1

Onderwerp: Ongemak achillespees / kuit

Na bijna twee jaar met een knieblessure gesleept te hebben, nu sinds enkele weken last van mijn achillespees, of iets in die omgeving. Om hopeloos van te worden. De sportarts zag niets bijzonders en heeft wat oefeningen meegegeven en geadviseerd het hardlopen te halveren en veel van zo'n softroller gebruik te maken. De fysiotherapeut sluit zich bij dit advies aan, maar wil ook shockwave inzetten.

Ik heb nu twee behandelingen gehad, doe braaf mijn oefeningen, rol om de dag en heb het hardlopen gehalveerd maar merk geen verschil. De klachten zijn ook (wederom) zeer wisselend. De ene dag heb ik last, de andere niet. De ene keer zit de "pijn" (het is meer stijfheid en ongemak) bij de hiel, dan weer bij de enkel en dan weer onderaan de kuit. Oefeningen gericht op de achillespees doe ik allemaal met gemak, net als rekken e.d. allemaal geen centje pijn. Alleen met de roller kan ik wel wat pijnlijke plekjes vinden die ik bij de andere achillespees / kuit niet vindt, alhoewel dat minimaal is en wellicht komt van het rollen zelf. Ook de vorm van klachten wisselt. De ene keer heb ik een dag na het hardlopen pijn en dan weer totaal niet. De andere keer bij het fietsen en dan weer totaal niet.

Ondanks dat mijn achillespees zelf ook wel eens ongemakkelijk en stijf voelt, twijfel ik toch aan de diagnose van zowel sportarts als fysio. Dat ik alle oefeningen met gemak kan, dat alles even beweeglijk is, dat er geen  verschil zit in rekbaarheid, dikte, kleur, etc. tussen links en rechts en dat de klachten vooral "rondom" de pees zitten ipv de pees zelf, maakt het lastig concreet aan te geven waar ik nu last van heb. Ik kan het ook niet echt forceren. Het enige wat altijd gelijk is, is de ochtendstijfheid.

Iemand ervaring met dit soort klachten? Er ervaring met shockwave?

2

Re: Ongemak achillespees / kuit

Nee, ik heb geen ervaring met je klachten. Ja, ik heb wel ervaring met shockwave: ik had een tenniselleboog en shockwave was een behandelmethode. Ik ben van de tenniselleboog af maar weet niet of shockwave daar de reden voor is want ik heb geen andere controle elleboog. Echter beter iets doen wat niet schadelijk is dan niets doen. En ga naar een sportfysio. Die hebben aanvullende cursussen gedaan.

Je moet sneller dan de klos zijn.

3

Re: Ongemak achillespees / kuit

Houd bij een achillespees in je achterhoofd dat het herdtel lang duurt... peesweefsel is slecht doorbloed, de achillespees is dik.
Minimaal een jaarben je zo zoet met een blessure, dus na 2 behandeling nikskunnen zeggen klopt wel.
Kijk het eens een maand tot 6 weken aan en zie dan of er verbetering is.

4

Re: Ongemak achillespees / kuit

Dank voor de reacties!

Dat pezen slecht herstellen heb ik aan de lijve ondervonden. Irritatie aan de kniepees (als het dat al überhaupt was) duurde al bijna 2 jaar en is nog altijd niet volledig weg (speelt licht op bij lange afstanden of zeer intensieve trainingen). Ik twijfel alleen of het mijn achillespees is, ondanks dat de sportarts en fysio dit wel denken. Er was niets te zien of voelen (voor hen) en de klachten zijn vaag wisselend aanwezig. Ik kan het niet provoceren met training, rekken, oefeningen, etc. Soms sta ik gewoon op met pijn en soms niet. Onafhankelijk wat ik de dag ervoor gedaan heb. Bij mijn knie had ik gewoon bij het trainen erg veel last en zeker ook daarna. Dit is bij mijn achillespees niet. Maar wellicht zijn die "vage" klachten typisch voor pezen?

Ik snap dat ik niet op een forum moet zitten voor medische adviezen, maar zo kan ik iig even ventileren wink Het is gewoon frustrerend nooit écht op te kunnen bouwen, maar altijd herstellende te zijn.

5

Re: Ongemak achillespees / kuit

Mja AP is en blijft bij veel mensen een zwak punt. En het gaat niet beteren naarmate je ouder word want de doorbloeding van de pezen word er niet beter op dus ook je recuperatie gaat achteruit. Ik ben zelf nu 46 en voel wel een duidelijk verschil tgo mijn 36e.

6

Re: Ongemak achillespees / kuit

Wat voor een oefeningen doe je voor je achillespees?
En de ochtendstijfheid, bedoel je daarmee specifiek stijfheid van de achilles? Ik had 2 jaar geleden een achillespees blessure en toen liep ik het eerste half uur elke ochtend mank. Met wat bewegen doorbloedde het wat meer en werd het wat makkelijker. Dat gebeurde ook met hardlopen, eerste paar kilometer pijnlijk, daarna niet. Dat wilde niet zeggen dat het goed was! Met veel oefeningen (met de tenen op de trap) ging het langzaam beter, terwijl toch ook langzaamaan meer ging lopen. Maar ik heb geen idee of jij van ongeveer hetzelfde last hebt.

7 Laatst bewerkt door ic3d (14-01-20 16:46:19)

Re: Ongemak achillespees / kuit

Ik ben 40 jaar, 20 jaar geleden had ik letterlijk nooit iets, nu altijd wel...

Qua ochtendstijfheid heb ik geen pijn, bewegingsbeperking of "meetbare" stijfheid (ik kan beide voeten even ver buigen), het voelt alleen alsof er tape op rek is geplakt op mijn AP., alsof er spanning op staat. Na een uurtje verdwijnt het meestal, soms al een stuk sneller en soms een stuk langer. Vooral 's ochtends kan het in één klap weg zij als ik schoenen aantrek ipv op blote voeten loop. Ook wat betreft belasting is het heel wisselend. De ene keer heb ik geen seconde  pijn, de andere keer aan het begin of juist aan het eind. Na de trianing eigenlijk nooit, de volgende dag (soms) wel.

Wat betreft oefeningen, die zijn niet heel spannend. Inderdaad met je tenen op de trap en dan langzaam zakken. Min of meer hetzelfde maar dan staand met je handen op een tafel. Ook dat je als "brug" staat en je hakken lift en weer langzaam laat zakken. Als laatste side clams en het rollen. Vervolgens na de warming up en na het sporten altijd rekken. De normale variant met één been achter, hetzelfde met één knie gebogen en als laatste met één knie op de grond terwijl je tenen de grond raken.

Met geen van de oefeningen (en tal van andere oefeningen die ik dagelijks doe tbh krachttraining, knieblessure, e.d.) heb ik enige vorm van ongemak. Het is vooral die ochtendstijfheid en soms de pijn tijdens trainingen (eerst hardlopen, nu ook fietsen). Ook hier dus weer wisselend. Soms geen irritatie, soms in het begin, soms tijdens en soms op het eind. Heb nu al twee dagen een branderig gevoel, verder niets, maar dit is misschien omdat ik er te veel op let ofzo.

8

Re: Ongemak achillespees / kuit

Kan het niet een vorm van hielspoor zijn wat aan het opkomen is?

9

Re: Ongemak achillespees / kuit

Lastig probleem. Ik ga weer even m'n stokpaardje berijden, ik heb het hier al heel vaak gepost: als je er niet uitkomt met een fysiotherapeut of als het niet gauw verbetert, ga dan naar een ander. Zeker bij 'vage' blessures, die niet direct tot een heldere diagnose leiden. Ze werken allemaal anders en weten/zien/herkennen andere dingen.

Ik heb zelf vorig jaar een lichte achillespeesblessure gehad, en ik had ook geen verdikking of verschil in stijfheid ofzoiets en ook geen ongemak bij de oefeningen. Ik had eigenlijk alleen pijn bij hardlopen, en ochtendstijfheid. Ik kon de pijnlijke plek ook wel opzoeken door erin te knijpen.

In elk geval: beterschap gewenst!

Louise

10

Re: Ongemak achillespees / kuit

Ik sluit me aan bij Louise:  een andere fysio of arts kan misschien wel vinden wat er precies aan de hand is.
Is er in de buurt (of iets verder weg) iemand te vinden die gespecialiseerd is in loopblessures?

Met shockwave geen ervaring. Wel met dry needling (voor spieren, niet voor pezen). Het voelt niet fijn, maar werkt fantastisch.

11

Re: Ongemak achillespees / kuit

Dank voor alle reacties!

@Waltaf
Inderdaad ook aan gedacht! Ik heb alleen geen pijn onder de hiel, wel wat eromheen, maar niet die typische klachten die er bij horen. Wel onder de voet, wat in verlengde van de peesplaat ligt. Ook dit voelt weer stijf. Rekken voel ik.

@Louise
Heel eerlijk begin ik af en toe de hoop in kundig advies te verliezen. De afgelopen 10 jaar heb ik twee serieuze blessures gehad. Hier heb ik verschillende (sport)fysiotherapeuten, sportartsen, huisarts, podotherapeut, (sport)osteopaat, etc. voor bezocht.  Maanden tot jarenlang oefeningen, hulpmiddelen, etc. maar niemand heeft ooit een eureka moment gehad. Heel pessimistisch, maar ook frustrerend. Hoe is het met jouw AP verlopen, wat heb je gedaan om er van af te komen?

@rldk ik heb 5 dry meerling sessies gehad voor een andere blessure. Ik vond het (soms) heel onprettig. Op zoek naar een knooppunt werd er tientallen keren geprikt waar je niks van voelt. Tot men een knooppunt vond. Naar mijn idee was dit eerder een zenuw dan een knooppunt. Het hielp ook niet bij mij, dus voor dit ben ik ook wat skeptisch.

12

Re: Ongemak achillespees / kuit

ic3d schreef:

@Louise
Heel eerlijk begin ik af en toe de hoop in kundig advies te verliezen. De afgelopen 10 jaar heb ik twee serieuze blessures gehad. Hier heb ik verschillende (sport)fysiotherapeuten, sportartsen, huisarts, podotherapeut, (sport)osteopaat, etc. voor bezocht.  Maanden tot jarenlang oefeningen, hulpmiddelen, etc. maar niemand heeft ooit een eureka moment gehad. Heel pessimistisch, maar ook frustrerend. Hoe is het met jouw AP verlopen, wat heb je gedaan om er van af te komen?

Mijn achillesprobleem was een simpel gevalletje van rust (paar weken helemaal niet gelopen), rekken en andere schoenen, dat was recht-toe-recht-aan. Maar ik herken wat jij beschrijft van mijn bekken-heup-probleem ('scheeftrekken' dat doortrok via rug en schouder tot in m'n ene elleboog zelfs). Daar heb ik in 4,5 jaar tijd 5 fysiotherapeuten, een sportarts, 2 osteopaten, een podoloog en 4 chiropractors voor bezocht . Oefenen, hulpmiddelen, soms werd het erger  van een behandeling... In de tussentijd kon ik ermee leven en sporten,  maar ik had af en toe wel fors ongemak. Ongeveer een half jaar geleden kwam ik terecht bij chiropractor #4, en die stelde een andere diagnose. Ik durf nu nog niet helemaal te juichen, maar mogelijk is het nu echt over, vooral dankzij heel intensief rekken van m'n ene lies. Ik wacht nog heel even af en dan zal ik er hier op het forum meer over posten. In elk geval: ik ben blij dat ik door ben gegaan met zoeken. Het heeft me alleen wel heel veel geld en tijd gekost, in de loop der jaren, dat moet maar net kunnen ook.

Louise

13

Re: Ongemak achillespees / kuit

hi ic3d

ik heb je vorige posts (van 2jr terug) ook gelezen mbt dit probleem, lees dat je er inderdaad al vrij lang last van hebt en van alles hebt geprobeerd. Na alle andere zinvolle reacties heb ik wellicht nog wat mosterd na de maaltijd.. Heb je inmiddels wel andere schoenen geprobeerd ? Wellicht iets in je voeding aanpassen of eens naar je bed kijken als je vaak met pijn wakker wordt. Ik heb overigens ook dry needling (schouder) gehad, dat hielp bij mij goed, maar ook shockwave (heup), dat werkte ook goed. Ben zelf ook bij diverse klachten door verschillende sportfysios geholpen met elk hun eigen expertise.

Hoop dat je er snel (permanent) vanaf bent!

14

Re: Ongemak achillespees / kuit

Misschien dat deze post een beetje rauw overkomt.

Ik ben ook 40, merk ook dat mijn lichaam geen 20 meer is.
Ik ben ook 's ochtends stijf. Als ik 's ochtends rek, bijvoorbeeld de hamstrings door voorover te buigen, dan kom ik niet in de buurt van mijn tenen met mijn handen. Doe ik het 's avonds dan kan ik mijn tenen aanraken.

Als ik 's ochtends hard ga lopen, dan heb ik de eerste kilometer altijd wel ergens een pijntje, maar vrijwel altijd trekt dat weg na die eerste kilometer. Overigens heb ik vrijwel nooit een pijntje op de fiets, behalve aan mijn zitvlak op het einde van een lange rit.

Je zegt dat je de hoop in kundig advies begint te verliezen. Maar als je het van de kant van de sportarts of fysio bekijkt: Je hebt dan eens hier pijn, dan eens daar, soms geen pijn, soms aan het begin, soms aan het eind, soms een dag na het trainen, kunt geen duidelijke aanleiding geven. Het lijkt me lastig voor iemand om op basis daarvan een diagnose te stellen.
Misschien zou het helpen om eens bij te houden op welke schoenen je gelopen hebt, hoe lang, hoe snel, op wat voor een ondergrond, waar je last ondervond, wanneer je last ondervond en hoe erg de pijn was. Misschien kun je een patroon ontdekken als je dat een tijdje bijhoudt.

15

Re: Ongemak achillespees / kuit

MontanaMan schreef:

Ik ben ook 's ochtends stijf. Als ik 's ochtends rek, bijvoorbeeld de hamstrings door voorover te buigen, dan kom ik niet in de buurt van mijn tenen met mijn handen. Doe ik het 's avonds dan kan ik mijn tenen aanraken.

Maar dat is iets heel anders dan de ochtendstijfheid van een achillespeesontsteking. Of bedoel je dat niet? Ik kan het weten, ik ben al 53  tongue .

Zonder gekheid: op elke leeftijd is een blessure ook gewoon een blessure. Wat niet wegneemt dat het wel zinnig kan zijn om er rekening mee te houden dat je lichaam ouder wordt en minder 'vergevingsgezind'. Maar met slim trainen en wat compensatiewerk (rek-oefeningen bv.) kun je lang goed blijven. Anders is er toch echt wat aan de hand.

MontanaMan schreef:

Je hebt dan eens hier pijn, dan eens daar, soms geen pijn, soms aan het begin, soms aan het eind, soms een dag na het trainen, kunt geen duidelijke aanleiding geven. Het lijkt me lastig voor iemand om op basis daarvan een diagnose te stellen.

Uh, ja, maar dat is wel hun werk. Ik verwachtte in mijn zoektocht ook niet dat iemand het even zou fixen voor me. Wel dat ze helpen zoeken/nadenken en dingen uitproberen, of je anders doorverwijzen. Maar 'ik weet het niet, je kunt beter daar-en-daar terecht' heb ik niet gehoord.

Een 'schoenonderzoek' lijkt me zeker ook zinvol. Ik dacht nog twee dingen verder: probeer je niet toch nog te veel door te trainen, en is er wel eens gekeken naar eventuele onderliggende problemen, dus met bloedonderzoek bijvoorbeeld - waarbij je kunt denken aan dingen als vitamine-D-tekort of sluimerende ziektes?

Louise

16

Re: Ongemak achillespees / kuit

Een paar jaar geleden ook een achillespees blessure gehad, en recentelijk last van de peesplaat onder mijn voet. Dat ging allebei ook gepaard met pijn, niet alleen stijfheid.
En volgens mij heb ik het zelfs verkeerd gelezen:

Qua ochtendstijfheid heb ik geen pijn, bewegingsbeperking of "meetbare" stijfheid (ik kan beide voeten even ver buigen), het voelt alleen alsof er tape op rek is geplakt op mijn AP., alsof er spanning op staat.

Wat betreft ochtendstijfheid is het dus alsof er spanning op staat, maar er is geen stijfheid, bewegingsbeperking of pijn?

Soms is bij een blessure de oorzaak moeilijk te vinden omdat de blessure een gevolg is en zelf geen oorzaak. Maar hoe vager je je klachten kunt duiden, hoe groter de pool van mogelijke oorzaken en hoe lastiger het dus wordt voor artsen/fysios om de juiste diagnose te stellen. Nu is het ook weer zo dat bepaalde remedies bij heel veel diagnoses passen (rust!). Vaak helpt dat en herstel je, jij blij, dokter blij. Kom iemand met vage klachten, dan zal hij vaak geen precieze remedie krijgen, maar meer een algemene. Als het echter zo blijft als in dit geval, en zo lang duurt, dan lijkt het me handig om zo duidelijk mogelijk naar een arts aan te kunnen geven wat nu precies pijn doet, hoeveel pijn dat doet, en wanneer de pijn opspeelt.

17 Laatst bewerkt door ic3d (16-01-20 00:13:23)

Re: Ongemak achillespees / kuit

@davidr
Ik denk wel dat je met schoenen een punt hebt. De mijne hebben er 900km op zitten en zijn dus waarschijnlijk ook op. Ik heb  vandaag nieuwe gekocht. Ik loop al 10 jaar op hetzelfde merk / type, maar kies nu voor een ander merk. Ik overproneer licht tot gemiddeld en heb altijd licht ondersteunde schoenen gehad (na loopanalyses). Ik kies nu voor net iets meer steun.

@montanaman
Ik snap je punt in dit geval. Deze blessure is ook vaag en ik mag ook geen wonderen verwachten, bovendien is het traject pas net gestart. Maar in de afgelopen 10 jaar heb ik twee "serieuze" blessures gehad die niet vaag waren. Eén was er zelfs exact aanwijsbaar, direct provoceerbaar en duidelijk op één moment bij één specifieke handeling gebeurd. Wat mij (op een frustrerend moment) stoort is dat men allemaal direct weet wat het is en hoe het opgelost moet worden. Vervolgens ben je tien zorgverleners, honderden (of duizenden) euro's en maandenlang aan dagelijkse oefeningen kwijt om gewoon geen stap dichterbij te komen. Mijn klachten zijn nu inderdaad vaag, dat zal ik niet ontkennen, desalniettemin zie ik wederom hetzelfde patroon. Ik heb twee hulpverleners bezocht en men had binnen vijf minuten al een diagnose en een behandelplan. Ik word daar lichtelijk pessimistisch van. Hopelijk ten onrechte.

@Louise
Toevallig heb ik een paar weken terug een uitgebreid sportmedisch onderzoek gehad. Tevens heb ik ook mijn bloed laten controleren. In principe is eigenlijk alles goed. Het enige wat opviel is dat mijn vetpercentage uitstekend is, maar dat ik wel behoorlijk zwaar ben. Een ander merk sportschoenen zou net iets meer steun geven, zowel qua overpronatie (wat ik licht tot gemiddeld doe) als gewicht. We zullen het zien.

Overigens zijn de klachten wel gelijktijdig onstaan na het dragen van compressiesokken. Ik deed altijd sprintjes en soms wat OD's dus trainde altijd korte loopafstanden. Ik heb heel zorgvuldig de afstand "iets" uitgebouwd over maanden tijd, maar kreeg steeds meer spierpijn in mijn kuiten. Compressiesokken hielpen, maar gelijktijdig zijn wel deze klachten onstaan. Wellicht dat ze te straks zitten? Ik probeer het eens zonder in ieder geval.

De afstanden zijn weer gehalveerd. Dat kost moeite, want het blijft frustrerend om progressie qua afstand en/of snelheid zo snel weer af te zien brokkelen. Wellicht zal ik nog meer rust moeten nemen.

18

Re: Ongemak achillespees / kuit

Al eens aan krachttraining gedacht?
Verwacht hiervan ook geen wonderen in een maand, maar ik merk zelf dat ik elk seizoen wat sterker ben en minder piepjes en pijntjes heb.
En tsja, open deur wellicht, maar als je te zwaar bent....

Als fysio zijnde lees ik je klaagzang over de zorgverleners, ik kan er werkelijk niks mee en het voelt volkomen onterecht.
Soms duren dingen lang voordat het zich olpost. Ik merk dat mensen vaak denken dat ik het wel op ga lossen voor ze en dat ze zelf niets hoeven te doen, zo werkt het niet!
Het is vaak een combinatie van factoren, dus en te slechte schoenen, en te zwakke (bepaalde) spieren, en overcompensatie elders etc (even als voorbeeld)

Geef je zorgverlener de tijd, maar als je er geen veetrouwen in hebt, ga dan op zoek naar iemand die jou dat wel geeft ipv er maar blijven hangen en vervolgens klagen....

19 Laatst bewerkt door ic3d (16-01-20 09:32:09)

Re: Ongemak achillespees / kuit

@hedcandy
Bedankt voor het meedenken. Krachttraining doe ik om de dag, dat is begonnen als onderdeel van hersteloefeningen en nu als onderhoud. Plus ik merk inderdaad het verschil. Niet qua blessures, maar wel qua bijv. wattages.

Je opmerking over gewicht begrijp ik niet. Mijn vetpercentage is uitstekend. Dat is op tig plaatsen door een arts opgemeten. Ook mijn buikomtrek e.d. zijn goed. Ik draag wel wat meer spiermassa mee. Vermoedelijk omdat ik een jaar of 20 aan rugby, boksen, kickboksen e.d. heb gedaan. Of wellicht gewoon bouw.

Met het klagen schiet ik inderdaad niets op. Het is soms een uiting van frustratie, maar het helpt natuurlijk niets en in dit geval ook nog eens onterecht. Maar bij de vorige twee blessures ben ik letterlijk jaren langs zorgverleners gegaan en heb braaf alles opgevolgd. Het kan me soms dan inderdaad storen dat men tot dusver altijd direct een diagnose en behandelplan heeft. Op één fysio na is er nooit iemand geweest die heeft gezegd 'ik heb het geprobeerd, maar ik weet het eerlijk gezegd gewoon niet meer'. Daar heb ik zeker begrip voor! En ik heb het zeker niet alleen over fysio's, want de lijst is ontzettend lang. Toegegeven, de laatste sportarts (van de vier) nam mij als recreant wél serieus, al is het maar door de tijd te nemen. Daar was echter een wachtlijst en de locatie was op een uur rijden.

Maar je hebt wel gelijk, de insteek was in eerste instantie ook niet pessimistisch bedoelt. Het is ook gewoon de angst niet wéér zo lang te herstellen.

20

Re: Ongemak achillespees / kuit

Ik haakte in op jouw woorden dat je te zwaar was, meer niet hoor. Ik kan er zo toch geen oordeel over vellen? Heb je nog nooit gezien immers.

Wat belangrijk is voor jou om te weten: zodra er irritatie in (in dit geval jouw AP) het lichaam ontstaat, is de celvernieuwing ook niet optimaal. Jouw pees maakt nu dus kwalitatief minder goede nieuwe cellen aan.
Pas op de dag dat je weer pijnvrij bent, wordt de kwaliteit vd nieuwe cellen weer beter.
Het duurt bij de AP 526 dagen voordat elke cel zich een keer heeft vernieuwd.
Maw, vanaf de dag dat je pijnvrij bent,moet je dus nog 1,5 jaar jouw pees in acht nemen!

Ik vind zelf altijd dat mijn patienten dit soort dingen horen te weten, het geeft je namelijk inzicht in hoe het lichaam werkt en waarom dingen lang kunnen duren.
Hopelijk kan jouw fysio je ook goed voorlichten over zulke zaken, blijf zelf anders vragen stellen!
Succes gewenst, hopelijk op een goed herstel.

Foamrollen kuit, tennisbal rollen onder je voet, evt tapen naast DN, zomaar wat dingen die je sowieso kunt doen..

21

Re: Ongemak achillespees / kuit

Bedankt Hedcandy! Nieuwe informatie voor me. Aan je tips heb ik zeker wat. Tapen doe ik al met het door jou gebruikte Pinotape smile

Ook alle anderen allemaal bedankt!

22

Re: Ongemak achillespees / kuit

ic3d schreef:

de laatste sportarts (van de vier) nam mij als recreant wél serieus, al is het maar door de tijd te nemen.

Dit onderschatten artsen wel eens (door hun hoge werkdruk), maar heeft veel invloed op patienten, en hun herstel. Simpel tijd nemen voor een patient, dat kan beter helpen dan een pil. Dat is een van de vele vormen van een placebo effect, maar als het werkt, werkt het. Net zoals dat een injectie beter werkt dan een pil, ook al wordt ermee precies dezelfde medicijnen toegediend (of in beide gevallen geen medicijnen), patienten die meer aandacht krijgen van een arts, worden sneller beter, en niet omdat ze een betere of meer toepasselijke behandeling krijgen, maar (oa) omdat de patient er meer vertrouwen in heeft omdat de arts meer tijd aan hem/haar heeft besteedt.

23

Re: Ongemak achillespees / kuit

ic3d schreef:

@hedcandy
Bedankt voor het meedenken. Je opmerking over gewicht begrijp ik niet. Mijn vetpercentage is uitstekend.

Een kilo vet of een kilo spieren blijft een kilo. Ik denk dat ze dat bedoeld. Of je nu te zwaar bent vanwege te veel spieren of vanwege te veel vet maakt niet uit. Je moet het alle twee meeslepen tijdens het sporten.

Je moet sneller dan de klos zijn.

24

Re: Ongemak achillespees / kuit

mcguyver schreef:
ic3d schreef:

@hedcandy
Bedankt voor het meedenken. Je opmerking over gewicht begrijp ik niet. Mijn vetpercentage is uitstekend.

Een kilo vet of een kilo spieren blijft een kilo. Ik denk dat ze dat bedoeld. Of je nu te zwaar bent vanwege te veel spieren of vanwege te veel vet maakt niet uit. Je moet het alle twee meeslepen tijdens het sporten.

Ja meer, als je daar iets aan kunt doen (wat dus niet zo is bij een laag vet%, je kunt moeilijk je arm amputeren) dan loont het.

Met hardlopen vangt dat ene been waarop je landt, afhankelijk van je tempo, 3 tot 6x je lichaamsgewicht op. Dus 1 kilo is dan al x3 of x6. Tel uit je winst.

25

Re: Ongemak achillespees / kuit

OK, gewoon een idee: train je nog steeds kickboksen en/of boksen? Kijk daar ook eens naar schoenen (vooral bij boksen).
KB doe je waarschijnlijk op je blote voeten, das prima maar KAN ook belastend zijn voor je voet/voetplaat.
Enkelkousjes vond ik destijds toch echt wel fijn..

Gewoon een idee. Want ik trap zelf ook niet meer zo hard als "destijds" tegen een zak of kussen. Ben er, wat dat betreft, wel een beetje klaar mee. smile ik zit ook niet te wachten op een blessure van een scheenbeen/knie terwijl ik bezig ben met loop/fietstraining.

FWIW. Succes!