Tis alweer een aantal maanden geleden dat ik dit in mn korte termijnsgeheugen heb gestampt voor mn tentamens, maar ik zal een poging wagen.
ER KUNNEN DUS FOUTEN IN DIT STUK STAAN.
Ik ga ervan uit dat je het over suiker gebruik heb naast het trainen.
ff de basis :
je hebt de monosaccharides (enkelvoudige suikers): glucose, galactose, fructose
de disaccharides : maltose, sucrose/sacharose en lactose
maltose bestaat uit 2 glucose moleculen
sucrose (suiker) bestaat uit fructose en glucose
lactose (melksuiker) bestaat uit galactose en glucose.
en je hebt de polysaccharides: zetmeel etc. (heleboel molecules aanelkaar gekoppeld voornamelijk glucose)
in jelichaam moeten de suikers eerst worden omgezet in monosaccharides, dat is 1 vd redenen dat producten met polysacharides minder snel worden opgenomen.
Van suikers afstappen heeft geen zin. Het is inderdaad zo dat je na het eten van suikers een piek krijgt in je bloed suikerspiegel, gevolgd word door een (snelle) daling, omdat je lichaam in 1 keer heleboel insuline produceert om de bloedsuiker spiegel weer normaal te krijgen. soms kan je last hebben van een suiker dip als je teveel suiker eet in ene en je lichaam een heleboel insuline moet produceren om het gehalte weer normaal te krijgen. doordat het zoveel aanmaakt om alles weer op normale waarde te krijgen, krijg je dus dat je bloedsuikerspiegel een snelle hoge piek heeft dat daarna weer met een noodgang naar beneden duikt. Op langer termijn kan dit slecht zijn ja als je erg veel van die grote pieken en dalen op een dag hebt over een langere tijd, maar ik zal me er niet al teveel zorgen over maken of je moet de hele dag door aan het snoepen zijn etc. Na een wedstrijd/training is het trouwens zo dat de koolhydraten versneld worden opgenomen (+/-2uur) waardoor je die piek niet echt krijgt, dus hier is het verstandig om wel snelle suikers te eten om je voorraad weer te vullen.
Het grootste deel van je koolhydraten zou uit de koolhydraten met een lage GI (snelheid waarmee het moet worden opgenomen) moeten worden gehaald, dus de pasta's enzo. Die worden inderdaad trager en geleidelijker opgenomen waardoor je die piek niet echt krijgt. Maar een deel word ook gewoon uit suiker gehaald. Suiker zit trouwens in een hoop producten verwerkt dus het is sowieso onmogelijk om geen suiker te eten.
Maltodextrine is niet slim om bij je normale eten te gebruiken (wel handig voor sportdrank trouwens). Maltodextrine heeft namelijk een lager zoetheidsgehalte dan suiker, waardoor je meer moet gebruiken om je product zoeter te krijgen (extra calorieen). Het is wel geschikt als je juist extra calorieen binnen wil krijgen (het product is eigenlijk ook voor mensen die moeten aansterken na een operatie).
druivensuiker is glucose en word snel opgenomen. handig voor tijdens het sporten, netzoals suiker. sportdrank is water+suiker+zout. Het is alleen dan in zo'n verhouding gebracht dat het optimaal kan worden opgenomen, tenminste dat is de bedoeling, gebeurt niet altijd. vandaar dat je van sommige sportdranken last van je maag kan krijgen). En trouwens
Verder hebben sukers ook nadelige invloeden inzak overgewicht; meer kans op eetbuien (suikers vullen niet; het zijn lege callorieen) <== klopt niet. ik wil graag daar verdere uitleg over geven, maar ik moet nu echt beginnen met studeren voor mn tentamens maandag. Het staat iniedergeval in mn studieboek, dus jullie moeten me maar geloven:P
Dus geen witte suiker meer op de muesli, geen druivensuikertjes,... waarom niet. kan geen kwaad en bij die muesli zul je eerst hebben dat de suikers worden opgenomen en daarna zullen de langzamere koolhydraten worden opgenomen, dus je zal volgens mij niet echt las van een snelle daling. Zie het als een goede koolhydraten mix. en met de druivensuiker, kan ook geen kwaad hoor. Je zal echt niet na een druivensuikertje last hebben van een gigantische dip. Ik vind het altijd wel lekker als ik een aantal hoorcolleges achter elkaar heb.
excuses voor mn rommelige taalgebruik, ik hoop dat het te lezen is. Ben een wat chaotische schrijver:D