1

Onderwerp: zwemmen... pfff

Als ik hier lees wat iedereen al aan afstanden en snelheid zwemt zakt me de moed soms in de slippers..

Ik ben nog maar net begonnen met zwemmen hoor, en ga zeker volhouden maar het is behoorlijk intensief.
Vandaag voor de 6e keer 'serieus' in het water gelegen en na 10 banen inzwemmen/schoolslag en wat ademhalingsoefeningen aan de slag met borstcrawl.
2 banen houd ik niet eens vol haha! maar goed, tempo proberen niet te hoog, bij in ademen hoofd niet te ver uit het water en tijdens het onderwater zijn de hele tijd uitademen.
En dan dus toch vermoeid achtig aan de andere kant van het bad. Dan rustig terug in schoolslag, even bijkomen en weer een baantje..

Tussendoor nog 10 banen alleen schoolslag, nu al een minuut sneller dan 2 weken geleden (yes)
En weer 10 banen heen schoolslag, terug BC..
Als ik terugdenk, mag ik denk ik niet klagen maar als ik bezig ben voel me echt een beginner!! wink En het feit dat ik naast de ademhaling, tijdens het bc nu ook wat nadenk over de techniek, wil voor mijn gevoel toch zeggen dat er vooruitgang in zit.


Zo, even m'n verhaal kwijt!

2

Re: zwemmen... pfff

Herkenbaar allemaal. Je voelt je een beginner omdat je een beginner bent (zoals je in je tweede zin aangeeft). Het grote voordeel van beginner zijn is dat je progressie enorm is, als je voldoende vaak zwemt en op de juiste dingen let. De eerste keer dat ik ging borstcrawlen moest ik halverwege de 25 meter baan uit het water gevist worden.

Gewoon doorzwemmen, niet op teveel zaken tegelijk focussen en af en toe wat feedback vragen van iemand met kennis van zaken (of een video opname laten maken), dan komt het wel goed.

3

Re: zwemmen... pfff

Dat klinkt mij ook nog heel bekend in de oren. De eerste keer was ik ook na 25 meter borstcrawl klaar. Na 4 weken volhouden (slechts 1 keer per week zwemmen) kon ik er 4 achter elkaar en liep mijn neus niet meer vol met water. Na een half jaar ging de kilometer in ongeveer 21 minuten. Met eigen trainingen heb ik dat in 3 jaar naar ongeveer 19 minuten gekregen. Nadat ik vorig jaar bij een triathlonvereniging ben gegaan heb ik dat in 4 maanden naar 17 minuten gebracht. Een beetje competitie in de baan en 2 keer per week trainen maakt een groot verschil!

4

Re: zwemmen... pfff

Idd begin is enorm moeilijk ik zwem ook nog niet zo lang maar moest ik terug opnieuw beginnen zou ik het direcht onder begeleiding doen. Zodat je niet eerst iets fout aanleert dan terug af moet leren en het dan toch nog goed moet aanleren (wat een uitleg). 17min op 1000m is wel goed dan kom je in een normale triatlon toch wel met de betere uit het water.

5

Re: zwemmen... pfff

Ik vind het ook herkenbaar, hoor. Ik heb altijd graag gezwommen, schoolslag, en ik dacht dat ik helemaal niet kon borstcrawlen omdat ik altijd na een paar baantjes totaal verzuurde en daarom dacht dat ik niet genoeg kracht had. Het eerste vallende kwartje was dus om vooral veel rustiger te gaan zwemmen, en zo kon ik in een paar maanden opbouwen naar een kilometer, dat was een mijlpaal, nu dik 4 jaar geleden. Dat ging toen in 23,5 minuut.

Toen ben ik een cursus gaan doen bij Tri-Experience en heb ik geleerd hoe borstcrawl echt moest, want ik kwam er wel achter dat ik maar wat deed. Aan het eind ervan zwom ik totaal anders en ging de kilometer in 22 minuten, maar dat voelde wel veel makkelijker. Een cursus kan ik van harte aanbevelen!

Nu, 3 jaar regelmatig trainen en nog twee cursussen later, ben ik nog altijd niet sneller dan ongeveer 20,5 minuut (als het meezit). Dat vind ik zelf voor al die moeite nog wel tegenvallen, moet ik bekennen. Maar ik ben bang dat het ook mijn plafond is. Sommige techniekdingen krijg ik maar niet goed, vooral met m'n linkerarm niet, en ik heb ook mijn bouw niet echt mee.

Maar goed, ik kan het inmiddels wel heel lang volhouden, althans, 's zomers: afgelopen zomer 3,5 zware openwaterkilometers gezwommen als maximum.

En dan nog een tip: zorg vooral dat je het leuk blijft vinden! Dan blijf je tenminste zwemmen. En daarvoor moet je je vooral niet te veel vergelijken met mensen die veel beter zwemmen dan jij wink

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

6

Re: zwemmen... pfff

Bedankt voor jullie motivaties!! Knap de beginner van op haha!!

Ja ik heb er Lol in en mag graag wat afzien dus wat dat betreft moet het met een paar maanden dus beter gaan..

Net een nieuwe duikbril gehaald want mijn zoggs predator was een fractie te groot.. sijpelde toch water bij in.  Nu een speedo futuristische biofuse. Wat een naam voor zo'n klein ding! Ik denk dat deze beter zit.

Fijne dag allemaal!!

7

Re: zwemmen... pfff

Gewoon volhouden! En over een paar maanden dit topic weer lezen en te beseffen hoe veel je vooruit bent gegaan. Met techniek worden de slagen makkelijker, waardoor je minder snel uitgeput raakt, waardoor je je ademhaling beter kunt controleren, je went aan de ademhaling, je went aan de weerstand van water, je wordt sterker en voor je het weet hoef je geen schoolslag meer te doen tussendoor!

Toen ik klein was (10-12) wedstrijd gezwommen. Afgelopen ruim 20 nooit serieus gezwommen en vorig jaar mei weer begonnen, herstellende van een hamstring blessure. Eerste keren kon ik nauwelijks honderd yard (25 yard bad) borstcrawl volhouden.
Eind augustus bij een tri-club aangesloten en een keer zwemtraining in de week met trainer, en 1-2 keer zelf (met trainingschema). Eind september zwom ik bij sprint triathlon 17:25 op 1000 yard (40 baantjes, ongeveer 900 meter).
In december deed ik dat in 14:40..

8

Re: zwemmen... pfff

Marijke schreef:

Als ik hier lees wat iedereen al aan afstanden en snelheid zwemt zakt me de moed soms in de slippers..!

Nou...iedereen....

Ik ben al zo lang bezig dat ik mezelf niet meer een beginner kan noemen, maar zo zwem ik nog steeds wel. Ik ben nog steeds na een paar baantjes borstcrawl uitgeteld. Het is voor mij een enorme worsteling geweest om 250 meter zwemmend af te kunnen leggen. En dat is nog steeds met schoolslag er tussen in. Ik wou dat ik kon zeggen dat ik na een half jaar een kilometer kon maar helaas. En snelheid? Well....ik ben de langzaamste. Van iedereen.

Het enige dat ik kan zeggen is; geef de moed niet op en blijf zwemmen gewoon leuk vinden. Zie het niet als een last maar lekker relaxen in een bak water. Er zijn altijd mensen zoals ik die nog hopelozer zijn dan ik, en zelfs ik heb al aan een (mini-mini-mini) triatlon mee gedaan. Ik neem tenminste aan dat dat je doel is, aangezien je het op dit forum post.

9 Laatst bewerkt door thomass (28-01-16 16:05:14)

Re: zwemmen... pfff

Idd heel herkenbaar. Ik zou proberen om het tempo nog wat te laten zakken, dat helpt ook met ademhaling. Ik weet nog dat ik mezelf moest dwingen om borstcrawl te blijven zwemmen in het begin, als het moeilijk ging viel ik terug op schoolslag, maar hierdoor bleef ik een beetje "bang" voor borstcrawl. Klinkt misschien een beetje raar maar zo voelde het. Dus als ik een tip mag geven, probeer zo min mogelijk op schoolslag terug te vallen. Je kunt er prima een triathlon mee uitzwemmen hoor, daar niet van, maar het helpt je niet echt om de borstcrawl te leren. Als het alternatief is dat je niet gaat zwemmen dan moet je de afwisseling houden maar ik weet zeker als je jezelf blijft dwingen borstcrawl te blijven zwemmen dat je sneller progressie gaat boeken.

10

Re: zwemmen... pfff

Eén baan per keer is toch ook prima. Even uithijgen en dan kan je je ook weer veel beter concentreren, als je niet alleen maar met 'niet verdrinken' bezig bent wink

Ik vond het ook altijd een heel geworstel hoor, en houd pas sinds een half jaartje gemakkelijk een 500 m vol. Dan ben ik misschien superlangzaam, maar wel lekker ontspannen. Van daaruit kan je dan eens aan techniek en snelheid gaan werken.

Bovendien hebben de meeste NLers van jongs af aan schoolslag gezwommen, verwacht dus niet dat het binnen een paar weken (op latere leeftijd) net zo een automatisme wordt. Maar het helpt wel als je vanaf nu alleen nog crawl zwemt tijdens de trainingen.

11

Re: zwemmen... pfff

Ik herken dat van mezelf moeten dwingen om te blijven borstcrawlen vooral van open water. Dat heeft me wel twee seizoen gekost, om niet meer 'stiekem' tussendoor steeds even een tijdje schoolslag te zwemmen. Omdat ik om me heen wilde kijken, en ik denk ook wel omdat ik ergens maar niks vond dat ik niet elke 25 meter even een pauzetje had bij zo'n muurtje. In het zwembad had ik er minder moeite mee.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/