1

Onderwerp: Uitspraak in kort geding inzake uitslag Ironman 2018

Een collega van mij (ik ben zelf advocaat) wees mij op een uitspraak van de voorzieningenrechter Midden-Nederland over de - nu onterecht geoordeelde - diskwalificatie van de winnaar bij de vrouwen van de IM 2018 in Maastricht.

Voor mij komen twee grote passies hier samen, het recht en triathlon. Wellicht dat anderen het ook interessant vinden. Hieronder een stukje copy/paste van de uitspraak en dit is de link naar de hele uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inzie … =triatleet


Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
29-05-2019
Datum publicatie
29-05-2019
Zaaknummer
C/16/477627 / KG ZA 19-177
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie
Triatleet Els Visser is onterecht gediskwalificeerd door de wedstrijdleiding van Ironman Maastricht 2018 en de organisatie van de NK lange afstand 2018. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding tussen de Utrechtse triatleet en de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) en World Triathlon Corporation, de organisatie van internationale Ironmanwedstrijden.

Op 5 augustus 2018 nam Visser deel aan de Ironman Maastricht, een hele triatlon die bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. De NTB heeft besloten dat de beste Nederlandse atlete van Ironman Maastricht wordt uitgeroepen tot Nederlands kampioen lange afstand. Visser heeft de Ironman gewonnen en is gehuldigd als Nederlands kampioen. Met het winnen van de Ironman, en het aanwijzen als Nederlands kampioen heeft ze recht op prijzengeld.

Eind september 2018 heeft de organisatie van Ironman de Utrechtse triatleet per e-mail laten weten dat ze gediskwalificeerd is en dus niet de winnaar is van de Ironman Maastricht. Bij het onderdeel zwemmen heeft, onder andere, Visser een boei gemist waardoor ze niet het hele parcours heeft afgelegd. De diskwalificatie heeft als gevolg dat ze ook haar titel Nederlands kampioen heeft moeten inleveren en ze geen recht heeft op het prijzengeld. De voorzieningenrechter is het met de triatleet eens dat de organisatie haar niet heeft mogen diskwalificeren. De organisatie heeft bij het nemen van die beslissing niet de eigen reglementen gevolgd. Volgens de regels moet er binnen 5 minuten nadat er gefinisht is geklaagd worden – in dit geval is er weken na de wedstrijd geklaagd- of er moet sprake zijn van omstandigheden die niet bekend waren toen werd besloten wie de winnaars waren. Visser heeft volgens de voorzieningenrechter aangetoond dat het missen van de boei toen al bij de wedstrijdleiding bekend was. Ook heeft de organisatie geen hoor- en wederhoor toegepast bij het nemen van haar beslissing.

De voorzieningenrechter verwacht dat de eisen van Visser, het ongedaan maken van de diskwalificatie, ook in een bodemprocedure stand zullen houden. Daarom moet Ironman haar (voorlopig) aanwijzen als winnaar en moet de NTB de Utrechtse triatleet (voorlopig) aanwijzen als winnaar van het Nederlands kampioenschap lange afstand. Ook heeft ze recht op het prijzengeld.

2

Re: Uitspraak in kort geding inzake uitslag Ironman 2018

Mooi stuk, ik had het al ergens gelezen. Binnen 5 min is natuurlijk ook wel heel wat anders dan na enkele weken protest aantekenen.

Ik gun het Visser ook wel. Zeker nadat ik vorig jaar dit had gelezen https://3athlon.nl/els-visser-beraadt-z … oneerlijk/

3

Re: Uitspraak in kort geding inzake uitslag Ironman 2018

Ik had over het resultaat van de uitspraak gelezen, maar niet de reden tot het besluit. Ik was altijd al van mening dat ze niet gediskwalificeerd had mogen worden omdat de protesten buiten de tijd voor protest waren ingediend. Schijnbaar dus ook geen hoor- en wederhoor en was de wedstrijdleiding tijdens de wedstrijd al op de hoogte (lijkt me ook sterk dat dat niet zo was aangezien velen die op de brug naar de wedstrijd keken er wel van gewaar waren).
Thanks for het posten!