1

Onderwerp: Is een puffer doping?

Na aanleiding van een ader draadje begon ik me af te vragen hoe andere hier erin staan,
Ik heb van mijn arts een puffer voorgeschreven gekregen, dit naar aanleiding van een astma aanval en vol zitten van mijn longen.
Ik mocht na het eerste gebruik van de puffer, rustig gaat trainen. Verbazend genoeg waren de resultaten goed t noemen
(of minder beroerd)
Wat doet een puffer dan (in dit geval er zijn er meerdere):
een puffer opent de kleine vertakkingen die verkrampt zijn door de astma. hierdoor komt er voor de pacient meer effectief long oppervlak en kan deze meer zuurstof opnemen. Daarnaast zit er een ontstekingsremmer in die mogelijk ontstoken longblaasjes hersteld.
Is dit nu een voordeel, of haalt het een nadeel voor de persoon in kwestie weg? (details, mensen smile)

Om even het vergelijk te geven: Indien een astma pacient last heeft van benauwdheid, zal een kop sterke koffie 3 tot 6 uur het zelfde effect hebben op de longen.

Ik ben zelf van mening dat de astma pacient in zuurstof arme omgeving traint en de puffer deze naar 100% brengt.

Wat vinden jullie?

2

Re: Is een puffer doping?

Hier nogmaals een linkje naar een onderzoek over astma-medicatie. Hieruit is gebleken dat deze medicatie niet per definitie bijdraagt aan een hogere prestatie.

http://fasterskier.com/2011/05/the-skin … s-inhaler/

Ik denk dat je als topsporter wel dispensatie moet aanvragen omdat er bepaalde stoffen in kunnen zitten die op een dopinglijst voorkomen. Maar voor een recreatieve sporter is dit wel erg ver gezocht en de prestaties worden er zoals gezegd nauwelijks door beinvloed in de zin dat je beter zou presteren dan wanneer je geen astma zou hebben. Het haalt dus inderdaad een nadeel weg.

Ik zal je er in elk geval niet op aanspreken als je voor me eindigt in een wedstrijd! En die kans is vrij groot... smile

3

Re: Is een puffer doping?

Neem aan dat je "puffer" iets van salbutamol (ventolin) is. Kan je gewoon opzoeken op de dopinglijst.

A+

4 Laatst bewerkt door Frankiboy (11-07-11 11:28:12)

Re: Is een puffer doping?

Bij medicatie gaat je longcapaciteit als astma patient van een negatieve longfunctie naar 100% alles daarboven is je eigen  conditie. Het is niet prestatie bevorderend. Dus als je prestatie verbetering ondervind is dat Rogier door dat je longfunctie nu normaal is, in plaats van negatief.

De meeste medicijnen voor astma patienten die na diagnose worden voorgeschreven mogen gebruikt worden volgens doping reglementen. Mijn longarts zit in de doping/topsportraad of hoe je dat ook noemt en die bevestigde mij dat, maar dit zou je prima bij de arts kunnen verifiëren

Om antwoord te geven op je vraag; ja, heb brengt je naar een 100%, voor fanatieke sporters zou dat eigenlijk een geindexeerde 100% moeten zijn maar dat is nagenoeg onmogelijk volgens mij. Alle surplus is zelf getraind. Ik zit geloof ik op 140%, maar dat betekend niet dat ik mijn medicijnen niet moet nemen, dan zit ik binnen 3dagen weer te kuchen en benauwd te wezen.

"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, thats all..."

http://twitter.com/FrankRoozendaa1

5

Re: Is een puffer doping?

Dorter schreef:

Ik zal je er in elk geval niet op aanspreken als je voor me eindigt in een wedstrijd! En die kans is vrij groot... smile

Nou eigenlijk niet want ik tri niet, en al helemaal geen wedstrijden. Ik heb gemoon van training een doel op zicht gemaakt.

petitmas schreef:

Neem aan dat je "puffer" iets van salbutamol (ventolin) is. Kan je gewoon opzoeken op de dopinglijst.
A+

Het was niet zozeer een vraag als meer een verzoek tot discussie en geven van vizie op deze materie

Frankiboy schreef:

Om antwoord te geven op je vraag; ja, heb brengt je naar een 100%, voor fanatieke sporters zou dat eigenlijk een geindexeerde 100% moeten zijn maar dat is nagenoeg onmogelijk volgens mij. Alle surplus is zelf getraind. Ik zit geloof ik op 140%, maar dat betekend niet dat ik mijn medicijnen niet moet nemen, dan zit ik binnen 3dagen weer te kuchen en benauwd te wezen.

Duidelijk een ervaringsdeskundige, jij hebt zeker ook vaak uitgelegd dat het blootstellen aan de allergenen absoluut geen positief effect heeft, om dan de volgende mening te horen "Ik denk toch dat het te maken heeft met het vele schoonmaken"

6 Laatst bewerkt door Frankiboy (11-07-11 15:45:28)

Re: Is een puffer doping?

Ik geef je slechts het antwoord van mijn longarts Rogier, niet mijn eigen mening beleving. Want in mijn beleving ben ik wel makkelijker gaan sporten, maar komt dat doordat het prestatie bevorderend is of omdat ik uit een dieper dal kom...  wat jij met zijn antwoord doet moet je zelf weten big_smile

EDIT: en bij de vraag waarom, of leg eens uit, zou ik ook het fijne niet weten, ben geen arts, zou je even bij je longarts moeten pijlen, ik deel je alleen mee wat ik destijds heb vernomen, maar daar zal mij ook wel wat details zijn ontgaan hoor. Belangrijkste voor mij was, mits houdende aan de dosering, geen doping. Niet dat ik waarschijnlijk nog is zal moeten gaan plassen met mijn eindtijden maargoed...toch.. wink

"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, thats all..."

http://twitter.com/FrankRoozendaa1

7

Re: Is een puffer doping?

@Frankiboy was meer bedoeld als om te pijlen of de standaard onbegrip en vooroordelen ook jou ter oren zijn gekomen smile

8

Re: Is een puffer doping?

Is een puffer doping, hangt vooral af wat de hoofdbestanddelen zijn natuurlijk.

Als m'n spreekt voor puffers die helpen bij Astma/allergieaanvallen dan is het meestal wel iets met cortisone of salbutamol of zelfs beiden.

Het gebruik ervan is door middel van testen al dan niet te rechtvaardigen.

Is het doping...ja...maar jou vraag is eerder een ethische kwestie.


Persoonlijk heb ik het er nogal moeilijk mee dat mensen met wat klachten bij een gewone huisdokter zulke puffers ter hande krijgen zonder daar eerst de medische testen afgelegd te hebben die je als topsporter moet doen om dezelfde producten te mogen gebruiken.  De gewone mens krijgt ze zelfs veel te gemakkelijk, en gebruikt ze iets te gemakkelijk ook blijkbaar. Die dokters horen de klachten en gaan er dan van uit maar zonder die medische testen kunnen ze niet 100% zeker zijn dat ze ECHT nodig zijn en in geval van recreatieve sporters maken ze er geen probleem van om het voor te schrijven want een attest is toch niet nodig...dus wat maakt het uit?

Toen ik profrenner was moest ik elk jaar een ganse dag medische testen afleggen om het gebruik er van te justificiëren. En dan nog moest ik voor de start m'n puffs stiekem in de mobilhome van de ploeg doen want anders werd je van buitenstaanders scheel bekeken als een dopingzondaar. Dan zit je dan naar triathlonforums/sites te kijken en zie je foto's staan waar tijdens de  triathlons de Ventolin puffers gewoon op de bovenbuis van de fiets gemonteerd zijn door middel van tape of elastiekje.  Sport en ethiek zijn in de verschillende sportdisciplines duidelijk niet gelijklopend. Bij wielrennen was en is het quasi onmogelijk om een puffer uit je zak te halen "en plain public" zonder daar door iemand op je vingers getikt te worden.

En dan zit je nu op één en hetzelfde forum op één topic te lezen waar ze iemand bijna gaan kruisigen voor het gebruik van paracetamol en in een ander topic zijn cortisonepuffer dan weer geen probleem.  Te hilarisch voor woorden.

Nog voor ik het topic hier las had ik zelf nog te bedenking om terug eens langs de arts te gaan voor soortgelijke puffers.   
Gisteren kreeg ik vrijwel direct bij het zwemmen last van de ademhaling. Nog nooit had ik tijdens het zwemmen zo veel last om naar adem te happen. Ik ben zo al geen fantastische zwemmer maar ik moest na 100m en daarna nog teveel om goed te zijn naar schoolslag omschakelen om iets of wat deftig lucht te scheppen.  Na 10 minuten fietsen kreeg ik de ademhaling weer in orde.
Na de wedstrijd dacht ik er ineens aan dat ik tijdens het testen naar astma, tijdens m'n rennersperiode,  te horen kreeg dat ik overgevoelige longen heb die bij koud weer ook een astma-aanval kunnen uitlokken. Ik herinner me nog wel van vroeger dat ik wel een paar keer met blauwe lippen, door zuurstofgebrek, van de fiets ben gestapt omdat ik in het koude voorjaarsweer te diep ging met als gevolg paar kilometers erna het licht uitging.

En gisteren was net de eerste keer dat er zonder wetsuits moest gezwommen worden. Toen ik in het water sprong dacht ik nog..."toch verdomd frisjes"... zo zonder wetsuit. Na 50-80 meter had ik al iets van "wat krijgen we nu?"  Uiteindelijk kwam ik uit het water met volledig verzuurde armen, en dat met slechts 400m zwemmen, duizelig, m'n armen zoals lood en ik kon niet eens naar de fiets lopen want daar had ik de adem niet meer voor. Da's toch al een tijd geleden dat ik zoiets nog gevoeld had.

Dus idd ook weer eens tijd om op controle te gaan... en gezien ik zo al een dozijn aan testen heb gedaan vroeger die telkenmale uitwezen dat het gebruik ervan genoodzaakt waren zal ik er deze keer zeker mijn slaap niet voor laten als een gewone sportdokter, en niet de longspecialist, me die cortisone/salbutamol inhalers gaat voorschrijven. tongue

9

Re: Is een puffer doping?

Persoonlijk heb ik het er nogal moeilijk mee dat mensen met wat klachten bij een gewone huisdokter zulke puffers ter hande krijgen zonder daar eerst de medische testen afgelegd te hebben

Helemaal mee eens, mijn dochter kreeg met 6 maanden van een leerling-dokter zo'n ding mee naar huis terwijl ze gewoon flink verkouden was. Hij ligt uiteraard nu al enige tijd op de vuilnisbelt. Wat een onzin!

10

Re: Is een puffer doping?

Roland_Amersfoort schreef:

Hij ligt uiteraard nu al enige tijd op de vuilnisbelt. Wat een onzin!

Mooi stom, je had nu 40 per uur gemiddeld kunnen trappen... smile

11

Re: Is een puffer doping?

Roland_Amersfoort schreef:

Persoonlijk heb ik het er nogal moeilijk mee dat mensen met wat klachten bij een gewone huisdokter zulke puffers ter hande krijgen zonder daar eerst de medische testen afgelegd te hebben

Helemaal mee eens, mijn dochter kreeg met 6 maanden van een leerling-dokter zo'n ding mee naar huis terwijl ze gewoon flink verkouden was. Hij ligt uiteraard nu al enige tijd op de vuilnisbelt. Wat een onzin!

Even om het juiste perspectief te zetten. Ik heb in het verleden de NO testen gehad en daaruit is gebleken dat de ontstekingswaarden niet in de haak waren. Ook de ventilatie testen wezen uit dat de uitstroom ban lucht met name op 50% en 75% trager waren. het geen duid op ontstekingen en vernauwing in de kleine luchtwegen.
vervolgens wordt de testen opnieuw gedaan na een venolin. NO gelijk, uitstroom (veel) beter.

astma, allergie en eczeem zit in de fam. conclusie is dan snel getrokken.

(dit was puur om me te distantiëren van bovenstaande, daar ben ik het inderdaad mee eens. het maakt het voor de buitenstaander alleen maar moeilijker te accepteren dat het een nadeel weghaald ipv een voordeel levert,.
Naar mijn bescheiden mening.

Overigens zijn medicijnen chmisch afval en moeten worden ingeleverd bij de aphoteek

12

Re: Is een puffer doping?

Wist niet dat je dit soort medicijnen gewoon van de huisdokter mee kreeg? Pffff.. ik heb meerdere middagen op zo'n fiets gezeten en erger die longfunctiekabine, werd je helemaal scheel van

"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, thats all..."

http://twitter.com/FrankRoozendaa1

13

Re: Is een puffer doping?

Yep. 1 bezoekje aan de leerling- huisarts en ze zat aan een puffer. Probeer maar eens een kind van een paar  maanden uit te leggen hoe ze moet inhaleren (er zat wel een extra grote buis aan, die je eerst moest volspuiten met de puffer en dan op haar mond zetten). Wij zijn vervolgens terug naar onze eigen huisarts gegaan en die gaf ons groot gelijk dat we dat ding hebben weggegooid.

Laat me helder zijn, er zijn ook HEEL veel mensen die baat hebben bij astma-medicijnen maar dan wel na een gedegen diagnose! Ik probeer zeker niet mensen ervan af te praten.

14

Re: Is een puffer doping?

Ik snap hoe je het bedoelt...was meer verbaasd over dat je dochter er zomaar een puffer kreeg

"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, thats all..."

http://twitter.com/FrankRoozendaa1

15

Re: Is een puffer doping?

Frankiboy schreef:

Wist niet dat je dit soort medicijnen gewoon van de huisdokter mee kreeg? Pffff.. ik heb meerdere middagen op zo'n fiets gezeten en erger die longfunctiekabine, werd je helemaal scheel van

Zo grondig was het bij mij dan weer niet....

16

Re: Is een puffer doping?

Ben zelf ernstig astma patient en nam in het begin altijd mijn ventolin voor het sporten. Voor onderhoud gebruik een Seritide dit is een ontstekings remmer. Als je alleen ventolin neemt werkt het niet prestatie verhogend, het kan eerder een negatieve invloed hebben op je prestatie's. Ventolin of salbutamol heeft 1 vervelende bijwerking je hardslag gaat er van omhoog, en niet zo'n klein beetje ook heb zelf gemeten met de hardslag meter, dat na inname van de ventolin binnen 15 min mijn hardslag met 20 slagen omhoog was en dit hielt ongeveer 2,5 uur aan en toen ging de hard slag weer langzaam naar beneden. Je zit met sporten dus eerder aan je max HF

Beter is om je longen goed te trainen dan om luchtwegverwijderaars te gebruiken. Gebruik het nu zelf niet meer met sporten en het gaat een stuk beter.

17

Re: Is een puffer doping?

Hmm vind het niet echt een topic voor dit forum eigenlijk zou sommige mensen wel eens op verkeerde been kunnen brengen. Mischien had je dit beter eens kunnen overleggen met je arts.

18

Re: Is een puffer doping?

ronnyke schreef:

Hmm vind het niet echt een topic voor dit forum eigenlijk zou sommige mensen wel eens op verkeerde been kunnen brengen. Mischien had je dit beter eens kunnen overleggen met je arts.

Eens,
Wijnand zou je 'm kunnen verwijderen, of een slotje kunnen geven?

19

Re: Is een puffer doping?

Ventolin etc. staan toch op de dopinglijst en een prof moet er dispensatie voor aanvragen...

Ten overvloede: http://www.ergogenics.org/ventolin.html

20

Re: Is een puffer doping?

Rogier schreef:
ronnyke schreef:

Hmm vind het niet echt een topic voor dit forum eigenlijk zou sommige mensen wel eens op verkeerde been kunnen brengen. Mischien had je dit beter eens kunnen overleggen met je arts.

Eens,
Wijnand zou je 'm kunnen verwijderen, of een slotje kunnen geven?

Vind het lastig om op slot te zetten of te verwijderen. Ik lees geen dingen die ik gevaarlijk of ernstig fout vind.  Mochten er meerdere leden zijn die vinden dat dit topic op slot moet of moet verdwijnen gil dan even.....soort van democratie hier... wink Wel even motiveren dan natuurlijk.

21

Re: Is een puffer doping?

Rogier schreef:
ronnyke schreef:

Hmm vind het niet echt een topic voor dit forum eigenlijk zou sommige mensen wel eens op verkeerde been kunnen brengen. Mischien had je dit beter eens kunnen overleggen met je arts.

Eens,
Wijnand zou je 'm kunnen verwijderen, of een slotje kunnen geven?

Laten we de kranten ook vragen of ze aub niet meer over doping willen schrijven, stel je voor dat brengt mensen op ideeën.

22

Re: Is een puffer doping?

Het feit dat er raad werd gevraagd, vind ik persoonlijk niet verkeerd.  Het is natuurlijk gevaarlijk als de grens overschreden wordt wanneer de geboden hulp niet meer "helpend" is, maar eerder "stimulerend".

De raad om bepaalde producten al dan niet te hanteren/gebruiken is niet aanvaardbaar.  Elk product heeft een ander effect op een persoon z'n metabolisme (dit is anders wanneer het over materiële zaken gaat).

Hulp, raad, info vindt je waarschijnlijk bij je dokter of apotheek ... en niet op een forum dat gaat over triathlon.

23 Laatst bewerkt door Rogier (13-07-11 22:58:45)

Re: Is een puffer doping?

NielsH schreef:

Laten we de kranten ook vragen of ze aub niet meer over doping willen schrijven, stel je voor dat brengt mensen op ideeën.

De vraag blijft natuurlijk: Wordt een Puffer als doping gezien. dat is iets anders. Als ze meer over legale medicatie gaan schrijven zou er minder taboe zijn op het gebruik van een puffer.

Wijnand schreef:

Vind het lastig om op slot te zetten of te verwijderen. Ik lees geen dingen die ik gevaarlijk of ernstig fout vind.  Mochten er meerdere leden zijn die vinden dat dit topic op slot moet of moet verdwijnen gil dan even.....soort van democratie hier... wink Wel even motiveren dan natuurlijk.

Tja, ik vind dat het draatje een beetje off topic is gegaan, en daarnaast mensen in staat steld aan medicatie te komen die ze mogelijk niet nodig hebben. Dat is geen goede zaak.

saelensbjorn schreef:

Het feit dat er raad werd gevraagd, vind ik persoonlijk niet verkeerd.  Het is natuurlijk gevaarlijk als de grens overschreden .....Knip...... en niet op een forum dat gaat over triathlon.

Dat was ook niet de vraag, de OP was meer een uitnodiging om een eigen visie te geven over de puffer.

24 Laatst bewerkt door Frankiboy (14-07-11 08:41:50)

Re: Is een puffer doping?

Bleek schreef:

Ventolin etc. staan toch op de dopinglijst en een prof moet er dispensatie voor aanvragen...

Ten overvloede: http://www.ergogenics.org/ventolin.html

Haha maar in dit artikel nemen ze 1. tien a twintig maal de dosis in. 2 ze nemen het oraal in, ipv via de longen... deze results voegen niet veel toe aan de discussie, wel interessant natuurlijk. Dit geeft deste meer weer hoe belangrijk het is een max dosis te handhaven die bovendien door een arts moet voorgeschreven zijn na diagnose

De ventolin/airomir staan inderdaad wel op de lijst, maar niet op het verboden deel. Na diagnose en voorschrift van arts is de aanbovolen dosis per dag geaccepteerd.

"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, thats all..."

http://twitter.com/FrankRoozendaa1

25

Re: Is een puffer doping?

Ik ben het met Wijnand eens, ik zie geen reden om deze discussie te verbieden op het forum... Als er iemand op dit forum aan de hand van dit draadje besluit zonder medische noodzaak te gaan pufferen, dan vermoed ik dat zo'n persoon ook wel via andere kanalen daartoe aangezet zou worden.

En er wordt toch wel redelijk stem gegeven aan alle aspecten van dit medicijngebruik, dus ieder kan er wijzer van worden.