76

Re: Endless pool

Wijnand schreef:

Nog even als verdediging ( smile )  mijn doel was om makkelijker en meer ontspannen te gaan zwemmen.

Maar dat komt toch, in essentie, op hetzelfde neer als hard willen zwemmen, namelijk: zo min mogelijk energie verspillen. Dus alles waarbij je andere dingen doet als jezelf naar voren duwen, is ongewenst.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

77

Re: Endless pool

Zoals het gezegd gister in Katwijk weer aan de techniek (en conditie) gewerkt. En jullie opmerkingen natuurlijk 'onderzocht'.
Ik merk dat ik in bewust techniek blokjes de insteek en de catch veel beter kan uitvoeren. Ik voel dan duidelijk dat een nette insteek en catch meer 'grip' geeft en dus (denk ik) efficiënter is. De opmerking van Montanaman over het terug om hoog halen van mijn rechterarm is inderdaad iets dat er is ingesleten, wat gister opviel is dat wanneer ik harder ga zwemmen dit niet gebeurt.

Ik heb de luxe om samen met Casper van den Burgh te trainen en heb met hem van gedachten gewisseld over het verschil in techniek tussen het zwemmen in een zwembad zoals wedstrijdzwemmers doen en wij als triathleten die zowel buiten als binnen op een hoopje liggen te rossen tijdens een wedstrijd. Want laten we eerlijk zijn..een mooie techniek zwemmen met vier man aan en tegen je benen en nog wat irritantjes links en rechts van je beïnvloedt toch wel beetje de uitvoer van een mooie glijfase.

Casper wees me op dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=8_5Jj9IUWkc. Weet niet of deze al ergens genoemd is op dit forum maar hier zie je toch wel enorm verschil tussen de mooie wedstrijdslag van de dame en de man die niet verstrengeld moet raken met zijn concurrenten.

Wat Louise zegt is natuurlijk helemaal waar, de kunst is om zo min mogelijk energie te verspillen.

Enfin: ik blijf er aan werken. Voor volgende week heeft Casper een 400 meter test voorgesteld.....kijken of  het werken aan techniek ook al wat snelheid oplevert......

78

Re: Endless pool

Leuk, dat filmpje. Lijkt me wel typisch iets waarbij het tricky is om de kunst van de toppers af te kijken. Als je een super zwemtechniek hebt, en hij wordt vanwege triathlon wat slordiger, is er nog niet veel aan de hand. Maar als je al met een matige techniek begint en dan denkt 'ach, voor de triathlon komt het niet zo nauw', dan wordt het wel zwaar onvoldoende.

Voorbeeld: die kerel 'molenwiekt' met rechte armen, nou, dat zie ik er in het zwembad ook doen, maar die zijn dan minder soepel in hun schouders, en dan scheert die rechte arm dus vlak over het water, dan heb je dus veel meer ruimte nodig dan bij een 'nette' terughaal. Nadelig voor de triathlon en zwaar irritant om mee in één baan te liggen - ik ben wel eens geraakt door zo'n 'maaier', niet fijn.

Ik had me trouwens niet eerder gerealiseerd dat je je techniek zou kunnen aanpassen op het ruimtegebrek bij de triathlon.

Maar wat ik wel al wist: ik vind een goede zwemtechniek aanleren ook gewoon leuk en interessant, los van de triathlons. Als ik het alleen daarvoor zou doen, zou ik er minder in investeren. Het is sowieso zo dat je maandenlang kunt prutsen aan details van je techniek en tempotrainingen op de seconde per baantje, en met een beetje pech is je wedstrijd één grote veldslag...

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

79

Re: Endless pool

Ik 'maai' redelijk met mijn linkerarm, en daar raak ik ook wel eens iemand mee (binnen de baan, maar soms ook erbuiten). Niet heel vaak, maar als het gebeurd is het met mijn linkerarm.
Ik zat nog even naar het bovenwater filmpje te kijken en dat ziet er eigenlijk heel smooth uit. Toen bedacht ik me om te tellen in hoeveel slagen je aan de overkant bent. Vaak zijn snelle zwemmers veel efficienter dan langzamere zwemmers. Als ik bij mij op de club wel eens eens kijk dan zijn er mensen in de langzaamste baan die 15+ slagen per arm nodig hebben om aan de overkant te komen (25m bad), terwijl de snelste zwemmers in de snelle baan dat in 7 slagen doen. Ik tel bij jou 9 slagen met je linkerarm, dat is dus behoorlijk weinig, en duidt dus op een behoorlijk efficiente slag. Je doet 17 slagen in 22/23 seconden, oftewel ongeveer 46 per minuut, dat is behoorlijk laag. Check ook de chart op deze pagina: http://previous.swimsmooth.com/strokerate.html.
Misschien zou je met een Finis tempo trainer kunnen werken om je stroke rate op te krikken?

80

Re: Endless pool

Je hebt eerst wat extra vermogen in je slag nodig. Paddles, pull buoys misschien elastiek. Ophouden met proberen te glijden, ritme omhoog en een flinke dosis pijn in de schouders en armen een paar keer per week. Je aait het water in plaats van dat je afzet.

81

Re: Endless pool

Vandaag een bloktraining gedaan van 200, 400, 600, 800, 600, 400 en 200m
De 400 en 800 op wedstrijdtempo (zeg maar voor de halve) en ik ben niet ontevreden!
De 1e 400 iets aan de snelle kant (1.44/100m), daarna netjes 1.49/100m
Zeker blij mee.

82

Re: Endless pool

..... Ik tel bij jou 9 slagen met je linkerarm, dat is dus behoorlijk weinig, en duidt dus op een behoorlijk efficiente slag. Je doet 17 slagen in 22/23 seconden, oftewel ongeveer 46 per minuut, dat is behoorlijk laag. Check ook de chart op deze pagina: http://previous.swimsmooth.com/strokerate.html.
Misschien zou je met een Finis tempo trainer kunnen werken om je stroke rate op te krikken?

Ik zwem ongeveer 16/17 slagen per baan, ik kan er 15 zwemmen maar dat vind ik nét niet lekker voelen. Het aantal slagen lag in het verleden rond de 19/20, maar door meer kracht en meer concentreren op techniek is het aantal afgenomen.
Heb een paar keer met Finis tempo trainer gezwommen inderdaad.

De komende tijd ga ik me richten op het gewoon lekker zwemmen en ga binnenkort een 400 meter test zwemmen. Die hoop ik rond de 5:30 en als het meezit 5:25 te zwemmen. Als dat ook nog 'lekker' voelt is het doel bereikt. Ik overweeg om dan eind van het jaar weer een of meerdere sessie in de endless pool te doen om te kijken hoe de vlag er voor staat.

83 Laatst bewerkt door Buus (22-02-20 14:01:53)

Re: Endless pool

Ik ben gister ook in Lelystad geweest. Was erg nuttig. Blijkbaar een te smalle insteek waardoor ik te ver door draai, doorhaal onder het lichaam heb, gelijk steun zoek voor de ademhaling, dus te vroeg mijn slag inzet en kronkel. De timing is ook niet optimaal, mag meer richting bijleggen.

Met aanpassingen 15sec sneller, maar dat neem ik met een korreltje zout. Dat was namelijk tov mijn inzwem tempo wat me heel weinig energie kost. De ‘nieuwe’ slag koste meer energie, maar zag er wel soepel uit. Geloof niet dat mijn wedstrijdtempo van net boven de 1:30 naar net onder de 1:20 gaat hierdoor. Zou wat zijn zeg.

https://wetransfer.com/downloads/ce4b4a … 809/912ab1

84

Re: Endless pool

Heel interessant je bericht te zien Buus !
Dank je voor het delen .

85

Re: Endless pool

Hedcandy schreef:

Vandaag een bloktraining gedaan van 200, 400, 600, 800, 600, 400 en 200m
De 400 en 800 op wedstrijdtempo (zeg maar voor de halve) en ik ben niet ontevreden!
De 1e 400 iets aan de snelle kant (1.44/100m), daarna netjes 1.49/100m
Zeker blij mee.

Potdorie, da’s inderdaad een pittige. Ik had deze onthouden en vanavond geprobeerd. De laatste 400m heb ik moeten skippen omdat de tijd om was. (Totaal 2800m dus)
Eerlijk gezegd weet ik niet of ik het anders gered had zonder helemaal stuk te gaan.

Vanwege Carnaval was het wel heerlijk rustig in het bad vanavond. Met 3 in een baan waarbij 1 persoon steeds net startte als ik kwam aanzwemmen. (Wacht dan even 5seconden...)
Verder redelijk ongestoord mijn baantjes kunnen zwemmen. :-)

86

Re: Endless pool

rdlk schreef:

Vanwege Carnaval was het wel heerlijk rustig in het bad vanavond. Met 3 in een baan waarbij 1 persoon steeds net startte als ik kwam aanzwemmen. (Wacht dan even 5 seconden...)

vreselijk! En ik zie het al aankomen vaak: bij het naderen van de kant staan ze te praten en naarmate je naderbij komt zie je aan de lichaamshouding onder water zoiets van: hé ik moet ik weer eens gaan zwemmen maar er komt nu net iemand aan. Ik heb nog wel tijd want die man moet nog keren dus dat lukt best. Met als resultaat dat je moet wachten met keren en vol in zijn voeten zwemt.

Je moet sneller dan de klos zijn.

87

Re: Endless pool

Ah, ja, vreselijk, ik herken het ook maar al te goed. Ik had laatst ook een keer dat we  maar met z'n vieren waren, maar dat ik zeldzaam veel last had van de anderen.

Bij mij in het zwembad is er regelmatig een oudere kerel die het keerpunt lopend doet, en daardoor heeeeel traag. Hij zwemt net iets sneller dan ik, maar ik ben al best vaak na het keerpunt tegen hem aan geknald doordat hij die zo sloom neemt. Het is een heel aardige kerel en hij geef toe dat hij op die manier elke 50 meter op adem kan komen - maar het is bere-irritant.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

88

Re: Endless pool

Vandaag een CSS test gedaan. 400m in 5:47, 200m in 2:47 --> CSS: 1:30. Volgens mij was mijn 400m PR 5:59 en CSS 1:35. Ik heb de laatste tijd veel gefocused op de tips die ik heb gekregen, maar ik heb soms het gevoel gehad dat het van me wegglipt, blijkbaar niet dus. Kon vooral in de laatste 150m van de 400m mijn techniek beter in de hand houden. Afgelopen 2 maanden regelmatig een 2e keer per week gezwommen, en met triathlonclub vaak achteraan gezwommen zodat ik op m'n techniek kon focussen. Moet ook zeggen dat de sets van de triathlonclub me makkelijker afgaan. Hopelijk blijft de progressie doorzetten!

89

Re: Endless pool

Mooie vooruitgang zeg!

Ik moet er ook weer eens eentje doen. Het stomme is, er hangt niets vanaf, niemand weet zelfs dat ik het doe, toch sla ik dan volkomen vast van de spanning. Echt bizar stom haha.