1

Onderwerp: Longarts

Ik ben van maart t/m mei dit jaar aan het prutsen geweest met m'n longen en dat lijkt nu weer te beginnen.
M'n huisarts stelt diagnoses als acute bronchitis en hyperreactieve longen en vertelt telkens dat het in een paar weken wel over moet gaan. Ik heb nu gelijk gebeld toen ik de eerste verkoudheid voelde opkomen, om het ditmaal eens voor te zijn, maar daar kon zij me niet mee helpen.

Ik wil me dus graag eens laten doorverwijzen naar een longarts en het liefst een die wél wat met sport heeft. M'n klachten zullen namelijk voor bankzitters best meevallen, maar hinderen mij ontzettend. Kan iemand er toevallig een aanraden?

2

Re: Longarts

Ik zou Guido Vroemen benaderen. Hij is triatleet, begeleider van WOuter Duinisveld, sportarts van Roompot en sportarts bij het SMA Amersfoort

3 Laatst bewerkt door LindaRotterdam (16-11-15 15:02:03)

Re: Longarts

Dankje!
Maar is hij daar de aangewezen persoon voor? Inspanningstest heb ik al eens gedaan, en longvolume is ook prima.

Het gaat vooral om de kwetsbaarheid bij griep en verkoudheid, bij mij leidt dat namelijk steevast tot problemen met m'n longen.
Daar wil ik op het moment graag vanaf en het de volgende keer graag voorkomen.

4

Re: Longarts

Ik weet niet hoe dit in Nederland is maar aangezien 99% van de profathleten (kunnen ze puffers vrij gebruiken) aan inspanningsastma lijden is hier wel elke longspecialist goed op de hoogte.

5

Re: Longarts

toekomstige infecties voorkomen is steeds moeilijk en buiten puffers kan hier normaal niet zoveel aan gedaan worden.
Waar je ook rekening mee moet houden: indien je zwaar en teveel traint, ben je vatbaarder voor infecties.

6

Re: Longarts

Gebruik je al puffers met ontstekkigsremmers  of gebruik je helemaal niks?
Een gewone longarts kan je prima helpen.
Dat zou ik als eerste doen.
Heb hier zelf ook last van.

7

Re: Longarts

Ja, ik gebruik nu Fluxotide, maar die krijg ik alleen voorgeschreven als ik al verkouden ben.

Volgende keer misschien eens beginnen als ik verwacht last te gaan krijgen.


Wim, dat is inderdaad ook zo. Maar ik had het voordat ik veel trainde ook al regelmatig (twee a drie keer per jaar). Dan had ik er alleen minder last van wink

8

Re: Longarts

Huh? Ik dacht dat je flixotide altijd moest gebruiken, het werkt volgens mij pas echt goed na minstens een week...

9

Re: Longarts

LindaRotterdam schreef:

Ja, ik gebruik nu Fluxotide, maar die krijg ik alleen voorgeschreven als ik al verkouden ben.

Volgende keer misschien eens beginnen als ik verwacht last te gaan krijgen.

Gebruik zelf Seretide maar de meeste van die medicijnen hebben ongeveer 4 weken nodig om goed in te werken op je longen voordat je er echt profijt van hebt. Het is onderhouds medicatie dus eigenlijk het hele jaar door gebruiken. Zou zeker nog eens met je huisarts of een longarts gaan overleggen.

10

Re: Longarts

Ik ben ook nogal vatbaar voor verkoudheden en aanverwanten en bij mij is die term 'hyperreactieve luchtwegen' ook wel eens gevallen. Ik ben zeker een paar keer per jaar verkouden, en met een beetje pech ben ik weken zoet, vroeger ook wel maanden.  Want het gaat bij mij de laatste jaren wel beter, gelukkig, ondanks dat ik meer ben gaan sporten. 

Mijn ervaring is dat reguliere artsen/specialisten kunnen niet veel anders doen dan symptoomonderdrukkers geven. Ik ben wel eens bij ene KNO-arts geweest en heb een paar keer neusspray met corticosteroïden gebruikt, maar prompt kreeg ik dan meer last van m'n bronchiën. Plus dat het niks aan de oorzaak doet: je weerstand tegen virussen.

Wat mij heeft geholpen (en nog steeds) is veel experimenteren met dingen die mogelijk zouden kunnen helpen, eerst (15 jaar geleden) op advies van een natuurgeneeskundige arts, later vooral door wat ik er her en der over las en hoorde. Bij mij is verkoudheid regelmatig de 'noodrem' van mijn lijf is als ik te veel hooi op mijn vork heb. Hoe vervelend dat ook is, mogelijk heeft dat me ook wel voor overtraindheid/overbelasting behoed.

Wat bij mij verder preventief werkt (of lijkt te werken, het is moeilijk te zeggen wat er écht helpt natuurlijk, ik ben m'n eigen enige proefpersoon):
- Nogal standaard, maar scheelt wel: vaak handen wassen.
- Ik experimenteer eigenlijk doorlopend wel met voeding en supplementen, ben een tijdje geleden bijvoorbeeld met vitamine D begonnen om te kijken of dat me beter door de winter heen helpt. Voordeel van dat soort experimenten is dat als het goed voor je weerstand is, het ook goed is voor je sporten.
- Bij sporten: 'hongerklop' voorkomen en vooral direct na zwaar trainen zorgen voor snel aanvullen van koolhydraten.
- Bij de eerste verschijnselen en soms zelfs preventief gebruik ik Strepsils, zinkzuigtabletten en First Defence neusspray (van Vicks) en ik heb de indruk dat ik daarmee kan voorkomen dat een virus echt 'losgaat'.

Volgens mij is het allemaal best wel individueel, de sleutel tot een betere weerstand, maar wie weet heb je hier wat aan.

Louise

11

Re: Longarts

Sandra86 schreef:

Huh? Ik dacht dat je flixotide altijd moest gebruiken, het werkt volgens mij pas echt goed na minstens een week...

& Denniss

Kijk, dat is goed om te weten. Ik ga er eens achteraan.Louise, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik neem ook al tijden vitamine D naast m'n normale multi-vit en ben er sinds enkele weken ook zink bij gaan slikken. Dat helpt dus vooralsnog niet, al weet je niet of ik zonder al erger of eerder last had gehad.

Hongerklop voorkomen vind ik een interessant, ik kan me voorstellen dat steeds een tik voor je weerstand is.

12

Re: Longarts

Vitamine D lijkt voor veel mensen en vooral sporters heel nuttig te zijn tijdens de wintermaanden maar al de rest zou volgens veel onderzoeken niet veel bijdragen en in sommige gevallen zelfs in negatieve zin werken. Ik laat zo rond nieuwjaar altijd eens een uitgebreid bloedonderzoek doen om te zien of ik tekortkomingen heb maar meestal is er geen probleem.

13 Laatst bewerkt door LindaRotterdam (25-11-15 17:44:15)

Re: Longarts

Moet flixotide inderdaad voor onderhoud gaan nemen. Bedankt dat jullie me erop wezen, anders had ik dat mooi niet geweten.

Voor verwijzing naar een longarts moet ik eerst een spirometrie laten uitvoeren door iemand bij de huisartsenpost. Maar ik weet al dat er met m'n longfunctie niets mis is. En verder vind de huisarts dat er geen reden of duidelijke vraag is waarom ie me door zou kunnen sturen. Zucht...

14

Re: Longarts

Kleine update, ben inmiddels onder de behandeling bij de longverpleegkundige.

Leuke meid die me echt lijkt te willen helpen. Alles wijst op astma, behalve de longfunctietest. Maar die kan ook verslechteren  als mn longen elke keer zo'n tik krijgen. 4× per jaar zo ziek was volgens haar niet normaal. Mag direct haar bellen en moet altijd n voorraadje medicijnen hebben.

Verwijder gekregen die niet voor hartkloppingen zorgt. Blijft n beetje uitproberen, maar ben er blij mee!

15

Re: Longarts

Fijn dat er verbetering lijkt te zijn, hopelijk helpt je nieuwe verwijderer!
Ben je nog wel altijd lekker aan het trainen of werd je hierin belemmerd de afgelopen tijd?

16

Re: Longarts

Hedcandy schreef:

Fijn dat er verbetering lijkt te zijn, hopelijk helpt je nieuwe verwijderer!
Ben je nog wel altijd lekker aan het trainen of werd je hierin belemmerd de afgelopen tijd?

Ik train wel gewoon door, al was het na mn marathon wel op n lager pitje.

Maar normaal train ik alleen niet als ik koorts gehad heb. En ik skip al m tijdje te intensieve trainingen zoals intervals. Ga dat morgen voor t eerst weer eens proberen.

17

Re: Longarts

En nu zelfs in de zomer last. Bel nadat het flink mis is gegaan wel bijna wekelijks met de praktijkverpleegkundige, die me echt wil helpen en het als een uitdaging ziet om me toch steeds triathlons te laten starten big_smile

Intensieve trainingen en wedstrijden voel ik natuurlijk wel, maar lijken niet echt de klachten te veroorzaken. Het lijkt inmiddels meer op een allergische astma, zoals hooikoorts in de lagere luchtwegen. Misschien de katten, pollen, of iets heel anders. Puffertjes weer aangepast (pulmicort ipv flixotide) en vol goede moed verder.

denniss, herken je dit ook of heb je inspannings-astma?

18

Re: Longarts

Ik heb hier ook mee te maken. Ik heb een luchtwegovergevoeligheid opgelopen na ziek te zijn geweest van schimmels. Ik ben zo kortademig geweest aan het begin van dit jaar dat ik niet eens de trap meer op kwam zonder daarna even te gaan zitten. Dan voel je je echt 85 jaar oud. Het gaat inmiddels wel steeds beter maar een beschadiging aan je longen schijnt heel erg langzaam te herstellen.
Verder zou het me ook niks verbazen dat als je overgevoelig bent voor dat soort dingen, intensief sporten in de buitenlucht ook niet echt zal helpen helaas. Helemaal niet in de Rijnmond met al dat fijnstof in de lucht.
Verder schijnt dit voorjaar/zomer de ergste in jaren te zijn geweest qua hooikoorts verschijnselen, dat kan ook nog mee spelen.

19 Laatst bewerkt door LindaRotterdam (22-09-16 11:01:32)

Re: Longarts

Allergietest gehad, nergens last van. Nu dus nog geen verklaring. Afbouwen van medicatie gaat bovendien ook niet. En in de herfst/winter krijg ik doorgaans alleen maar meer last.

Longverpleegkundige heeft het eens met de huisarts besproken, die wil het weer een paar weken aankijken.
Dat is zijn advies echter altijd, dus ik heb weinig hoop ooit echt geholpen te worden sad

Ik ga als de klachten aanhouden en ik nu weer niet doorverwezen wordt naar een longarts (wat de verpleegkundige wel wil, maar daar gaat zij niet over), toch eens op zoek naar een andere huisarts. Ben alleen bang dat het traject dan weer van voor af aan begint roll
Iemand een idee wat te doen?


Ter aanvulling: ik gebruik nu elke dag pulmicort (2x2), ipratropiumbromide  (3x1) en Spiriva (2x2) en er verbetert helemaal niets, maar het wordt ook niet meer slechter. Hebben het gehele assortiment aan puffertjes inmiddels wel gehad...

Heb het hele verhaal ook maar eens gepost op het longforum.

20

Re: Longarts

LindaRotterdam schreef:

Allergietest gehad, nergens last van. Nu dus nog geen verklaring. Afbouwen van medicatie gaat bovendien ook niet. En in de herfst/winter krijg ik doorgaans alleen maar meer last.

Longverpleegkundige heeft het eens met de huisarts besproken, die wil het weer een paar weken aankijken.
Dat is zijn advies echter altijd, dus ik heb weinig hoop ooit echt geholpen te worden sad

Ik ga als de klachten aanhouden en ik nu weer niet doorverwezen wordt naar een longarts (wat de verpleegkundige wel wil, maar daar gaat zij niet over), toch eens op zoek naar een andere huisarts. Ben alleen bang dat het traject dan weer van voor af aan begint roll
Iemand een idee wat te doen?


Ter aanvulling: ik gebruik nu elke dag pulmicort (2x2), ipratropiumbromide  (3x1) en Spiriva (2x2) en er verbetert helemaal niets, maar het wordt ook niet meer slechter. Hebben het gehele assortiment aan puffertjes inmiddels wel gehad...

Heb het hele verhaal ook maar eens gepost op het longforum.

Ik weet niet of de huisarts zelf nog een paar weken wil aankijken, of dat het moet volgens het nhg standaard, maar er is niets zo irritant als het advies: kijk nog maar even een paar weken aan. Dit is volgens mij ooit in het leven geroepen om klagende mensen met minutieuze klachten uit het dure zorgsysteem te houden. Ik weet dan ook niet of een andere huisarts een oplossing is. Ik zou op m'n strepen gaan staan en een verwijzing lospeuteren bij de huisarts.

21

Re: Longarts

Ik zou anders eens contact zoeken met Heideheuvel in Hilversum? Gespecialiseerd in longaandoeningen zoals astma en copd. Wellicht kunnen zij wat voor je betekenen?

22

Re: Longarts

Misschien eens naar de sportarts van SMA gaan daar ben ik vorig jaar ook geweest, na dat ik was uitgevallen tijdens de hele van Almere met erg benauwdheids klachten ik had al mijn max Ventolin gebruikt maar niks hielp.

toen ben ik bij SMA terecht gekomen en heb daar een een longfunctie test gehad voor de inspannings test en er na nog eentje en wat bleek de test erna was beter dan ervoor dus geen last van astma of benauwdheid maar ik bleek dus in de wedstrijd te hyperventyleren. Dat kan namelijk hetzelfde benauwdheids gevoel geven als benauwdheid van je astma.

Ik doe nu ademhalings oefeningen en gebruik al bijna een jaar geen medicatie meer.

Ik zou zeggen niet geschoten is altijd mis het is het proberen waard.

23

Re: Longarts

Hier ook geen inspanningsastma inderdaad. Vanmiddag nog een histamine-provocative test en dan hoor ik hopelijk wat het wel is.

Uiteindelijk nadat er geen enkele verbetering was, toch doorgestuurd en kon binnen een paar weken terecht in het Havenziekenhuis. Longarts vond het nogal raar dat ik zoveel medicijnen heb geprobeerd en aan zulke dosissen zit, terwijl er nooit een diagnose gesteld is. Dat vond ik nou ook. Nu dus wat foto's en testen gehad en dan gerichter behandelen.

24

Re: Longarts

Diagnose is dus niet-allergische astma, voor de liefhebbers. Dacht dat die histamine niets deed, tot dat de dosis flink omhoog ging, kon niet eens meer diep inademen voor de blaastest. Best eng.

Medicatie aanpassen en dan moet het toch goed onder controle te krijgen zijn. Is vooralsnog niet het geval...
En prikkels ontwijken werkt bij deze vorm ook niet.

25

Re: Longarts

Bijna een jaar oud, je laatste reactie wink. Maar ben wel nieuwsgierig, hoe gaat het nu? (ook omdat ik zelf astma-klachten heb, sinds kort, wie weet steken we er iets van op wink).