26

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

mcguyver schreef:

Maar hoe weeg je dat dan? Bijv: als 80% van de virologen (is dat een beschermde titel?) dezelfde uitspraak doet dan is het waar? Ik zeg dit omdat ik uitsluitend koers bepaal op wat de overheid zegt.

Onze overheid heeft het ook al zo gezegd, op 6 mei: vanaf september - alleen als alles voor die tijd goed gaat - starten met sportwedstrijden zonder publiek; massale evenementen pas bij vaccin. Dus daarom denk ik: vanaf september misschien weer kleine, lokale dingen, dat zou mooi zijn. Het is wat Ronnyke zegt: met honderden mensen van overal vandaan door elkaar heen sporten is een te groot besmettingsrisico voor iets wat relatief onbelangrijk is.

Mede omdat ik het overheidsbeleid nu warrig vind, probeer ik nu goed geïnformeerd te zijn, langs diverse kanalen (o.a. goede krant, deskundigen op Twitter, buitenlandse media). Ik ben kritisch, maar ik vertrouw wel op de wetenschap. Deskundigen zijn het over lang niet alles eens en er is sowieso nog een heleboel onbekend over het virus en dus onzeker, maar volgens mij zijn ze het er wél over eens dat we voorlopig nog niet van het virus zijn.
Je mag jezelf niet zomaar hoogleraar virologie van universiteit X of academisch ziekenhuis Y of instantie Z noemen trouwens, dat kan echt niet.

Het is maar net hoe je in elkaar zit ook: ik kan goed leven met het vooruitzicht dat er lang geen wedstrijden zullen zijn. Als er in september dan iets wél doorgaat, ben ik blij. Maar wel zonder mondkapje of stortvloed aan idiote regeltjes, anders hoeft het voor mij niet. Ik vind zelf triathlonnen ook niet zo belangrijk dan. Ik zou graag eerst ook weer normaal m'n werk willen kunnen doen en dus ook weer wat meer verdienen. Bijvoorbeeld.

chrisbakker schreef:

Mijn grootste wens is gewoon iemand een hand kunnen geven. Of dit nu aan de start van een wedstrijd is, of op café is mij eender.

Haha, ja!

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

27 Laatst bewerkt door MontanaMan (19-05-20 15:18:02)

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

mcguyver schreef:
Louise schreef:

Ik deel trouwens Ronnyke's 'pessimisme', op basis van wat ik virologen hoor zeggen in de media.

Louise

Maar hoe weeg je dat dan? Bijv: als 80% van de virologen (is dat een beschermde titel?) dezelfde uitspraak doet dan is het waar?

Zo werkt het niet, het is waar of het is niet waar. Maar zo gaat men er vaak wel mee om, wat men het meeste genoemd ziet, neemt men aan voor waar. Daarom is fake news ook zo gevaarlijk, het wordt vaak meer gepushed door trollen legers en dus meer gedeeld en men ziet het vaker, dus neemt aan dat het waar is. Vaak worden hier ook 'pseudo' experts bij betrokken.

Eigenlijk is het vrij duidelijk: Het virus zal blijven rondwaren en grote impact hebben op de samenleving tot het er een effectieve en duurzame manier is om het te onderdrukken. Er is eigenlijk maar een manier om dat te bereiken: Groepsimmuniteit. Dan zal een eventuele uitbraak niet groot kunnen worden omdat een groot deel van de mensen immuun is en niet ziek wordt en het virus niet door kan geven. Alle andere manier om het virus te onderdrukken hebben grote invloed op de samenleving: social distancing, geen samenscholingen, etc.
Er kan ook gefocused worden op het genezen van de ziekte, maar dat houdt in dat mensen ziek worden, en er dus nog steeds een grote impact is op de samenleving. Natuurlijk moet er zeker wel gezocht worden om mensen sneller en met minder schade te genezen.
Groepsimmuniteit kan op 2 manieren bereikt worden, maar met de geschatte besmettelijkheid van dit virus moet het inhouden dat 60-70% van de mensen immuun moet zijn. Dit kan op een natuurlijke manier, door een groot deel van de samenleving bloot te stellen aan het virus waardoor ze op een natuurlijke manier immuniteit opbouwen. Er komen meer en meer studies uit die onderzoeken hoeveel mensen antistoffen hebben, maar het lijkt erop dat zelfs in landen met grote uitbraken, het aantal mensen met immuniteit vrij laag is. En op een natuurlijke manier groepsimmuniteit opbouwen levert veel doden op. De andere optie is een goed werkend vaccine. Normaliter duurt het jaren om een goed werkend veilig vaccine te ontwikkelen, maar er zijn nu meer dan 100 vaccines in ontwikkeling. Dat geeft wel aan denk ik hoe 'goed' die aanpak zou kunnen werken (en hoeveel er aan verdient kan worden).
Als alles goed gaat zou er voor het einde van het jaar een werkend vaccine kunnen zijn wat voldoende getest is om toe te kunnen dienen. Maar dan kan het nog wel een jaar duren voordat groepsimmuniteit bereikt wordt. Wie zou het vaccine het eerst moeten krijgen? De overheid van de UK lijkt 30 miljoen vaccinaties te claimen van het Oxford vaccine. Maar wie krijgen die binnen de UK? En wie krijgt het vaccine daarna?

Ook moeten nog een aantal belangrijke vraagstukken beantwoord worden, zelfs ervanuitgaande dat het vaccine zorgt voor het opbouwen van antistoffen, en dat die antistoffen ook daadwerkelijk een effectieve bescherming vormen. Bij 6 makaken bleek dat het geval, maar dat wilt nog niet zeggen dat dat ook zo is bij mensen. En vaak is natuurlijke immuniteit tegen corona virussen van redelijke korte duur. Hoe zit dat met dit virus, en hoe zit dat met het vaccine. Moet er misschien elke 6 of 12 maanden gevaccineerd worden of maar een keer?

Al met al is op zich duidelijk wat bereikt moet worden (groepsimmuniteit), en hoe dat bereikt kan worden. Als alles goed gaat en meezit is er mogelijk voor het einde van het jaar een vaccine, maar dan kan het nog wel ruim een jaar duren voordat groepsimmuniteit bereikt is en alles weer 'normaal' wordt. Maar er zijn nog vele drempels om te overwinnen en elke drempel kan voor vertraging zorgen.

Concerten, publiek bij professionele sporten, festivals, grote sportwedstrijden...het kan zo maar dat dat ook volgend jaar nog niet kan. Een ultraloop over 100km met 100 deelnemers is mogelijk een ander verhaal natuurlijk. Tijdrit wedstrijden lijkt me ook anders, en mogelijk kunnen kleine loopjes ook in zo'n format gegoten worden.

Hier een site die modelleert wat de impact is van physical distancing, face masks, vaccinatie, isoleren en contact tracing en nog meer. En het werkt interactief, dus je kun scenarios zelf ook aanpassen en eea wordt duidelijk uitgelegd:
https://ncase.me/covid-19/

28

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

Ook voor mij zijn alle triathlons inmiddels geannuleerd.
Maar met doortrainen heb ik tot nu toe geen enkele moeite gehad (behalve zwemmen uiteraard, gisteren weer begonnen)
Door het wegvallen van de zwemtrainingen heb ik meer gefietst dan ik in lange tijd heb gedaan en daarmee een 10-15% hogere ftp verkregen. Ook meer gelopen en dat lijkt ook zijn vruchten af te werpen.
Voor de wedstrijdprikkel rijd ik momenteel 1 of 2 koersen per week op Zwift ... nooit gedacht dat dat zo verslavend zou kunnen zijn :-) Verder ben ik ook de clubtrainingen van mijn oude wielerclub weer incidenteel mee aan het pakken, dat kwam er vorige seizoenen ook niet van ivm planning van alle sporten.
Vanaf nu ga ik wel weer het zwemmen oppakken maar waarschijnlijk 1-2x / week ipv 3x zoals voorheen aangezien dat voor dit jaar niet meer zoveel toevoegt.
Nu maar besloten om van het nk duathlon mijn hoofddoel te maken voor dit jaar (17 okt, hopelijk kan dat doorgaan ....)

29

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

Wat nu wel een beetje hoopvol is voor ons type evenementen, zijn de vele berichten van de laatste dagen dat het erop lijkt dat het besmettingsrisico buiten heel klein is. Ik hoop dat ze dat soort dingen goed gaan uitzoeken, dus hoe het zit met de risico's, dat zou mogelijk onze vrijheid in het algemeen ten goede komen.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

30

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

De maatregels beginnen nu wel in sneltempo te versoepelen dus ik begin toch al wat optimistischer te worden ivb met IM Barcelona, ben nog steeds rond de 15u pw aan het trainen dus....

31

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

ronnyke schreef:

De maatregels beginnen nu wel in sneltempo te versoepelen dus ik begin toch al wat optimistischer te worden ivb met IM Barcelona, ben nog steeds rond de 15u pw aan het trainen dus....

zou mooi zijn, maar zie toch wat uitdagingen:
- het start vak? meestal sta je daar wel even en vaak is er niet heel veel ruimte
- parc ferme? fietsen staan meestal "iets" dichter op elkaar als 1m5
- bag area's?
- wissel tenten?
- inschrijving en checkpoints?
- briefings?
- event area?
- publiek?

Wat ik nu in de media lees is dat er buiten een lager risico is vanwege wind etc. Klinkt niet onlogisch, alhoewel er eerder juist werd gewaarschuwd om juist niet in iemands wiel te rijden of zelfs achter te lopen? Nou ja, laten we dat dan voortschrijdend inzicht noemen.

Vluchtig contact zou moeten kunnen ... maar de meeste (grote) wedstrijden die ik heb gedaan lijken toch heel vaak op één grote mierenhoop, zeker tijdens de checkins en de prestart. Normaliter is er al te weinig ruimte of teveel mensen. Ik vraag me werkelijk af of een startvak of een wisseltent onder vluchtig contact kan vallen.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook dolgraag weer een race op mijn kalender hebben staan! Deze post is ook vnl bedoeld om mijn eigen gedachten hierover te ordenen, zodat ik als dat potentieel gebeurd daar een besluit over kan nemen;-)

Grtz
D.

32

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

Artikel over dat mondkapjes voor sporten (nog?) niet dé oplossing zijn: https://www.trouw.nl/sport/mondkapjes-i … ~baf42e95/

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

33

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

Duiksmurf ik deel je mening volledig, en heb ook die gedachtegang maar vroeg of laat zal er toch terug iets moeten beginnen dus tja... Ben benieuwd alvast wat de nabije toekomst gaat brengen op sportief vlak.

34

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

Ik heb me hier ingeschreven voor een halve triathlon van redelijk formaat (~800 deelnemers), die ook hard aan het nadenken zijn hoe ze het eventueel door zouden kunnen laten gaan. Dingen die ze in hun mails genoemd hebben:
-Rolling start met meerdere startpunten, eventueel verspreid over 2 dagen
-Genoeg afstand in parc ferme, dus een groter parc ferme, maar met rolling starts kan dat weer gereduceerd worden.
-Briefing op youtube
-Je ontvangt alle spullen (je racebag) via de mail
-Chip wordt op je plek in parc ferme gehangen
-Fiets wordt in parc ferme gechecked
-Finish and Go (niet blijven hangen dus)
-Langere aid stations met je eigen flessen (lijkt me nog wel lastig)
-Zij die niet mee willen doen tijdens de race dag kunnen de race op een andere dag, of elders volbrengen en krijgen hun medaille dan thuisgestuurd

Ze hebben niet echt een event area, dus dat scheelt.

35

Re: Einde seizoen 2020 wie doet wat?

Is het dan leuk, denk je? Ik denk bij veel dingen die op zich weer mogen maar nog met allerlei beperkingen en voorwaarden en regeltjes: nou, laat dan maar. Maar ik heb ook al wel ervaren dat het in de praktijk mee kan vallen, dus dat het vooraf vervelender klinkt dan het is.

Nouja, het gaat er ook nog allemaal van afhangen hoe het zich gaat ontwikkelen met het virus. Met de verspreiding, maar ook met wat ze ontdekken over welke risico's nou echt cruciaal zijn.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/