1

Onderwerp: Pijnlijke knie

Een week of zes geleden ben ik gevallen met de gewone fiets. Bellen, heel slecht weer, ochtendspits, eigen hele domme schuld. Enfin pak en linkerknie stuk, vooral aan de buitenkant gekwetst, daarna een dag of twee een beetje pijnlijk verder alles o.k.

Gewoon rustig doorgefietst en een dag of vijf daarna een tocht op de fiets van 230 KM gemaakt. Niets geks rustig aan. De volgende dag nog 100 KM, geen last van de knie gehad tot helemaal aan het eind, met een sprintje het viaduct op, schoot het in mijn knie. Na een dag of twee helemaal over.

Rustig door getraind, geen problemen bij rennen of fietsen meer gehad tot vorige week zondag.

Bij het rennen van 10km, heel rustige training 6min per km, voelde ik iets opkomen, na de training begon ik het echt te voelen en vervolgens 4 dagen last, precies bovenop mijn knieschijf (dus niet erachter), waar ik ook op gevallen was. 4 dagen constante (voelbare pijn) en toen ineens weg. De hele week dus rust gehouden (alleen gezwommen), wat prima en zonder last ging.

Vrijdag was het helemaal over en vandaag dus een stukje gefietst 40 KM. Wel hard gewerkt tegen de wind in. Tijdens het fietsen eigenlijk geen last (je bent wel gespitst dus je voelt dan elk krampje, maar anders had ik niets bijzonders gemerkt denk ik). Nu - een uur of twee na de training - begint het op te komen, eigenlijk net hoe het vorige week ging. Het zit precies op mijn knieschijf. Als ik erop druk dan voel ik het echt. Het voelt precies alsof ik weer op die knie gevallen ben (of hem hard gestoten heb).

Ik heb het web en mijn boekjes afgezocht naar verschillende blessures rond de knie, maar vind er geen die zich zo gedraagt. De meeste zitten achter de knie of rond de knie en op basis van mijn ervaring op dat vlak weet ik dat dit andere blessures zijn. Ik ga de komende tijd erg rustig aan doen en even geen risico's nemen, maar ben wel erg benieuwd of iemand weet of de relatie met de val inderdaad plausibel is en of ik er een label aan kan hangen, zodat ik gerichter er mee aan de slag kan.

2

Re: Pijnlijke knie

Wordt de knie ook warm en rood, plus wat dikker bovenop? Aantal jaren geleden kreeg ik verschijnselen met de knie die optraden bij inspanning of nadien. Erg hinderlijk ook bij traplopen, bleek te komen, bij mij door vallen en overtraining plus te weinig rust, zaten hele kleine stukjes van knie in het vocht, dat bij inspanning voor irritatie zorgde. Fysio en dik 9 maand mee geklungeld.

3

Re: Pijnlijke knie

Aj, dat klinkt niet best  yikes . Voor zover ik kan vaststellen niet rood of dik, maar wel iets om in de gaten te houden!

4

Re: Pijnlijke knie

Relatie met de val is zeker plausibel. Vorig jaar had ik ineens om onverklaarbare redenen steken in mijn knie tijdens het lopen, alleen met hardlopen, verder niet. Na een paar maanden aankijken naar de fysio, die vermoedde al snel kraakbeenschade, naar de specialist, die deed een kijkoperatie en terwijl ik mee keek wees hij op wat los zwevende deeltjes kraakbeen en vroeg hij of ik mijn knie soms hard had gestoten. Daar was ik me niet van bewust, maar hij zei dat het kraakbeen fors beschadigd was alsof ik er een harde klap op gekregen had. De menisci waren beide nog intact, hij schaafde wat kraakbeen weg en met een zeer straf regime van spierversterkende oefeningen rondom de knie kan ik rustig hardlopen, maar helaas nooit meer voluit, heuveltrainingen, interval en allerlei gekke fratsen, gewoon rustig tempootje 50  a 60 minuten over de 10km.
natuurlijk, elke knie is anders en mijn ervaringen hoeven dus helemaal niet relevant te zijn.

5

Re: Pijnlijke knie

Hmm, geen vrolijke berichten, maar wel goed om te weten wat er mogelijk aan de hand is. Ik ga monitoren en als dit blijft ga ik snel naar fysio/arts.

Normaal heb ik ook op de fiets een headset, die dag niet. Je ziet dat slecht gedrag soms hard afgestraft wordt. Overigens is de pijn in mijn knie tussen nu en mijn bericht aan het begin van vanmiddag al weer een heel stuk minder. Maar juist dat bizarre verloop geeft mij niet zo'n goed gevoel.

@ Jack33, hoewel het fijn is dat je iig nog wat kan lopen, wel rot dat je niet meer de vrijheid hebt intensief te trainen mocht je dat willen.

6

Re: Pijnlijke knie

Ik weet dat ik moet oppassen met internetdiagnoses, maar dit lijkt verrekte veel op een bursitis. Een ontsteking van de slijmbeurs boven op de knieschijf.

7

Re: Pijnlijke knie

thijs schreef:

Ik weet dat ik moet oppassen met internetdiagnoses, maar dit lijkt verrekte veel op een bursitis. Een ontsteking van de slijmbeurs boven op de knieschijf.

Is zeker een optie waar ik rekening mee houd. Er is alleen niet echt een zwelling ofzo. Misschien zegt dit wel iets over de ernst (hoop ik, de meeste klachten gaan toch vergezeld met zwelling of rode huid).Ik ga iig de komende weken echt even flink rustig aandoen en daarna heel rustig opschalen. Kent iemand goede preventieve knieversterkende oefeningen voor periode daarna?

8

Re: Pijnlijke knie

Ik heb in die tijd stabiliteitsoefeningen gedaan op zo een wiebel/bal-schijf in combi met oefeningen op  trainer om kracht op te bouwen, met oefeningen op een verhoging waarbij ik beurtelings links en rechts door de knie moest zakken en weer strekken. Daarna met de rem  erop weer gaan lopen en fietsen, waarbij bovenstaande oefeningen de basis waren.

9

Re: Pijnlijke knie

Hoeft niet perse met zwelling gepaard te gaan, in mijn geval geniepige steekjes waarmee te leven valt maar waar je niet mee kan hardlopen.
Wat oefeningen betreft, vraag aan een fysio, ik had zelf ook wat oefeningen bij elkaar verzameld maar daarvan waren enkele volgens mijn fysio helemaal contraproductief.

10

Re: Pijnlijke knie

Goed, rust gehouden, nu is de pijn bijna over, blijft wel gevoelig. Morgen afspraak bij de fysio... kijken wat tie doet hmm

11

Re: Pijnlijke knie

Ik heb ook knieklachten, en heb besloten om eerst maar niet te gaan hardlopen. Na een zware cross had ik volgende dag veel vocht in mijn knie. Dit is nu na twee weken vrijwel verdwenen, maar toch vertrouw ik het niet. Ik denk dat ik misschien iets schade heb opgelopen aan mijn binnenmeniscus. Mijn vraag is nu: Zou je dan wel kunnen fietsen op D1 tempo? Zo kan ik mijn conditie ten minste in stand houden. Ik ga echt niet weer hardlopen voordat ik 100%vochtvrij ben.

12

Re: Pijnlijke knie

@Arend,

Ik ben erg blij dat ik nu een paar keer naar fysio ben geweest om te sparren met een specialist. Ik kan je dit aanraden,... hieronder een verhaal wat ik - een niet specialist - ervan denk te weten..

Fietsen is een stuk minder belast dan lopen, maar dat hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen.  wink Wat betreft het sporten probeer ik steeds beter naar mijn lichaam te luisteren voor belasting. Snelheid en duur zijn de factoren. Mijn fysiotherapeut zegt dat je - zeker direct na een blessure - 3 keer eenzelfde belasting 'pijnvrij' heb moeten kunnen uitvoeren (dus zonder pijn tijdens of erna) voordat je opschaalt. Ik denk dat het prima is - wanneer de blessure over is - om op D1 proberen te fietsen, maar dan zou ik eerst een week beginnen met 3 x een training van 15 minuten. Als dit goed gaat (dus pijnvrij) kan je opschalen naar 3 x 30min. Op een gegeven moment kom je op een punt (na 3 x een training van 1,30 uur ofzo) dat wanneer dit geen probleem is, je volgens mij veel sneller kunt opschalen als je daar behoefte aan hebt. Je zou dan ook kunnen kijken wat er gebeurt bij een zwaardere belasting (D2 en D3). Hiervoor zou je weer eenzelfde 'methodiek' kunnen hanteren.

Zodra je ergens in het traject een beetje last heb, van je knie zou ik direct even rust nemen en terugschalen. Net zolang tot je op een 3 keer dezelfde belasting zit zonder problemen. Bij flinke last van je knie (dus terugkomen van de blessure) - direct volledige rust en ,... tja toch naar een fysiotherapeut/arts. Dit is volgens mij ook nuttig wanneer je blijvend een beetje last houd. Wat ik zelf lastig vind is om tijdens het sporten goed te voelen of ik tegen een grens aan werk. Het is natuurlijk wel ideaal als je dat doet en dat je - zodra je voelt dat een en ander teveel belast wordt - direct gas terug te nemen.

Tot slot maak je als mens bij/na een blessure een soort 'map' aan in je hersenen waardoor je gevoeliger bent voor prikkels uit het getroffen gebied. Dit is handig, maar het kan ook een beetje verwarrend werken. Omdat ik zou met de knie bezig ben/was voel ik ieder pijntje direct en denk ik 'oh, misschien overbelast' . Ik neem dan toch maar het zekere voor het onzekere want het laatste waar ik op zit te wachten is chronisch gedoe.

13

Re: Pijnlijke knie

@ Arend,

Ik roep iets over een moment van sneller opschalen in het vorige bericht, maar dit hangt natuurlijk wel af van je basisniveau (van voor je blessure). Als jij gewend bent om stukken van 3 uur of meer met hoge hartslag te fietsen, dan is dit aan de orde (en daar ging ik vanuit). Maar als jij op 1,30 uur zat dan geldt mijn opmerking niet (en moet je wellicht aan het begin ook met kleinere stappen omhooggaan).

14

Re: Pijnlijke knie

Swann, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik laat het ook een beetje afhangen van mijn "zin". Op dit moment heb ik nog geen zin om weer te gaan trainen. Ik denk dat mijn brein correspondeert met mijn kwetsuur??