsen). Wel met tempoblokken maar daarbij heb ik de aanduiding "wedstrijdtempo" anders geïnterpreteerd dan in de aanloop naar Amsterdam. Namelijk: voor Amsterdam als (iets hoger dan) OD-wedstrijdtempo, en erna als (iets hoger dan) het lagere tempo dat ik verwachtte in de halve afstand te zullen rijden.
- Lopen: De duurtrainingen waren ongeveer hetzelfde als ervoor, maar ik zie weinig tot geen intervaltrainingen in deze maand. Alleen wat tempo-duurwerk in Z2/3 maar dat is niet zo intensief. De voorafgaande maand had ik meer intervallen in wedstrijdtempo (wat ik in aanloop naar een OD interpreteer als Z4, dus niet zo ver onder het omslagpunt).

Nog een factor waarvan ik bedacht dat die zou kunnen hebben meegespeeld bij het fietsen (1000 hoogtemeters in het parcours): gewicht. Ik heb zeker geen vet teveel, maar ik ben wel groter en dus al gauw een kilo of 6 zwaarder dan Jan. En ik reed op mijn triathlonfiets van 10 kg, in plaats van op mijn racefiets van 8 kg (lang getwijfeld welke ik zou meenemen, maar vorig jaar bij de OD vond ik de triathlonfiets nog wel te doen op dit parcours dus heb die toch maar weer meegenomen). Dat scheelt bij het klimmen natuurlijk, al vraag ik me af hoe significant het effect (gewicht berijder+fiets) is voor twee fietsers van ongeveer gelijk niveau. En ik daalde aan de andere kant wel weer sneller dan sommige racefietsers om me heen.

/Herman

8

Re: Ulm - Mitteldistanz

HermanB schreef:

Dat strookt wel met mijn buikgevoel dat het misschien komt doordat ik de afgelopen maand minder mijn best heb gedaan.

Geen idee hoe dat bij jou zit, maar dit is wel dé standaarddenkfout van alle fanatieke sporters, hè? Ik ken een oud-triatleet die noemt dat het Calvinistische arbeidsethos, maar dan bij sport. Zo van: 'als het niet goed gaat, komt dat omdat ik niet genoeg gedaan heb (dus ik moet meer doen/dus het is mijn eigen schuld/luiheid)'. Of omgekeerd: 'als ik maar genoeg doe, presteer ik wel goed' (loon naar werken). Dat is wat positiever misschien, maar het is net zo zeer maar hooguit een halve waarheid. Want je hebt minder in de hand dan je denkt/wilt, en te veel doen is een grote valkuil.

Onderspanning, dus te weinig wedstrijdspanning, is trouwens zeker wel ook mogelijk, zie de theorie van de omgekeerde U-curve

Aan het effect van 2 (of 8) kilo meer op 1000 hoogtemeters is wel te rekenen, hè, niet dat ik dat kan, maar het is volgens mij wel mogelijk uit te rekenen hoeveel dat kan schelen.

Louise

9

Re: Ulm - Mitteldistanz

Louise schreef:

Geen idee hoe dat bij jou zit, maar dit is wel dé standaarddenkfout van alle fanatieke sporters, hè?

Hahaha, ja, vijf eeuwen Reformatie en Verlichting - en een ingenieursopleiding - hebben hun sporen wel nagelaten, ook in mijn beeld van de wereld. En tóch is zij maakbaar, Louise!  wink

Maar los daarvan, als "stom toeval" de verklaring is voor mijn slechte resultaat zondag kan ik daar ook wel mee leven hoor. Dat was ook een reden waarom ik hier eens polste of er meer mensen waren die dit wel eens gehad hadden. Tot nu toe heb ik zelf in de vijf jaar dat ik aan triathlon doe (en eigenlijk ook in de voorafgaande vijf jaar wedstrijdzwemmen en af en toe hardlopen) namelijk alleen nog de ervaring gehad dat de prestaties toenamen als ik er meer moeite in stopte: altijd loon naar werken dus.

Afgelopen zondag leek wat dat betreft niet in de reeks van mijn eigen ervaringen te passen. Maar met die onderspanning (ook in de afgelopen weken dan) past het er weer wel in.

Louise schreef:

Aan het effect van 2 (of 8) kilo meer op 1000 hoogtemeters is wel te rekenen, hè, niet dat ik dat kan, maar het is volgens mij wel mogelijk uit te rekenen hoeveel dat kan schelen.

Tja, ik kan wel wat proberen: Als je het effect van lucht- en rolweerstand bij het klimmen verwaarloost kost het in elk geval ongeveer 10% meer energie om 10% meer gewicht naar boven te tillen (dat gaat evenredig namelijk). Maar dat betekent nog niet dat je er dan ook 10% langer over doet om boven te komen: mijn stofwisseling is er tenslotte ook op ingericht om bijvoorbeeld tijdens het lopen dat grotere gewicht voort te bewegen, dus ik zal ook wel wat meer energie per tijdseenheid kunnen omzetten. En bij het dalen komt die extra energie weer terug, maar dat vertaalt zich dan niet in 10% snelheidswinst maar veel minder, want energieverlies door luchtweerstand is evenredig met de snelheid tot de derde macht. En dan zijn er vast nog een heleboel factoren die ik vergeten ben. Dus hoe dat zich allemaal vervolgens vertaalt in een eindtijd, geen idee.
Het enige dat ik weet is dat wielrenners die goed kunnen klimmen over het algemeen ranke kereltjes zijn, dus dat zal wel zijn redenen hebben.

/Herman

10

Re: Ulm - Mitteldistanz

Ik gok zo, na het lezen van de verhalen, dat je de intensiteit te laag hebt gehouden.
Ik ervaar dezelfde mentale gemoedstoestand waar jij in zit qua motivatie, maar omdat ik (denk ik) juist de intensieve trainingen er in heb gehouden, is mij  snelheid zowel in als buiten wedstrijden nog steeds erg behoorlijk. Ik lever alleen op lopen in omdat ik gewoon geen zin meer heb in looptrainingen. Qua zwemmen presteer ik nu beter dan in mei, door een verbeterde techniek, en qua fietsen zit ik ofwel net iets onder ofwel gelijk aan het niveau wat ik in Weert haalde.
Als je dat nu weet, zou ik eens een weekje of twee een 3-tal keren in de week intensievere trainingen doen met kortere blokjes en ook een kortere totale duur. Denk dat je dan wel weer een stukje snelheid terug krijgt smile

11

Re: Ulm - Mitteldistanz

HermanB schreef:

Tot nu toe heb ik zelf in de vijf jaar dat ik aan triathlon doe (en eigenlijk ook in de voorafgaande vijf jaar wedstrijdzwemmen en af en toe hardlopen) namelijk alleen nog de ervaring gehad dat de prestaties toenamen als ik er meer moeite in stopte: altijd loon naar werken dus.

Bofkont  wink Bij mij is dat in elk geval echt wel anders. In de zin van: jaren investeren in zwemmen en toch niet sneller worden.  Om maar iets te noemen. Of: verkeerd pieken, dus op z'n snelst zijn als je er niks mee doet. En zeker ook de onverklaarbare ups en downs. Onverklaarbaar wil trouwens niet per se zeggen dat het toeval is. Er zijn immers ook dingen die ik niet weet of waar ik geen controle over heb, of die ik achteraf gezien verkeerd gedaan blijk te hebben.

Louise

12

Re: Ulm - Mitteldistanz

daveke schreef:

Als je dat nu weet, zou ik eens een weekje of twee een 3-tal keren in de week intensievere trainingen doen met kortere blokjes en ook een kortere totale duur. Denk dat je dan wel weer een stukje snelheid terug krijgt smile

Dank, ik ga dit zeker eens voorleggen aan mijn coach! En er in elk geval op letten in de aanloop naar Spijkenisse...

/Herman

13

Re: Ulm - Mitteldistanz

Louise schreef:

Bofkont  wink Bij mij is dat in elk geval echt wel anders. In de zin van: jaren investeren in zwemmen en toch niet sneller worden.  Om maar iets te noemen. Of: verkeerd pieken, dus op z'n snelst zijn als je er niks mee doet. En zeker ook de onverklaarbare ups en downs.

Ja, maar waarschijnlijk heb ik voorgaande keren net zo lang gezocht als nu tot ik een een verklaring had voor de slechte prestatie - zodat het toch weer in overeenstemming was (of: leek?) met dat "loon naar werken"-principe.

Nu ik er zo over nadenk heb ik in die zwem-periode van een aantal jaar geleden wel een beetje een soortgelijke ervaring gehad met de 200m schoolslag, waarin ik me een beetje gespecialiseerd had. Mijn beste tijd ooit op dat onderdeel zwom ik eens tijdens een informeel wedstrijdje bij de club. Maar drie maanden later op een internationale masters-wedstrijd waar ik echt had willen pieken zwom ik ineens bijna 15 seconden langzamer. Mijn verklaring toen was dat de trainer in die tussenliggende periode geprobeerd heeft bepaalde dingen aan mijn slagtechniek te veranderen (van een "verouderde" naar een "modernere" variant van de slag) om me nog sneller te krijgen. Maar uiteindelijk was de tijd te kort om me die verandering goed aan te leren en daardoor zwom ik alleen maar langzamer.

/Herman

14 Laatst bewerkt door Louise (04-08-15 17:24:51)

Re: Ulm - Mitteldistanz

En ben je later wel sneller gaan zwemmen dan?

Op zich is het natuurlijk prima om prestaties te analyseren en lessen te trekken uit achterblijvende prestaties. Maar daar zit wel een grens aan, want op een gegeven ogenblik is het zoeken naar houvast bij onzekerheid, en kan het beter zijn om te accepteren dat 'shit happens' en gewoon weer door te gaan.

Nou goed, dat zeg ik vooral tegen mezelf, of althans: ik heb mezelf in mei en juni ongelukkig geanalyseerd, zeg maar, vanwege de plotselinge blessure-ellende. En ik weet het nog steeds niet, waardoor het gekomen is, en het zal waarschijnlijk ook nooit meer dan hypotheses zijn. En de frustratie van niet-weten maakte het nou niet bepaald beter! Ik vind het ook altijd hartstikke knap van bijvoorbeeld voetballers, die maken het ene moment een blunder van jewelste, en het volgende moment spelen ze verder alsof er niets gebeurd is!

Louise

15 Laatst bewerkt door HermanB (09-08-15 01:40:19)

Re: Ulm - Mitteldistanz

Louise schreef:

En ben je later wel sneller gaan zwemmen dan?

Nee, niet meer sneller gaan zwemmen op de schoolslag. Een jaar later bij een andere wedstrijd zwom ik nog langzamer. Maar dan weer wel een PR op de 100m vrije slag (m.a.w. ik denk dat het bij die schoolslag een techniekding was, geen conditieding). En een dag later kon ik ineens nog een heel acceptabele 10 mijl hardlopen. Daarna heb ik vrijwel geen zwemwedstrijden meer gedaan - ik werd het langdurige gehang in een zwembad tijdens zo'n toernooi een beetje zat. En ik ging meer hardlopen (en later dus triathlon).

Louise schreef:

Nou goed, dat zeg ik vooral tegen mezelf, of althans: ik heb mezelf in mei en juni ongelukkig geanalyseerd, zeg maar, vanwege de plotselinge blessure-ellende.

Ja, ik volg het allemaal, hier en op je blog. Gedoe. Als je niet weet wat de oorzaak is kun je het ook zelf zijn immers (training, manier van bewegen etc). Voor mezelf accepteer ik ook wel dat een lijf van 46 zichzelf niet meer zo goed repareert als een lijf van 23. En dat er dus ook wat vaker pijntjes en blessures zullen zijn, zoals er bij een oude auto ook vaker onderdelen stuk gaan of extra zorg nodig hebben. De zwakke plekken en ontwerpfouten van het systeem worden nog niet zo zichtbaar als het nieuw is, maar wel als er al wat slijtage is opgetreden. Bij mij zijn dat bv de kuiten die permanent extra onderhoud nodig hebben (maar het dit jaar voor het eerst vrij goed deden).

Overigens denk ik inmiddels dat de lengte van mijn voorseizoen toch de voornaamste reden is geweest dat het in Ulm niet zo lekker meer ging. Ik ben de hele winter flink aan het opbouwen geweest om begin april de Ronde van Vlaanderen te kunnen rijden en alle wedstrijden inclusief ICAN Amsterdam gingen steeds beter. Maar daarna was het blijkbaar een beetje op.

Ik zie dat nu bv ook als ik over het afgelopen halfjaar voor de rustige duurlooptrainingen (bij het fietsen heb je meer externe invloeden) kijk hoe de ratio gemiddelde snelheid gedeeld door gemiddelde hartslag (hoge ratio = goed) zich ontwikkeld heeft. Daarin zit een duidelijk stijging met een piek in mei/juni, maar daarna een flinke daling. En ruim anderhalve week na de halve van Ulm ben ik nog steeds niet echt hersteld, met hartslagen in de duurtrainingen die veel te hoog lijken voor de gevoelde inspanning, en die eerder passen bij december dan bij mijn seizoenspiek. Ik weet zelf niet of je dat al overtraind moet noemen, zo voelt het in elk geval niet want ik hou wel zin om te trainen, maar het lijkt wel een beetje die kant op te gaan.

Overigens, uit de Strava-cijfers voor Ulm (Stravistix) heb ik inmiddels nog weten te halen dat Jan sneller geklommen heeft dan ik, terwijl ik dan weer duidelijk sneller was op de vlakke delen en in de afdalingen. Dat geeft toch weer voeding aan het idee dat gewicht ook een factor was (we schelen 8.5 kg plus 2 kilo fiets). Dat ik in juli minder intervaltrainingen heb gedaan zoals Daveke al zei (waardoor zo'n klimmetje er harder in hakte) zal er dan nog bij zijn gekomen. En die lichte overtraindheid dus, om het zo dan maar te noemen.

Enfin, ik ga nu op vakantie en dan kan ik een tijdje niet zoveel doen, qua trainingen. Dus dat zou dan goed moeten zijn. En daarna zien we wel weer hoe het gaat. Deze discussies hebben in elk geval enorm geholpen om mijn gedachten te ordenen, dank aan alle deelnemers! smile

/Herman

16 Laatst bewerkt door daveke (09-08-15 09:54:43)

Re: Ulm - Mitteldistanz

Heb je na je piek in mei/juni iets van een weekje rust genomen?

Als daar je eerste echte piek lag, lag die van mij ook na een winter trainen, kun je vanaf daar best weer in orde zijn korte tijd erna, maar moet je wel de spanning even van de boog halen denk ik.. Je kan moeilijk bijna drie maanden een lange vormpiek hebben. Twee vrienden van mij dachten dat ook, vanaf mei gewoon de hele zomer "goed" zijn. Ik had dat zelf allang door, dat dat niet zou gaan werken dus heb ik gekozen voor twee vormpieken. Eentje in eind mei/haf juni en eentje half/eind augustus. Daar tussenin een weekje of anderhalf relatieve rust om daarna weer te beginnen met opbouwen naar die tweede piek

17

Re: Ulm - Mitteldistanz

Of deze ene race verklaarbaar is weet je nooit. Maar in het algemeen lijkt het erop dat je (mentaal?) teveel geïnvesteerd hebt in trainingsomvang in de winter. Ik houd het liever korter en sneller 's winters en bouw geleidelijk de afstand en tempoduur op tijdens het wedstrijdseizoen. Ik heb er meer dan genoeg mee geëxperimenteerd om te weten dat dit voor mij veel beter werkt. Bijna ieder jaar ben ik augustus/september op het best. En dan doe ik wel veel duurtrainingen opbouwend tot wedstrijdtempo maar juist de minste intervallen op echt hoge intensiteit.
De beste indicatie voor goeie vorm na de winter is volgens mij je 5 km looptempo, 10km tijdrit en 800m zwemtijd. De rest is bij mij een kwestie van 2-3 maand met veel lange (tempo)duur.

De laatste 3 maand voor de race zijn het belangrijkst. En dan wil je juist de meest specifieke training doen. Een halve triathlon is een race die op relatief lage intensiteit gaat waarbij je een goed ontspannen ritme moet kunnen vasthouden onder vermoeidheid. Dat moet je vooral trainen. Als je dan teveel investeert in langzaam trainen of kort en snel, kom je tekort. Dus ik doe vanaf juni zoveel mogelijk harde en lange trainingen met tussendoor vooral actief herstel. In de opbouw daar naar toe, doe ik meer intervallen. Intervallen combineren met rustige duur, liggen bij mij aan de basis van lange en snelle trainingen.

18

Re: Ulm - Mitteldistanz

daveke schreef:

Heb je na je piek in mei/juni iets van een weekje rust genomen?

Mja, normaal doe ik dat altijd wel hoor, een weekje minder trainen om te herstellen. De week na de ICAN OD in Amsterdam heb ik 7:15 getraind, d.w.z. minder (en minder intensieve) uren aan het begin van de week maar in het weekend erop wel weer ongeveer normaal qua uren. Of bedoel je echt rust, i.e. niet trainen?

Zoals we al constateerden ben ik na Amsterdam wel minder intensief gaan trainen, dus de training was waarschijnlijk inderdaad gericht op vormbehoud tot aan Ulm. Twee pieken (met meer rust na Amsterdam) was misschien beter geweest inderdaad, maar die hadden dan wel vrij dicht op elkaar gelegen (zeker drie weken korter dan bij jou). Dus dan had één piek misschien beter geweest, waarbij ik in aanloop naar Amsterdam wat minder had moeten trainen om daarna nog puf over te houden voor een stevige verdere opbouw naar Ulm.

/Herman

19

Re: Ulm - Mitteldistanz

thijs schreef:

Of deze ene race verklaarbaar is weet je nooit. Maar in het algemeen lijkt het erop dat je (mentaal?) teveel geïnvesteerd hebt in trainingsomvang in de winter. Ik houd het liever korter en sneller 's winters en bouw geleidelijk de afstand en tempoduur op tijdens het wedstrijdseizoen.

Interessant, want precies omgekeerd als bij mij dus. Ik had juist veel rustig duurwerk in de winter, was gewoon blij toen in het voorjaar het tempo er weer eens op ging.

thijs schreef:

Bijna ieder jaar ben ik augustus/september op het best.

Dat was bij mij in voorgaande jaren ook zo (en ik kan nog niet uitsluiten dat ik mijn vorm niet meer terugvind natuurlijk).

Ik neem aan dat je met intervallen bedoelt: op of boven je omslagpunt? Want dat doe ik niet veel eigenlijk. Ik heb wel tempo-intervallen gedaan tegen mijn omslagpunt aan (maar net eronder). Het zwaartepunt daarvan lag in mei. In juli werd dat dan meer Z3 (extensief duurtempo).

/Herman

20

Re: Ulm - Mitteldistanz

HermanB schreef:
thijs schreef:

Of deze ene race verklaarbaar is weet je nooit. Maar in het algemeen lijkt het erop dat je (mentaal?) teveel geïnvesteerd hebt in trainingsomvang in de winter. Ik houd het liever korter en sneller 's winters en bouw geleidelijk de afstand en tempoduur op tijdens het wedstrijdseizoen.

Interessant, want precies omgekeerd als bij mij dus. Ik had juist veel rustig duurwerk in de winter, was gewoon blij toen in het voorjaar het tempo er weer eens op ging.

thijs schreef:

Bijna ieder jaar ben ik augustus/september op het best.

Dat was bij mij in voorgaande jaren ook zo (en ik kan nog niet uitsluiten dat ik mijn vorm niet meer terugvind natuurlijk).

Ik neem aan dat je met intervallen bedoelt: op of boven je omslagpunt? Want dat doe ik niet veel eigenlijk. Ik heb wel tempo-intervallen gedaan tegen mijn omslagpunt aan (maar net eronder). Het zwaartepunt daarvan lag in mei. In juli werd dat dan meer Z3 (extensief duurtempo).

/Herman

Wat is jouw Z3 in relatie tot wedstrijdtempo? Ik ken mensen die ironman tempo hun Z4 noemen en ik ken mensen die ironman tempo z1/z2 noemen.

Ja, intervallen gaan ook boven omslagpunt. Ik doe die in de laatste weken voor een hele/halve waar ik naar toe werk niet meer veel.

Ik ben de laatste weken voor een lange wedstrijd heel erg fan van veel progressieve duurtraining op gevoel, bijvoorbeeld de wedstrijdafstand fietsen met de laatste helft opbouwend van net onder wedstrijdtempo tot er een stukje boven. Dit traint naar mijn gevoel de tempohardheid het best. En je went er ook aan om met continue intensiteit te sporten ipv met korte stukjes hard en dan pauze. Ook krijg je hier een heel goed tempogevoel van. Intervallen zijn daar juist heel slecht voor. Als ik een paar weken meer intervallen doe overschat ik gevoelsmatig mijn wedstrijdtempo altijd en stort ik halverwege in. Intervallen liggen bij mij wel aan de basis van de lange tempotraining. Als ik lange tempotraining zonder basis met intervallen zou doen, heb ik moeite met Z3. Heb ik mijn intervallen gedaan, is Z3 halen een makkie en dan kan ik me er de laatste weken voor de wedstrijd vooral op richten dat ik z3 heel lang kan volhouden en perfect aanvoel qua tempogevoel.

21

Re: Ulm - Mitteldistanz

thijs schreef:
HermanB schreef:

Ik neem aan dat je met intervallen bedoelt: op of boven je omslagpunt? Want dat doe ik niet veel eigenlijk. Ik heb wel tempo-intervallen gedaan tegen mijn omslagpunt aan (maar net eronder). Het zwaartepunt daarvan lag in mei. In juli werd dat dan meer Z3 (extensief duurtempo).

Wat is jouw Z3 in relatie tot wedstrijdtempo? Ik ken mensen die ironman tempo hun Z4 noemen en ik ken mensen die ironman tempo z1/z2 noemen.

En waar ik extensief duurtempo zei moest dat intensief duurtempo zijn. Stop de tijd.

Ik gebruik de (5) HR-zones van Joe Friel, dus Z5 is boven het omslagpunt en Z4 is net eronder. Een 10 km (of een OD) loop ik in Z4. Bij een halve marathon zit ik lager, dus dan eerder Z3 (maar stijgend naar het eind toe).
Z3 is een tamelijk smalle zone. Mijn meeste lange duurlopen doe ik in Z1 (met soms langere stukken in Z2 of om het kwartier een kort sprintje).

thijs schreef:

Ik ben de laatste weken voor een lange wedstrijd heel erg fan van veel progressieve duurtraining op gevoel, bijvoorbeeld de wedstrijdafstand fietsen met de laatste helft opbouwend van net onder wedstrijdtempo tot er een stukje boven. Dit traint naar mijn gevoel de tempohardheid het best. En je went er ook aan om met continue intensiteit te sporten ipv met korte stukjes hard en dan pauze. Ook krijg je hier een heel goed tempogevoel van. Intervallen zijn daar juist heel slecht voor. Als ik een paar weken meer intervallen doe overschat ik gevoelsmatig mijn wedstrijdtempo altijd en stort ik halverwege in.

Dit herken ik wel ja. Bij de 10 km en in de OD weet ik op ieder moment vrij goed hoe een maximaal-tot-de-finish looptempo aan moet voelen, of bij het fietsen hoeveel "druk" ik in de bovenbenen moet/kan houden. Ik weet, zeg maar, hoe ik de vorm die ik in de trainingen gevoeld heb moet vertalen naar de juiste indeling en het juiste tempo in de wedstrijdsituatie. Dat is misschien vooral een kwestie van wedstrijdervaring, denk ik nu, omdat de tempo-trainingen bij mij ook op die afstand voornamelijk uit tempoblokken bestaan (dus niet continu één hoger tempo).
Bij de halve afstand nu vond ik dat echter veel moeilijker. Uiteraard ook omdat het de eerste keer was, en omdat ik de tempoblokken in de fietstrainingen niet goed wist te vertalen naar een totaalbeeld met een inschatting van hoeveel moeite die halve marathon aan het eind me nog zou gaan kosten. Ik zit zelf dan overigens zo in elkaar dat ik in zo'n situatie eerder te weinig dan te veel tempo ga maken - kennelijk ben ik nogal voorzichtig aangelegd.
Overigens maakten de heuvels in Ulm de onzekerheid van mijn inschattingen nog groter, want heuvels heb ik thuis niet tijdens de trainingen. En hoewel je zou denken dat de aan de kust eeuwig waaiende tegenwind een soortgelijk effect zou hebben, is dat blijkbaar niet het geval.

thijs schreef:

Intervallen liggen bij mij wel aan de basis van de lange tempotraining. Als ik lange tempotraining zonder basis met intervallen zou doen, heb ik moeite met Z3. Heb ik mijn intervallen gedaan, is Z3 halen een makkie en dan kan ik me er de laatste weken voor de wedstrijd vooral op richten dat ik z3 heel lang kan volhouden en perfect aanvoel qua tempogevoel.

Zo'n soort opbouw heb ik op zich ook wel hoor in de trainingen (en ik herken ook wel dat ik aan het begin van het seizoen nog moeite heb om in de hogere zones te geraken of te blijven, maar minder naarmate ik meer tempowerk heb gedaan). Het fijnst vind ik looptrainingen voor de OD met tempoblokken in (10km) WT (dus Z4) waarbij de blokken iedere week een stukje langer (en/of talrijker) worden (en de rust ertussen wat korter). Daar krijg ik denk ik mijn tempogevoel van voor de totaalafstand. Maar bij de halve lukte me dat dus nu niet goed. Misschien omdat er teveel verschillende blokken in de training zaten en de opbouw minder zichtbaar was.

/Herman