1

Onderwerp: een Belgische beginner...

Hallo allen,

Zoals zovelen ben ik reeds geruime tijd aan het meelezen en vond ik het na verloop van tijd toch ook eens het moment om me eens voor te stellen.
Mijn naam is Tim en ik ben voor velen onder jullie van beneden de landsgrenzen. (Zitten er hier trouwens veel Belgen op dit forum?)
Ik ben 33 jaar en sinds een aantal jaren loop ik regelmatig (op recreatieve basis). Vorige winter heeft een vriend mij warm gemaakt voor de mooie sport die MTB is. Ik ging in principe vorige winter een offroad duathlon doen maar een blessure heeft mijn voorjaar omvergegooid...

Naast lopen en fietsen ben ik dan ook enkele maanden terug beginnen zwemmen.
Aangezien ik mezelf op dit forum heb aangemeld speel ik ergens met de gedachte om ooit eens een triatlon te volbrengen, daar ik eigenlijk alle drie de sporten wel leuk trainen vind.
Ik zoek mijn weg nog wat in dit forum maar ik zit wel nog met veel vragen zoals daar zijn:
* Wanneer koop ik mijn eerste racefiets (en welke moet dat dan worden)?
* Hoe plan je een seizoen in? ik ben nu een beetje doelloos aan het trainen en dat is niet echt motiverend... ik ken wel een aantal websites waar wedstrijden opstaan enzo, maar ik zie er zo geen begin aan.
* Ik ben eens terechtgekomen op een thread van aanbevolen leesvoer...zijn dit ook echt tips voor (complete) beginners...
* Sluit ik mij aan bij een club of niet (biedt dit echt zijn voordelen?)

Zoals jullie zien, veel vragen maar ik vermoed dat daar gaandeweg wel antwoorden zullen op komen.

Sportieve groet,

Tim

2

Re: een Belgische beginner...

Tim welkom!

Maak het als beginner niet al te moeilijk. Kies gewoon een leuke triathlon uit, schrijf je in en train daar naartoe. Dan weet je ook wanneer je zo ongeveer een racefiets nodig hebt (of tijdritfiets als je daarvoor kiest). Welke dat moet worden kan ik niet zeggen, zorg alleen dat je er goed op kan zitten, ook in de tijdrithouding. Laat je eventueel opmeten door een (triathlon) specialist die begrijpt dat je na het fietsen ook nog een stukje moet lopen, dan komen er vanzelf wel fietsen naar boven die in aanmerking komen.

Inplannen van je seizoen is vrij eenvoudig. Kies één of meer mooie wedstrijden uit en de invulling van het seizoen volgt vanzelf. Ik heb ook op dit forum voldoende threads voorbij zien komen voor absolute beginners, loop gewoon eens wat discussies door (met name Trainingen Algemeen). Bijvoorbeeld deze twee:
http://www.triathlonforum.nl/viewtopic.php?id=2828
http://www.triathlonforum.nl/viewtopic.php?id=2729
En verder kun je overgebleven vragen gewoon stellen.

Ik train zelf zonder club, met name omdat ik door gezin en werk flexibel moet zijn. Als er een goede triathlonvereniging in de buurt zit en je bent in de gelegenheid dan zou ik eens langsgaan om te kijken of de sfeer je bevalt.

Succes en laat even weten als je een triathlon hebt uitgekozen.

3

Re: een Belgische beginner...

Idd gewoon een triatlon uitzoeken die je wel eens wil doen in de buurt ofz, hier in Belgie zijn genoeg triatlons al is het seizoen nu wel ver voorbij en degene die nog moeten komen zijn waarschijnlijk al volzet. Je niet gek laten maken door de toppers en tijden van andere. Een club is geen noodzaak maar een deftig trainingsschema kan je veel tijd en frustratie uitsparen.

4

Re: een Belgische beginner...

Je kunt ook beginnen met een 1/8 triathlon, die kun je gewoon op de MTB doen. Of (zoals ik ooit begon) als lid van een trio waarbij je ook 2 onderdelen kunt doen, als je een maat hebt met een racefiets laat je hem het fietsen doen. Zo proef je een beetje de sfeer.

5

Re: een Belgische beginner...

Hey,

Sowieso al bedankt voor de reacties.
Wat betreft het plannen weet ik dat het voor volgend jaar is (wat mij in ieder geval al ruimte geeft om te trainen). Ik besef dat het seizoen ver om is, en aangezien ik eind februari een breuk in mijn voet had was mijn (loop-)voorjaar er sowieso aan en besefte ik wel dat er in 2015 niet zoveel gepresteerd ging worden.

Qua tijden laat ik mij niet gek maken, ik ga er vanuit dat triathlon een sport is die je tegen jezelf doet en je daarnaar ook je doelen moet stellen.

Wat betreft een (of meerdere) wedstrijden uitkiezen: Ik ken de website triathlonwedstrijden.be, maar zijn er nog bronnen voor wedstrijden? bestaat er ergens nog een andere kalender online of is vernoemde website redelijk compleet?
Hoe kan ik inschatten wat het recreatieve/competitieve aspect van die wedstrijden is?
(Of wordt het beter geaccepteerd om dit in een gepast subforum te posten?)

grt,

T

6

Re: een Belgische beginner...

Hier staat het een en ander:
http://www.triathlon226.nl/kalenders/

En kijk eens in het subforum Triathlons en Duathlons als je meer wilt weten over een specifieke triathlon. Daar kan je ook een thread openen als je vragen over een evenement hebt.

Ik zou me niet al te druk maken over hoe recreatief of competitief een triathlon is, het is mijn ervaring dat er altijd fanatiekelingen meedoen en ook voldoende 'recreanten' die voor de finish gaan.

7

Re: een Belgische beginner...

Voor de Belgische is triatlonwedstijden.be idd wel de meest complete, de site van de vtdl zelf geeft niet altijd de kleinere individuele wedstrijdjes weer omdat deze soms niet onder de vtdl vlag georganiseerd worden maar daarom niet minder leuk zijn.

8

Re: een Belgische beginner...

Maca944 schreef:

Ik zou me niet al te druk maken over hoe recreatief of competitief een triathlon is, het is mijn ervaring dat er altijd fanatiekelingen meedoen en ook voldoende 'recreanten' die voor de finish gaan.

Toch vind ik dat wel heel veel uitmaken, de ene triathlon of de andere, qua deelnemersveld en mate van fanatisme. Voor mij als relatief traag kan het verschil zijn: in de middenmoot eindigen of met nog maar hooguit een handjevol mensen achter me. Dat is bijvoorbeeld het verschil tussen de Vrouwentriathlon of de Triathlon010 een paar weken terug hier in Rotterdam enerzijds (heel divers deelnemersveld) en de 111 van Bilzen of de 1/3 van Oud-Gastel (helemaal achteraan). Ik trek me daar niet zo heel veel van aan, het is inderdaad de sport tegen (of met) mezelf, maar als ik 'per ongeluk' in zo'n laatste categorie was verzeild in het begin van mijn triathlon-ervaringen, had ik me wel degelijk geïntimideerd gevoeld, al was het alleen maar vanwege het materiaal. Of er in het parc fermé vrijwel alleen maar strakke tijdrit-bolides staan of ook fietsen met een mandje, zeg maar  wink

Mijn tip is dan ook: kijk bij de uitslagen van eerdere edities, dat geeft wel een beeld. Ik heb bijvoorbeeld bij het kiezen van mijn halve van afgelopen jaar gekeken naar hoe veel deelnemers er rond de 6 uur of trager finishten. Het zegt niet alles omdat parcoursen en omstandigheden variëren, maar het zegt wel iets.

En verder ook welkom, Tim!   

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

9

Re: een Belgische beginner...

All,

Leuk dat er genoeg reacites en evenveel meningen zijn over plannen en uitkiezen van wedstrijden.

Ik zou ergens willen 2* een 1/8 om eens te proeven van de sport en 2* een 1/4 triathlon, als 'echte' wedstrijd met een doel, uitpikken in het seizoen 2016. Ik moet nog wat uitzoeken over het hoe en waar maar dat zijn de plannen.

Echter vind ik nog nergens een kalender van 2016. Weet er iemand van jullie wanneer deze beschikbaar zouden komen (zowel website vdtl als triathlonwedstrijden.be)?

Dan kan ik tijdens de maand september een ruwe planning voor 2016 opmaken. (Ik plan graag zaken op voorhand in)

grt,

T

10

Re: een Belgische beginner...

De kalender begint zo rond Februari/ Maart stillaan vol te lopen voor de kleinere evenementen zoals 1/8 en kwartjes, de Ironman wedstrijden enz die staan nu al online.

11

Re: een Belgische beginner...

En in grote lijnen lijken de jaren op elkaar. Er verandert wel eens wat, maar het gros van de triathlons dat nu in, zeg, augustus georganiseerd wordt, wordt ook volgend jaar in augustus georganiseerd.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

12

Re: een Belgische beginner...

Nu ben ik waarschijnlijk een enorme nitwit of digibeet, maar kan op de NTB kalender niet 2016 vinden hmm
Waar vinden jullie de agenda van 2016?

13

Re: een Belgische beginner...

Prins80 schreef:

Nu ben ik waarschijnlijk een enorme nitwit of digibeet, maar kan op de NTB kalender niet 2016 vinden hmm
Waar vinden jullie de agenda van 2016?

Nog nergens, daar is het nog een beetje te vroeg voor. De 2e helft van het wedstrijdseizoen is net goed en wel op gang.

Maar normaal gesproken hier: http://www.ntbinschrijvingen.nl/

Verder wat Louise zegt. De meeste organisaties houden ongeveer dezelfde periode aan als voorgaande jaren.

14

Re: een Belgische beginner...

Dank je wel, was alleen verbaast omdat Ronnyke zei dat de eerste maanden al aan het vollopen was.

15

Re: een Belgische beginner...

? In Februari/Maart begint de kalender stillaan vol te lopen idd maar het is nog maar Augustus dacht ik. Wat betreft de datums is wat Louise typt geld wel voor veel organisaties maar niet voor allemaal. Lille was vorig jaar in Mei nu in September en de 111 van Bilzen heb ik nog in September gedaan en die valt tegenwoordig ook in Mei, soms maken ze rare sprongen.

16

Re: een Belgische beginner...

Hoi Ronnyke, ter verduidelijking, het was mijn foute intepretatie van je berichtje. Het is inderdaad nog maar augustus, maar met dit weer voelt het alsof het einde van het jaar al nadert, vandaar dat ik maar eens ging kijken en dacht dat ik aan het knoeien was op de pc, gebeurt wel vaker....... Helaas.

17

Re: een Belgische beginner...

Prins80 schreef:

met dit weer voelt het alsof het einde van het jaar al nadert.......

Zondag praten we verder....  cool

18

Re: een Belgische beginner...

Welkom hier!
Leuk dat je een triathlonnetje wil gaan proberen, ik kan het je aanraden!
Dit jaar ook mn eerste 1/8e gedaan en over 2 weken mn tweede. Gewoon op n simpele fiets, zonder al te serieus trainingsschema, komt goed!
Als je de smaak te pakken hebt kun je altijd nog investeren in duur spul ☺

19

Re: een Belgische beginner...

Hallo Triatleten!!

Mijn naam is Rens en ik ben een Nederlandse triatleet. Ik doe voor mijn studie een onderzoek naar Belgische lange afstand triatleten. Ik weet niet of dit de juiste manier is (want volgens mij is dit een reactie op Tim, maar anders weet ik het ook niet tongue).

Ben jij nou woonachtig in België en ben je een lange afstand triatleet (half distance & Long Distance), dan zou het erg fijn zijn als jullie mijn enquete zouden willen invullen smile smile Dit zou mij erg helpen en mijn markt onderzoek compleet maken!!

Hierbij de link van de Enquete:

https://docs.google.com/a/cruyff.net/fo … =0&w=1

Hartelijk bedankt alvast!

20

Re: een Belgische beginner...

Ingevuld, succes ermee :-)

21

Re: een Belgische beginner...

SUPER!!! thanks!!