1

Onderwerp: Aanschaf eerste fiets

Ik ben een beginnend triathleet en ben op zoek naar een eerste race / triathlon fiets. Ik kom uit de hardloop hoek (loop sinds 5 jaar marathons) en wil deze zomer een eerste 1/4 triathlon doen. In de zomer fiets ik geregeld maar ik heb (nog) geen race fiets (maak nu wat kilometers op een hybride Cube Town). Nu heb ik voor een budget van circa 1000 euro de keuze tussen een aanschaf van een nieuwe race fiets (bijvoorbeeld Cube Peleton) waar ik een opbouw ligstuur op kan zetten of de aanschaf van een tweede hands race / triathlon fiets (bijv Cannondale R5000 op http://www.marktplaats.nl/index.php?url … Fxref%3D1). Suggesties en tips worden op prijs gesteld, bij voorbaat dank.

Fred van der Wouden

2

Re: Aanschaf eerste fiets

Hallo Fred,

Mag ik een "gewone" racefiets aanraden met een opzet stuur? Als je begint met fietsen is het wel lekkerder om in een normale houding op je fiets te kunnen zitten.

Tweede hands heeft als voordeel dat je duurdere onderdelen, een duurder frame en misschien mooiere wielen hebt voor 1000 Euro. Het nadeel is bekend, waarschijnlijk eerder onderhoud (kun je dat zelf? of moet je naar een fietsenmaker) en wat is er gebeurd met de fiets in het verleden?

Nieuw heb je voor 1000 Euro bij Cube of bijvoorbeeld www.canyon.com of www.rose.nl een redelijk goede fiets. Er zit veel kwaliteitsverschil, qua onderdelen in deze prijsklasse. Ik zou er eens een goede test van bijvoorbeeld het blad Fiets op naslaan. Kijk bijvoorbeeld naar een "simpel" frame dat misschien iets zwaarder is met een goede shimano 105 groep, in plaats van een duur frame met een Tiagra of Sora groep. Je zou bijvoorbeeld bij www.salden.nl ook eens naar de "restjes" van 2007 kunnen kijken. Van hun eigen merk, maar ook van Trek en Bianchi hebben ze fatsoenlijke fietsen die door de "oud model" korting in je bereik komen.

Succes en welkom in de triathlon wereld!!!

3

Re: Aanschaf eerste fiets

Beste Vanzella,

Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie en welkomstwoord smile Een duidelijk verhaal, met een paar nuttige links. Ik zal (anders wellicht dan de doorgewinterde triathleet) de fiets gebruiken voor trainingen en wedstrijd(en). In dit licht is dan een nieuwe racefiets met opzetstuur te prefereren boven een traithlon fiets waarbij je gedwongen bent te schakelen vanuit je ligpositie, misschien niet zo prettig in een training op de (drukke) weg. Hoe is de ervaring in het algemeen: wordt de traithlon fiets bij trainingen gebruikt of juist alleen voor wedstrijden?

Fred

4

Re: Aanschaf eerste fiets

Hoi Fred!
Welkom hier! Ik heb een oude Concorde die ik vast op zolder op de Tacx heb staan, voor de binnen / wintertrainigen.
De wegtrainingen en wedstrijden doe ik op m'n goede (zondagse) Concorde. Dus één fiets voor beiden. Een beetje fiets is al duur zat! Vooral als je er nog een gezin en meer hobby's en sporten op na houdt.

Gr, Concorde

5

Re: Aanschaf eerste fiets

ik werk met twee fietsen

Fiets 1 (met 1 set trainingswielen)
voor trainingen in buiten-seizoen (november-februari), trainingen met slecht weer en trainingen op de tacx. Deze fiets is opgebouwd met wat ik zoal nog in de kast had liggen big_smile

Fiets 2: (met 1 set trainingswielen en 1 set wedstrijdwielen)
voor wedstrijden, en trainingen met uitzonderlijk mooi weer. Fiets is duurder afgemonteerd, lichter etc. En daarbij idd een tijdrit stuurcombinatie.

Fietsen zijn qua zit positie in aerohouding nagenoeg identiek waardoor ik moeiteloos kan switchen. Ik hoef zelfs niet de de laatste training voor een wedstrijd op de wedstrijdfiets te rijden om te wennen.

maar ja, ik denk dat ik het op dat gebied goed voor elkaar heb....

Om mee te beginnen zou ik in jouw geval toch kijken naar een normale koersfiets en deze voorzien van een degelijk setje aerobars (profile design T2+ zijn een aanrader) de voordelen van zowel nieuw als 2e hands zijn net ook al aan bod gekomen. Als je kennis van materiaal hebt loont het zeker om tweedehands te kopen!
In ieder geval: ook van mij een warm welkom in deze mooie sport!

Quintana Roo CD0.1 - Record QS TT - Quarq SRAM Red22 - Zipp 900/Hed.3/Dura-Ace C50
Planet-X Stealth Pro Carbon 'Pink' – Dura-Ace 7800 TT - SRM Professional Rotor3D
Planet-X Stealth Pro Carbon 'Black' - Record QS - SRM Professional Dura-Ace
Empella Bonfire SL - CarbonFire - Dura-Ace 7800

6

Re: Aanschaf eerste fiets

Beste Concorde en Sighera,

Bedankt voor jullie reactie. Mede op basis van jullie reactie heb ik nu een Cube Peleton op het oog, waarop ik een Profile Design T2+ stuurtje laat zetten. Een tweedehands triathlon fiets is voor dit moment net wat te specialistisch gezien mijn beginnend triathlonnen.

Wat betreft een opzetstuurtje: zijn er voor de traithlon beperkingen voor een opzetstuur? Op de site van bike2build zag ik dat het T2+ DL stuur met aerobar (uiteinden verbonden) ITU draft legal is, dit stond bij de T2+ niet (2 losse uiteinden). Is dit iets waar je rekening mee te houden?

Fred

7

Re: Aanschaf eerste fiets

hmm, ik zou de gewone T2+ nemen. Draft legal sturen gebruik je alleen bij wedstrijden waar stayeren is toegestaan; en zij ner (gelukkig) niet veel. De T2+ DL is ook nog eens een stuk korter nl; dus ik zou de gewone T2+ aan raden.

Quintana Roo CD0.1 - Record QS TT - Quarq SRAM Red22 - Zipp 900/Hed.3/Dura-Ace C50
Planet-X Stealth Pro Carbon 'Pink' – Dura-Ace 7800 TT - SRM Professional Rotor3D
Planet-X Stealth Pro Carbon 'Black' - Record QS - SRM Professional Dura-Ace
Empella Bonfire SL - CarbonFire - Dura-Ace 7800

8

Re: Aanschaf eerste fiets

Hallo allemaal. Ben aan het trianen voor een 1/4 triathlon echter ben ik in het bezit van een Merida scultura special edition. Gezien ik te weinig weet van deze tak van sport vraag ik me af of deze fiets goed is te gebruiken.

Bij voorbaat dank.

9

Re: Aanschaf eerste fiets

Mooie fiets toch !!! Ik zou er alleen bij een 1/4 toch wel een ligstuur op gooien. Welke tri ga je doen? Veel succes met trainen

Kijk niet terug op successen maar kijk uit naar nieuwe uitdagingen

10

Re: Aanschaf eerste fiets

Wat te denken van deze aanbieding? Hoe is de kwaliteit van de SRAM afmontage bijvoorbeeld?

http://www.12gotrading.com/?page=record … p;number=0

11

Re: Aanschaf eerste fiets

Mijn Concorde Lombardia gaat ook in de verkoop.
Mocht iemand interesse hebben...

Gr, Concorde

12

Re: Aanschaf eerste fiets

Concorde schreef:

Mijn Concorde Lombardia gaat ook in de verkoop.
Mocht iemand interesse hebben...

Gr, Concorde

Die ziet er best goed uit trouwens. Maareh, iets nieuws gekocht of op het oog?

13 Laatst bewerkt door Concorde (16-09-08 20:52:15)

Re: Aanschaf eerste fiets

Ben bezig een Trek Madone 5.9 op te bouwen.
Dus de Concorde gaat eruit. Met pijn in het hart....
Ik ben nog altijd gek op die fiets. Maar zo'n 5.9 is kwalitatief wéér beter.
En ik weet gewoon dat íe stof staat te happen als er een Full-carbon Madone naast staat.
En om 'm nou voor de tacx te houden, is íe veel te goed voor. Daar heb ik al een andere (oude) Concorde op staan.
Bovendien kan ik de centen dan weer gebruiken om die 5.9 netjes op te bouwen.
Zodoende.
Dus.... wie maakt me los? ;-)

Gr, Concorde