1

Onderwerp: Ontsteking schouderpees

Tijdje geleden beginnen last krijgen aan de schouder tijdens het zwemmen, na een tweetal weken zonder zwemmen(wel thuis gyproc plafond gestoken en zitten verven) geen verbetering in de schouder te merken heb ik dus vorige week een echo en foto laten nemen.
Blijkt nu ontsteking van een pees in de schouder en ook kalk erop.
Gisteren gestart met kine en ook shock wave
Iemand ervaring met deze blessure? Met shock wave? Enig idee van de ongeschiktheid voor het zwemmen?

2 Laatst bewerkt door JasperTolhuijs (06-01-15 15:52:53)

Re: Ontsteking schouderpees

Hoi Dikkembergs...
Ik heb zelf ook een ontstoken schouderpees (links en rechts) toen ik ruim een jaar geleden aan het trainen was voor mijn 1e Dan kyokushinkai karate. Voor die graad moet ik me een bezetene kunnen opdrukken enzo (ik meende tot de 130 a 150 push ups oid). Toen heb ik beide schouders overbelast... cool met als gevolg dat ik gestopt ben met karate en nog niet aan zwemmen hoef te denken.

Ondertussen heb ik veel oefeningen gedaan bij de fysio, maar dat werkte niet. Eigenlijk contraproductief. De orthopeed heeft in november/december 5 injecties geplaatst, en hij prikt nu van onder af in mijn AC-gewricht omdat ik daar nog wat restverschijnselen heb.

Links ben ik pijnvrij, maar durf ik nog niet volledig te belasten. Maar omdat mijn AC-gewricht ontwricht is en een rare botstand heb in mijn schouder kan GPS (dan slurpen ze bloed op en zetten dat op kweek en implanteren ze als een soort van kraakbeen in mijn schouder) verlichting bieden. Zo niet, dan wordt het een operatie.

Let wel, daarvoor had ik nog geen centje pijn... het begon met een peesontsteking, na overbelasting!

Kortom, dit is mijn verhaal!

Mijn advies: totale rust, en pas op geleide van doktersadvies weer (licht) mobiliseren.

Shockwave kan voor verkalking hele goede resultaten behalen. Feitelijk is dat gewoon eens soort van Kangoo, waarmee je ook beton weg klopt. Alleen dan veel mooier, meer klinisch vormgegeven... dus, ziet het er meteen heel indrukwekkend uit. Maar hij doet precies hetzelfde. Ze rammen gewoon letterlijk het kalk van je pezen af. Kan pijnlijk zijn, ook daarna. Maar de resultaten moeten geweldig zijn...

Nu ben ik bezig met het opzetten van een centrum met een man die ook in het ziekenhuis dergelijke behandelingen (en meer) uitvoert. We werken bijvoorbeeld ook met elektroden die we heel precies plaatsen en zetten dan een lage spanning op pezen en gewrichten. Ook dat lost vaak vastzittend weefsel op (naast kalk, bijvoorbeeld ook bindweefsel, enzovoorts) of herstelt het spierweefsel tot normaal.

Bij ons komen stratenmakers voorover gebogen binnnen, en gaan rechtop weer weg. Letterlijk...

Groet,
Jasper

3

Re: Ontsteking schouderpees

Ik heb niks inhoudelijks te melden. Succes met je herstel!

4

Re: Ontsteking schouderpees

"totale rust" is moeilijk omdat ik ook nog moet gaan werken. Heb dan ook nog geen zittende job dus er is altijd iets of wat belasting op de schouder al probeer ik deze zoveel mogelijk te sparen.

Er is mij gezegd om het zwemmen zo te laten momenteel, maar over fietsen en lopen is niks gezegd.
Zal ik even met de fysio overleggen...
Momenteel bij de fysio is het enkel shock wave, elektrische behandeling (met de compex toestel) en ultrasoon toestel.
Verder doe ik enkel 4 oefeningen met 0,5kg gewicht. Arm in 90° tegen lichaam en onderarm naar buiten/binnen trekken en dan nog een oefening met gestrekte arm naar buiten -en binnen.

Hopelijk moet ik geen kruis maken over mijn zomerwedstrijden

Nog even een vraagje: ik ben sinds november 2013 met triatlon begonnen en heb in de zomer van 2014 een aantal 1/8 triatlon en zwemlopen gedaan, toen trainde ik nog op mezelf en mijn zwemtrainingen waren altijd dezelfde sessies van zo ongeveer 2km zonder techniek. Nu sinds november van 2014 heb ik iemand die mijn trainingen opmaakt en waren bijna alle zwemsessies techniektrainingen (rugslag, schoolslag, crawl, met 1 arm zwemmen,...) kan het zijn doordat ik niet gewent was aan die techniektrainingen die ik mij overbelast heb aan mijn schouder? Het is enkel dat ik daar dan probeer rekening mee te houden als ik hopelijk nog terug kan starten met zwemmen.

Alvast bedankt voor jullie reacties

5

Re: Ontsteking schouderpees

Dikkembergs schreef:

Nog even een vraagje: ik ben sinds november 2013 met triatlon begonnen en heb in de zomer van 2014 een aantal 1/8 triatlon en zwemlopen gedaan, toen trainde ik nog op mezelf en mijn zwemtrainingen waren altijd dezelfde sessies van zo ongeveer 2km zonder techniek. Nu sinds november van 2014 heb ik iemand die mijn trainingen opmaakt en waren bijna alle zwemsessies techniektrainingen (rugslag, schoolslag, crawl, met 1 arm zwemmen,...) kan het zijn doordat ik niet gewent was aan die techniektrainingen die ik mij overbelast heb aan mijn schouder?

Dat kan zeker.

6

Re: Ontsteking schouderpees

inhoudelijk....

- fietsen en lopen kan... vernoedelijk praten we hier over een pees van de infraspinatus of supraspinatus spier (ik had 4 pezen in de kreukels door ongeluk). Met lopen zit je met arm onder schouder niveau en met fietsen ook
-zwemmen moet kunnen, schoolslag..., beenslagdrills
-mobiliteit in stand houden... dus rek en strek oefeningen van de gehele schouder (vraag fysio hoe en wat, op de rug liggend op bed je arm uitstrekken boven je hoofd pak je wel de mobiliteit, maar zonder druk op de pees)
-kracht vermijden deze twee spieren ondersteunen de gehele schouder qua beweging
-zoals eerder al aangaf: niet boven schouderniveau tillen, dat is verboden gebied.
-eventueel aan fysio vragen waar je de pijn zou moeten voelt als je te ver gaat in belasting, inclusief uitstralingsgebieden (zitten oa in de bovenarm)

hersteltijd zonder kalk maar met zeer veel vocht in alle pezen was bij mij officieel 6 weken, ik heb met een goed oog op de pijn na 3 weken weer zwemmen opgepakt en krachttraining.

kalk betekend dat het vocht verkalkt is wat weer betekend dat je extreem lang klachten hebt genegeerd wil je het zover laten komen.

Gewoon duidelijk krijgen wat je exact mag en niet mag, volledige rust is nooit goed, maakt revalidatie uiteindelijk langer en kans op terugval groter

Quintana Roo CD0.1 - Record QS TT - Quarq SRAM Red22 - Zipp 900/Hed.3/Dura-Ace C50
Planet-X Stealth Pro Carbon 'Pink' – Dura-Ace 7800 TT - SRM Professional Rotor3D
Planet-X Stealth Pro Carbon 'Black' - Record QS - SRM Professional Dura-Ace
Empella Bonfire SL - CarbonFire - Dura-Ace 7800

7

Re: Ontsteking schouderpees

Dank Scighera... Het betreft hier (inderdaad) een tendinitis van de supraspinatus. Met totale rust hierboven bedoel ik hier ook niet volstrekt immobliseren. Maar het voorlopig (even) geheel ontzien/ontlasten van de pees zelf.

Jouw punten 1 en 6 onderschrijf ik van harte. Maar, bij alle overige punten voel ik me (soms: erg) ongemakkelijk en zou ik persoonlijk niet in de mond willen nemen noch adviseren, maar echt aan zijn fysio overlaten die hem ook persoonlijk ziet. Dus, dat advies van jou onderschrijf ik dan weer van harte...  smile

Groeten,
Jasper

8

Re: Ontsteking schouderpees

We zijn nu bijna een maand verder en heb het gevoel dat de schouder in de goede richting uitgaat.

Heb nog 3 kiné beurten te gaan met shockwave gecombineerd met krachttraining, na de krachttraining merk ik wel wat stijfheid in de bovenarm maar niet in de schouder. Via ijspacking probeer ik dat dan tot een minimum te herleiden.

Ben ook reeds 2 keer(1x per week) gaan zwemmen, steeds 200m swim, beendrills, 200m swim, beendrills en 200m swim (crawlslag).
Ik voel wel nog bij het zwemmen dat het nog niet 100% is, meestal in de bovenarm voel ik iets maar kan niet direct zeggen of dit pijn is of stijfheid...

Verder rustig opbouwen

9

Re: Ontsteking schouderpees

5 !!! injecties?!?!?! O my god...
Mijn ervaring is dat artsen graag spuiten, maar mijn ervaring is ook dat ze vaak onnodig spuiten. En 5x!! Max 2x op dezelfde plek is echt al veel, want het tast ook al je gezonde weefsel aan en de vraag is of je dat moet willen (het maakt het hele gebied dus zwakker).
De enige keer dat ik iemand adviseer een injectie te halen is met een langdurige bursitis (slijmbeursontsteking), alle andere blessures kun je op een andere wijze ook verhelpen.


Ik heb goede ervaringen met Shockwave, maar hou wel in gedachten dat dit symptoombestrijding is.
Dus daarna zal er nog moeten worden gekeken wat de oorzaak is van die kalk. Het kan gewoon aanleg zijn (40+, vrouw (dat ben je dan weer niet) zijn zo wat factoren...) maar meestal is er toch sprake van een afwijkend bewegingspatroon van het complexe schoudergewricht.
Daar moet je dan zeker ook wat aan doen, anders komt het over een poos (paar maanden - paar jaar) gewoon weer opzetten.

Succes met je herstel!

10

Re: Ontsteking schouderpees

Hedcandy schreef:

Ik heb goede ervaringen met Shockwave, maar hou wel in gedachten dat dit symptoombestrijding is.
Dus daarna zal er nog moeten worden gekeken wat de oorzaak is van die kalk. Het kan gewoon aanleg zijn (40+, vrouw (dat ben je dan weer niet) zijn zo wat factoren...) maar meestal is er toch sprake van een afwijkend bewegingspatroon van het complexe schoudergewricht.
Daar moet je dan zeker ook wat aan doen, anders komt het over een poos (paar maanden - paar jaar) gewoon weer opzetten.

Succes met je herstel!

Ik ben zelf 29 dus ik veronderstel dat het niet van leeftijd afkomstig is  smile
Wat bedoel je met afwijkende beweginspatroon? en daar moet ik ook iets aan doen?
Bedoel je hiermee spierversterkende oefeningen? of nog iets anders?

11

Re: Ontsteking schouderpees

Houdingstherapie.
Oefeningen onder leiding van een fysio om te zorgen dat de schouder op de juiste manier gaat bewegen.

12

Re: Ontsteking schouderpees

Ik heb begrepen, dat een niet goede houding van je armen bij het borstcrawlen, schouder problemen kan veroorzaken. Bij het doorhalen van je arm, waarbij je je arm strekt en deze rechtstandig doorhaalt, dan is het moment=kracht op je schouder te groot. Bij de zwemclub wordt geleerd met een gehoekte elleboog na het insteken de arm door te halen. Hierdoor is de kracht die vrijkomt op je schouder geringer en minder belastend. Schijnt afgekeken te zijn van PvdH, die zwom er akelig hard mee. Ik weet niet of je er iets mee kunt, bij mij werkt het wel.

13 Laatst bewerkt door Hedcandy (07-02-15 11:45:17)

Re: Ontsteking schouderpees

Dikkembergs schreef:

Ik ben zelf 29 dus ik veronderstel dat het niet van leeftijd afkomstig is  smile
Wat bedoel je met afwijkende beweginspatroon? en daar moet ik ook iets aan doen?
Bedoel je hiermee spierversterkende oefeningen? of nog iets anders?

Meestal sturen de spieren het schouderblad niet goed aan. Zijn bepaalde spieren te zwak, nemen anderen de taak over, waardoor de ruimte waar jouw pees doorheen loopt telkens wordt verkleind, die pees (of de slijmbeurs) in de knel komt en gaat lopen etteren...
Het gaat te ver om hier 'even' uit te leggen wat je dan moet doen, het is een kwestie vaak van maanden, omdat iets wat vaak al jaren verkeerd gaat niet zo 1, 2, 3 is afgeleerd. Ik zie veel mensen met schouderklachten waar dit aan ten grondslag ligt.
Geen idee waar je woont, maar je bent welkom in mijn praktijk  smile  (ben gespecialiseerd in schouderklachten  wink )

Edit: duidelijk dus dat je er iets aan moet doen ja! Maar in eerste instantie eerst oefeningen om de controle te krijgen over de juiste beweging, de juiste aansturing vd spieren, daarna pas opbouwen in kracht. Hoe lang e.e.a. duurt hangt af van je talent zeg ik altijd  (maw, hoe is je bewegingsgevoel ,hoe snel pak je de zaken op)

14

Re: Ontsteking schouderpees

We zijn nu meer dan 2 maand verder. 18 beurten kine en shockwave en ik ben nog niet 100% fit.
Ik voel nog steeds iets bovenop de schouder tijdens het zwemmen.
Ik overweeg nu om toch eens een spuit in de schouder te laten zetten of is dit geen goed idee. Had graag toch wat zwemkilometers gedaan zonder pijn/last.

15

Re: Ontsteking schouderpees

Heel de zomer tot nu zonder pijn in de schouder kunnen zwemmen (openwater met wetsuit), afgelopen woensdag nog eens binnen in het zwembad gaan zwemmen, zeer rustig tempo en heb nu weeral een sinds woensdag last/pijn aan de schouders. Waar zit de logica?

16

Re: Ontsteking schouderpees

Wellicht is er sprake van een technisch niet goed uitgevoerde zwemslag die een blessure veroorzaakt. Kijk ook eens op www.venvavi.nl, Milene heeft mij fantastisch geholpen met een zwemanalyse waardoor ik nu blessure vrij kan zwemmen. Zij had recent via haar Facebook pagina (venavi) een interessante blog gepost over de meerwaarde en het nut van een videoanalyse.

17

Re: Ontsteking schouderpees

Goed idee, dat ga ik zeker eens inplannen voor volgende maand. Zal wel in België iemand zoeken, is makkelijker voor mij.
Ben momenteel ook gestart met stabilisatie/kracht oefeningen voor de schouder, kan volgens mij niet slecht zijn.

18

Re: Ontsteking schouderpees

Voor een zwemanalyse ken ik wel iemand in Antwerpen moest je daarin geintreseert zijn.

19

Re: Ontsteking schouderpees

Wellicht in het zwembad andere slagen gedaan dan in buitenwater, of een bepaalde beweging bij keerpunten?

20

Re: Ontsteking schouderpees

Ik heb deze week het probleem eens aan de fysio voorgelegd en volgens hem komt het omdat de wetsuit meer stabiliteit geeft aan de schouder en in het zwembad zwem ik zonder wetsuit, misschien door een verkeerde beweging, mindere techniek,...
Heb reeds een afspraak voor eind september bij Filip Rigole in het zwembad van Kuurne, hopelijk komt er daar iets uit.

21

Re: Ontsteking schouderpees

Als dat laatste het geval is, de extra steun van je wetsuit, dan zou tape ook moeten kunnen helpen.... en duidt het wel op toch een vorm van instabiliteit in het gewricht, in elk geval tijdens zwemmen....