1

Onderwerp: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Hoi,

Een tijdje geleden kreeg ik van Louise een linkje naar de website van Dutch Adaptives, een groep enthousiastelingen die triatlon (en sport in zijn algemeen) toegankelijk wil maken voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Ze zochten toen nog een paar deelnemers en na een tijdje aarzelen heb ik besloten me op te geven.
We krijgen allemaal een op onze situatie aangepast trainingsschema, drie clinics en een persoonlijke buddy die ons ondersteunt/aanmoedigt of wat maar nodig is. Met de bedoeling klaargestoomd te worden voor deelname aan 1/8ste in Oud Gastel. Sommige deelnemers doen nog helemaal niet aan sport, dus dat is een enorme uitdaging. Ik heb wel al eens een korte afstand gedaan dus mijn uitdaging word een betere tijd!

Misschien dat sommigen van jullie dit al kennen, misschien kennen jullie een deelnemer of een buddy (of zijn zelf betrokken). Ik wilde dit wel graag met jullie delen omdat ik het erg positief en inspirerend vind. Lees ook de verhalen van de deelnemers eens, ik vind het echt knap om met dit soort beperkingen deze uitdaging aan te gaan.
(mochten jullie het leuk vinden iemand te sponsoren...dan heel graag natuurlijk) smile

https://dutchadaptives.nl/start-to-triathlon/

Als jullie het leuk vinden wil ik af en toe wel wat schrijven over de wetenswaardigheden.

2

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Wat leuk TTT, dat je deze uitdaging aangaat!
Ik begrijp dat jij zelf deelnemer bent, mag ik zo vrij zijn te vragen waar jij precies mee te kampen hebt?
Het lijkt mij interessant te lezen waar jij dan tegenaan loopt en hoe je daar de komende tijd mee omgaat, wat DA (of specifieker jouw buddy) daarin extra betekent voor jou.

Ik ben ook in Oud Gastel, wie weet treffen we elkaar sowieso daar wel.
In elk geval heel veel succes gewenst met de weg er naartoe!

3 Laatst bewerkt door TumTumTum (11-03-20 11:31:42)

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Dank je. Ja hoor natuurlijk mag dat. Het staat ook op mijn pagina, daarvan hier een stukje.

Ik heb een diagnose in het autisme spectrum en hebt daarnaast sinds mijn jeugd periodes van depressie. Als het heel slecht gaat ook angsten en nachtmerries. Dat kost mij vooral heel veel energie en hard werken om mentaal gezond te blijven. Indrukken en informatie verwerken kosten mijn hersenen heel veel energie en ook veel hersteltijd. Daardoor zou ik veel meer dan 24 uur in een dag en 7 dagen in een week nodig hebben om alles te kunnen doen wat ik wil en moet. Dat je aan de buitenkant niets aan mij ziet maakt het zowel makkelijk als moeilijk. Makkelijk omdat ik niet word afgewezen maar moeilijk omdat men er van uit gaat dat ik wel dezelfde dingen (aan) zal kunnen die andere volwassenen ook kunnen. En dat gaat dus vaak mis. Sporten helpt mij, het biedt structuur, motivatie, avontuur en afwisseling.

Ik moest zelf ook even nadenken wat een buddy voor mij nou kan doen maar van de week kwam ik ineens met iets; sociale (en andere) media filter zijn bijvoorbeeld. Ik zit zelf niet op facebook, whatsapp, twitter en al dat soort dingen. Omdat ik er niet handig mee ben maar ook omdat het veel te overvragend is veel te veel informatie is die ik weer allemaal moet verwerken.  Ik doe het met internet, mailen en hier en daar een forum (zoals dit). Maar hij kan het me laten weten als ik iets belangrijks mis dat alleen in de facebookgroep terecht komt.

Iets anders dat hij zeker voor mij kan doen is met ondersteunen op de wedstrijddag, door de chaos en de drukte manoevreren, letterlijk dan. Naar de wisselzones dus. Tijdens het sporten zelf kan ik het wel alleen af maar ik heb met name veel moeite met al het gedoe eromheen. En puur praktisch; ik heb geen eigen vervoer,. wink
Ik vind het ook leuk dat hij wil weten hoe mijn trainingen gaan, dat voelt als een beetje extra ondersteuning. Ik had het toch allemaal wel gedaan maar als iemand een beetje meeleeft gaat het nét ietsje makkelijker ofzo.

Misschien kom ik nog wel op iets maar dit is het eventjes zo. Het is een beetje lastig want als het goed gaat zoals nu dan hoef ik niet zoveel begeleiding eigenlijk...

Ik vind het ook mooi om te zien dat de deelnemers allemaal hele andere beperkingen hebben, bij sommigen zal de begeleiding vooral bestaan in het beschikbaar maken van geschikt materiaal. Daarom is het ook zo'n mooi traject met heel veel leermomenten voor iedereen denk ik.

4

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Klinkt super!
Ik kan me voorstellen dat de chaos in de wisselzone, maar ook het van te voren inpakken van al je spullen, lastig is.
In Oud Gastel heb je ook nog eens te maken met 2 wisselzones dus je moet echt heel goed bedenken wat je waar moet hebben liggen. Fijn als je daar dan hulp bij hebt, ik vind 2 wisselzones ook altijd gedoe.

Leuk alsje af en toe hier wat blijft schrijven over je belevenissen!

5

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Mooi initiatief. Dankjewel voor het delen TumTumTum. Zeker positief en inspirerend.

6

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Leuk, goed initiatief, en ik ben zeker benieuwd naar je 'avonturen', TumTumTum!
Oud Gastel is inderdaad niet de makkelijkste triathlon, ook ik vind twee wisselzones een extra complicatie. Ik vertelde dat TumTumTum al: de eerste keer kwam ik prompt te laat bij de start, en ik ben er ook nog een keer mijn sokken vergeten en toen heb ik erge blaren gelopen. Maar verder is het wel een leuke triathlon, vooral omdat het echt zo'n dorpshappening is.

TumTumTum schreef:

Een tijdje geleden kreeg ik van Louise een linkje naar de website van Dutch Adaptives,

Ik had het trouwens gewoon uit de nieuwsbrief van de NTB en/of hun twitter.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

7

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Dank voor de leuke reacties. Ons is gevraagd iets te schrijven over onze ervaringen, ik ben dat zeker van plan en kan hier af en toe ook wel wat plaatsen natuurlijk.

8

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Onze triathlon is verplaatst naar Alphen aan den Rijn op 20 september omdat Oud Gastel er natuurlijk niet meer in zit. Ik zelf heb er een beetje moeite mee om te geloven dat er eind september wel dit soort grote evenementen gehouden kunnen worden maar wie weet, hoop doet leven.

We kunnen kiezen tussen de 8ste of de kwart en dat maakt het voor mij heel moeilijk. We zullen geen last hebben van de time caps (dan had ik er al niet over na hoeven denken wink). Nou ja, nog een hele tijd om te beslissen. Het gaat vooral weer om dat zwemmen...aangenomen dat ik een kilometer kan zwemmen. Dat lukt inmiddels wel heb ik van de zomer met Louise gemerkt, dan doe ik daar zooooooo lang over dat ik reeds uitgeput aan het fietsen moet beginnen... Dat fietsen lukt dan nog wel, alleen niet op snelheid ben ik bang. En dan nog het toetje. Tien kilometer hardlopen is voor mij echt wel een ding. Ik heb dat nog maar een paar keer gedaan en dan ben ik wel totaal gesloopt. Ik weet niet of het me onder de huidige omstandigheden gaat lukken om voor zoiets te trainen.
Aan de andere kant is dat juist misschien een goede motivatie. Twijfels...tja...

(dat én ik heb nog steeds geen wetsuit)

maar ja...

Ik was van plan om wat leuke stukjes te schrijven maar de coronacrisis heeft helaas ook een beetje voor een schrijfdipje gezorgd...het lukte even niet zo. Draad oppakken en verder gaan...ik probeer het...net zoals jullie begrijp ik uit wat ik hier en daar lees.

Het andere evenement waar ik voor ingeschreven sta is de Hoekse Waard, dat is al eind augustus. Moet ik ook nog maar zien. Ik wil niet pessimistisch doen maar ik vind het lastig te geloven dat het door gaat.

9

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Ik was van plan om af en toe iets te schrijven over de ontwikkelingen rond Dutch Adaptives en het voornemen om met een groep mensen met een beperking mee te doen aan een (8ste of 4e) triathlon.

Gisteren had ik een hele leuke zwemclinic in het Waaltje bij Heerjansdam met een groepje, de andere helft van het team zou 's middags komen voor dezelfde training. Leuke bevlogen trainers en coaches. Aardige buddies, gezelligheid en getrakteerd op een lunch van lekkere broodjes en smoothies door een van de sponsoren. Vandaar ook naderhand een fotosessie met banner van diezelfde sponsor...haha dat voelde best professioneel.

Het project heeft inmiddels wat ups en downs gekend, de eerste trainster is vertrokken, het waarom daarvan daar weet ik niet fijne van. De initiatiefneemster is er helaas zelf ook niet meer bij, maar de mensen bij DA hebben dat geweldig op weten te vangen door een toffe nieuwe trainer (Rotterdammert) weten te strikken en een andere coördinatrice. We hebben elkaar vooral veel gezien in video coachcalls, soms ook in de groep. Daardoor waren de gezichten niet onbekend, maar ik heb de meeste mensen tot nu toe maar 2 keer in het echt gezien, alletwee de keren met zwemmen toevallig.

Ik heb zelf dit project tot nu toe als een grote stimulans ervaren, zeker gezien de hele corona crisis. Ik had heus zonder dit ook wel door gesport, en ook af en toe wel iets leuks gedaan met Louise. Maar het was toch nogal ongestructureerd maar wat rond sporten geweest. Omdat we nu gericht naar iets toe aan het werken zijn en steun hebben aan elkaar en ook onze buddies voelt het meer als een touw waar je je aan vast kan houden in een hele kille donkere tunnel. Ik heb een leuk, uitdagend en gevarieerd trainingsschema. Ik vind het een spelletje om te proberen alle onderdelen zo goed mogelijk te doen. Lukt niet altijd helemaal maar dat is niet zo erg. Mijn buddy Jos is erg aardig, hij heeft me al een paar keer geholpen met hardlooptrainingen en dat is best fijn, iemand die allerlei dingen onderweg signaleert en bijhoud terwijl ik dat niet hoef te doen. Van de week deden we een keer een interval training. Normaal moet ik dan zelf in de gaten houden of de 400 meter al om zijn, maar nu heb je dan een soort personal trainer, dat heeft wel iets. Louise heeft dat ook wel eens gedaan trouwens.

Ik merk dat vooral zwemmen en hardlopen wel vooruit gaat. Fietsen is een beetje een ander verhaal. Fietsen was op zich mijn beste sport. Ik ben alleen nogal schrikkerig geworden in het verkeer, omdat ik een tijdje geleden een auto ongeluk heb gehad en ook aan het begin van dit jaar met de fiets over de kop ben geslagen. Conditioneel gaat het dus wel alleen in mijn hoofd wil het fietsen even niet zo. Het gaat wel langzaam aan beter.

Over een paar weken hebben we een wisselclinic, we hebben nog wat coachcalls en ergens in augustus nog een keer iets met hardlopen geloof ik. En dan maar hopen dat we in september kunnen starten in Alphen. Met de versoepelingen lijkt het erop dat dat evenement er misschien net tussen door glipt maar ja...het blijft afwachten. En anders volgend jaar.

Dus wat mij betreft thumbs up voor de positieve vibe die van deze lieden uitgaat, ook als er geen triathlon toetje aan het einde van de rit is, dan nog zal dit voor alle deelnemers een heel waardevol traject zijn geweest. Bovendien vind ik het ook erg leuk en interessant om te zien hoe andere sporters met hun beperkingen om gaan, met rolstoelen en handbikes en al.

10

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Leuk om te lezen dat er mee doorgegaan wordt, kan me voorstellen dat het heel erg lastig is om zoiets nieuws in deze tijd van de grond te krijgen. Succes met trainen!

11

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

TumTumTum schreef:

Normaal moet ik dan zelf in de gaten houden of de 400 meter al om zijn, maar nu heb je dan een soort personal trainer, dat heeft wel iets. Louise heeft dat ook wel eens gedaan trouwens.

...maar wel vooral hier op het fietspad waar hectometerstreepjes staan, dan is het heel makkelijk!

Ik hoop ook dat Alphen doorgaat, ze zijn op de site optimistisch - ik doe zelf ook mee, maar het lijkt me gaaf om bij de 'ontknoping' van dit DA-seizoen te zijn.

Is al bekend of het volgend jaar een vervolg krijgt?

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

12 Laatst bewerkt door TumTumTum (30-06-20 18:25:25)

Re: Dutch Adaptives- triathlon voor mensen met een beperking

Als het dit jaar niet doorgaat dan gaan we volgend jaar mee doen, of er word voor ons een alternatieve triathlon georganiseerd. We zijn maar met een man of tien he. Dat valt gewoon onder buiten sporten in het park.

DA heeft trouwens meer ijzers in het vuur wat betreft sportieve evenementen, dit was speciaal gericht op triathlon, om de sport toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Tot nu toe is er ook veel sympathie vanuit de Triathlonbond.

Ik weet niet wat ze gaan doen als Alphen wel door gaat, of ze dan een vervolg gaan doen of zich weer op andere sporten gaan richten. Ik hou het wel in de gaten, misschien kan zelfs nog wel ergens bij helpen.