1 Laatst bewerkt door ic3d (03-02-18 22:58:04)

Onderwerp: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Sinds een week of drie heb ik last van een doof gevoel in mijn rechterknie, nét onder de knieschijf. In mijn hardloophistorie (wat ik vroeger veel gedaan heb) heb ik vaak last van mijn knie gehad, andere blessures maar toch zo vaak en zoveel geprobeerd dat ik hiermee gestopt ben. Een paar jaar later doe ik sprint en OD tri's en omdat je ook zwemt en fietst, loop je minder hard. Resultaat, ik ben meestal blessurevrij, maar als ik een blessure heb, wordt dat veroorzaakt door het hardlopen. Van zwemmen en fietsen nooit iets gehad.

Ongeveer drie weken geleden kreeg ik na een combinatie hardlopen / fietsen langzaam een wat zeurderig / doof gevoel in mijn knie. Ik wees automatisch hardlopen direct aan als boosdoener, dat is het namelijk altijd en heb afstanden en frequentie ongeveer gehalveerd. Ter compensatie ben ik iets meer gaan fietsen. Vaak in combinatie. Korte afstand lopen en dan pas fietsen (andersom dus), om de knie zo "fris" mogelijk te hebben bij het lopen.

Maar in plaats van minder erg, wordt het erger. Mijn knie doet nu zelfs pijn wanneer ik op mijn stadsfiets zit en ik heb de hele tijd een doof gevoel vlak onder de knieschijf. Ik voel het dove gevoel zelfs bij borstcrawl. Ik begin het idee te krijgen dat het fietsen de oorzaak is... Maar aangezien ik bijna altijd hardlopen combineer met fietsen en nu bij beiden activiteiten een vorm van ongemak ervaar, weet ik het even niet meer. Misschien dat een dergelijke blessure bij jullie bekend is?

Paar punten ter opsomming:

  • Doof gevoel onder knieschijf. De hele tijd.

  • Pijnlijk aan de binnenkant van mijn knie bij kracht zetten (fietsen) en in mindere mate trap naar beneden.

  • Geen pijn toename bij hardlopen.

  • Sinds vandaag wél pijn bij stadsfiets op normaal tempo

Er zijn wel wat dingen veranderd:

  • Ik ben meer gaan fietsen, minder gaan hardlopen

  • Ik heb de afgelopen drie weken uitsluitend op de Tacx getraind, niet buiten. Ik vind de Tacx veel vermoeiender omdat je continue beweegt.

  • Snelheid bij fietsen is fors omhoog gegaan door meer en intensiever trainen. Ik train ook vaker korte afstanden zeer intensief en minder langere afstanden op duur.

  • Mijn cadans ligt op 82, bij langere afstanden iets lager op 78. Zelfde versnelling, minder snel

  • Ik ben overgestapt op Q-rings, ook drie weken geleden op de "wen" stand. Ik heb niet het idee dat het hier aan ligt, maar ik vermeld het toch.

Als het zo nog aanhoudt ga ik naar de fysio. De beter aangeschreven in de buurt heeft echter een wachttijd, vandaar de vraag alvast hier, wellicht dat jullie met dezelfde klachten ervaring hebben.

PS: Ik plaats dit topic ook op een ander forum. Al is het maar om frustratie te ventileren wink

2 Laatst bewerkt door elderenbosch (02-02-18 12:06:01)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Lastig, ben zelf geen fysio, maar als ik het lees zou mijn zoekrichting zijn:

- Fietsafstelling: veel knieklachten komen ook bij fietsen vandaan, zadel iets te laag?
- Fietscadans: 82 is niet heel hoog. Verschilt uiteraard per persoon, maar >90 schijnt voor de meesten efficienter te zijn

Bovenstaande i.c.m. meer gaan fietsen kan mogelijk iets verklaren?!

Ik doe zelf redelijk veel Over Gear Work op de fiets: in allerzwaarste versnelling en dan in lage vermogens of hartslagzone blijven (om tegelijkertijd kracht en duur te trainen). Dan heb je een cadans van onder de 50. Als ik veel loop sla ik dit eerder over omdat knie dan ook wat gevoeliger wordt. Een te lage cadans kan dus belastend zijn.

Het feit dat je bij borstcrawl ook iets voelt, zal vermoedelijk te maken hebben met (afzetten) tegen de muur. Probeer dat eens iets zachter te doen. Heb weleens gehoord dat mensen met een 'jumpers knee' (is niet hetzelfde als 'runners knee') deze klacht met afzetten bij zwemmen ook ervaren.

3 Laatst bewerkt door RolandF (02-02-18 12:55:26)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

" Ter compensatie ben ik iets meer gaan fietsen."
" Snelheid bij fietsen is fors omhoog gegaan door meer en intensiever trainen"
" Ik vind de Tacx veel vermoeiender""Maar in plaats van minder erg, wordt het erger."


wink

Je voelt duidelijk dat je een blessure hebt en je bent op verschillende manieren je belasting aan het VERHOGEN? Ik weet hoe verslavend trainen is maar waarom geef je jezelf niet eerst kwalitatieve hersteltijd? Een paar trainingen overslaan is echt niet zo schadelijk, zeker niet ten opzichte van langdurig blessureleed.

Voor de duidelijkheid: ik ben ook geen fysio.

4 Laatst bewerkt door ic3d (02-02-18 13:14:32)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Dank voor de reactie. Ik let inderdaad al bewust op de cadans. Het liefst fiets ik zelfs op 70 op het zwaarste verzet. Ik ben dan op mijn snelst. Ik probeer nu 80 als ondergrens te gebruiken en dat kost me behoorlijk veel moeite. Ik ben meer van de kracht dan de souplesse. Ik ga je advies in ieder geval zeker meenemen en op 90 trainen.

@RolandF
Het fietsen heb ik verhoogd omdat ik overtuigd was dat het een hardloopblessure was. smile Ik ga nu ook het fietsen terugbrengen. Een weekje niks, eens kijken wat dat doet.

5 Laatst bewerkt door RolandF (02-02-18 13:52:38)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

ic3d schreef:

@RolandF
Het fietsen heb ik verhoogd omdat ik overtuigd was dat het een hardloopblessure was. smile Ik ga nu ook het fietsen terugbrengen. Een weekje niks, eens kijken wat dat doet.

Succes!

En goed dat je wat lichter probeert te rijden. Zwaarste verzet bij 70 omw/minuut dan fiets je continu nog altijd ruim boven de 40 kilometer per uur. Dan lijkt het me niet vreemd dat je daar soms last van krijgt...

6 Laatst bewerkt door ic3d (03-02-18 22:56:24)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Niks doen kost mij ontzettend veel moeite... Zwemmen doe ik nog wel, maar ben in deze maanden natuurlijk afhankelijk van de openingstijden van het zwembad. Dat gaat toch wat minder gemakkelijk dan ná alle 'verplichtingen' nog even hardlopen, fietsen of op de Tacx... Daarnaast heb ik niet het idee dat zwemmen íets doet voor de loop- of fietsconditie.

Hebben jullie toevallig nog tips / ideeën om de conditie op peil te houden? Liefst in of om het huis, maar snap dat dat behoorlijk beperkt is. Sportschool kan, alleen zit je dan vaak vast aan lang lopende abonnementen of andere verplichtingen. Het is puur ter overbrugging van blessureleed en als het kan enigszins gericht op het behouden van opgebouwde loop- en fietsconditie. Heb mijn best gedaan om eindelijk wat PR's te zetten en vind het zonde als alles weer wegzakt voor het seinzoen begint.

7

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Blessures zijn altijd frustrerend.... Wat vrijblijvende gedachten:
- knieblessure bij het fietsen worden inderdaad vaak door de zadelhoogte veroorzaakt. Mijn eigen ervaring is dat het zadel dan te hoog staat, 5 mm naar beneden had in mijn geval binnen een week effect
- waarom train je in deze tijd van het jaar op kracht en intensiteit ? De focus zou 'm.i. Juist op skills (>90 cadans - probeer maar eens 110 te rijden, ronddraaien ipv duwen, enz) en duur (Z2) moeten liggen, maar ik weet natuurlijk niet wanneer jouw A wedstrijden vallen...
- zwemmen verbetert wel degelijk de aerobe conditie, zonder belastend te zijn. Ga maar eens 3x in de week 2-3 km zwemmen, dan voel je echt wel dat je bezig geweest bent met je lichasm
- sportschool klinkt niet logisch als je een blessure hebt. Je kunt ook niet zomaar een paar weken "sportscholen", ook dat moet je opbouwen, en moet onderdeel zijn van je training, geen vervanging.

Kortom, ik ben ook geen Fysio,maar ik zou ook zeggen rust, zadel afstelling, techniek ipv kracht, en zwemmen. Beterschap! (En geduld toegewenst)

triathlon is 3x leuker!

8

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Dank voor de tips Hans! Ik ga dan meer zwemmen. Dit is sowieso mijn zwakste onderdeel waar de focus al op lag (vooral techniek), dus dan kan ik dit verbeteren met losse techniek en duurtrainingen (zonder te overdrijven). Na een of twee weken rust, ga ik (met toestemming van de fysio) het trainen voorzichtig weer wat proberen op te bouwen. Te beginnen om de rotatie te trainen en niet stampen.

Trainen op kracht en intensiteit ben ik in januari gestart. Simpelweg omdat de eerst tijdritten van het seizoen er al aan komen. Ik had het idee dat dit wel kon. Zo absurd veel train ik ook weer niet. Fietsen uiteindelijk maar 2x per week. Eén keer 40KM en één keer 20 KM. Soms een 10KM er tussen. Verder woon- werkverkeer (60KM per week) en 2x hardlopen (1x5KM en 1x10KM). En dan 2x per week zwemmen. Ik train vooral voor 1/8ste en 1/4de.

Zadelhoogte ga ik verlagen. Ik heb sinds een paar maanden een nieuwe toerfiets en de hoogte van het zadel gelijk gezet met mijn TT-fiets. Stuur, stuurpen, etc. zijn natuurlijk ook van invloed. Tacx doe ik op de toerfiets met aerobars.

9

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Het totale volume van die trainingen valt inderdaad erg mee. Je klinkt wel erg gedreven. Is het misschien zo dat je probeert het maximale uit elke training te halen door altijd maximaal in te spannen?


Mogelijk zou je dan de belastbaarheid van je lichaam kunnen vergroten door wat langere, rustigere trainingen te doen?

Als je (te) veel boven je omslagpunt traint, gaat je omslagpunt juist omlaag en worden intensieve trainingen steeds zwaarder. Die fout maakte ik zelf in 2013 toen ik een poosje de illusie had om aan wegwedstrijden mee te kunnen doen door veel intensieve korte trainingen te doen.

10 Laatst bewerkt door HansH (05-02-18 15:51:42)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Oké, helder als je ook traint voor tijdritten. Maar de meeste triathlons zijn nog ver weg. Met RonaldF eens.  Misschien wat meer variatie in je training? Het valt me op dat je precies de afstanden van 1/4en 1/8 traint. Waar haal dan je totale duur voor 1/4 vandaan, minimaal 2 uur denk ik (voor mij nog een beetje meer meer...)? En  doe je alles in wedstrijd tempo? 60 km fietsen of 15 lopen in zone 2 tussendoor zorgt voor variatie en dus voor trainingseffect.

triathlon is 3x leuker!

11

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

ic3d schreef:

Na een of twee weken rust, ga ik (met toestemming van de fysio en mijn lichaam) het trainen voorzichtig weer wat proberen op te bouwen.

wink vergeet je lichaam ook niet he, goed naar luisteren.

12 Laatst bewerkt door ic3d (07-02-18 11:01:14)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

@RolandF > Gedreven ben ik wel smile Niet om iets te bereiken in de sport, die illusie heb ik niet, maar ik haal er gewoon heel veel plezier uit. Ik denk wel, als ik eerlijk naar mijzelf kijk, dat je de spijker op zijn kop slaat. Ik probeer telkens sneller te worden. Voor zwemmen neem ik hier regelmatig lessen of een analyse, etc. Anders ligt het stil qua snelheid / afstand. Voor hardlopen kan ik simpelweg niet harder dan nu. Ik heb allerlei schema's gevolgd, maar hier is bijna geen winst te behalen. Qua afstand zeker niet, want dan krijg ik blessures en qua snelheid is al twee jaar gelijk. Bij fietsen daarentegen, ga ik continue vooruit. Als ik meer of harder train, dan stijgt de snelheid de hele tijd. Ter illustatie, toen ik een paar maanden terug op de Tacx begon reed ik +/- 37 gemiddeld op de 20KM. Inmiddels zit ik op 42.5. Telkens een klein beetje meer. Dat geeft voldoening. Als je op de fiets dan ook nog nooit ergens last van hebt gehad en je ziet progressie, dan ga je maar door. Dom achteraf.

@Hans H > Ik train inderdaad precies die afstanden. Ik fiets ook niet meer dan dat. Ik combineer meestal. In deze koude maanden is dat vooral de combi tussen fietsen en lopen. Zwemmen doe ik los. Vanaf het buitenseizoen neem ik het zwemmen ook weer mee. Ik start het seizoen ook altijd met sprints en pas rond augustus stap ik over op OD. Vooral het fietsen doe ik al-tijd op wedstrijd tempo. Lopen wissel ik meer af. Achter zwemmen zit het meeste gedachte, omdat ik hiervoor regelmatig een cursusje, lesje of analyse boek. Ik ben hier twee jaar geleden mee begonnen, dus heb ook gewoon nog voldoende te leren.

@MontanaMan > Geen slechte tip! smile


-->

En dan algemeen. Ik ben inmiddels onder behandeling van een sportfysio. Waarschijnlijk is mijn quadricep verzwakt en nemen andere spieren te veel over, met overbelasting als gevolg. Ik heb nu oefeningen gekregen die ik uiteraard braaf uitvoer. Moet ook gaan fietsen (heb nu een week rust gehouden) maar dan op licht verzet. Snelheid maakt niet uit. Hardlopen moet ik nogmaals halveren. Zowel qua lengte als duur. Dat wordt dus één keer 2.5 KM in de week. Combineren mag ik niet. Zo gaan we het aanzien.

Bedankt allemaal voor het meedenken, zeer gewaardeerd!

13

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Na lange tijd nog alijd onder behandeling van een fysio. Het blijkt een irritatie van de /een kniepees. Het kan maanden en maanden duren voor dat over gaat en dat blijkt. Ik doe nu elke dag een half uur oefeningen, al maanden lang, dan in dag uit.
Het gaat heel langzaam beter. Hopelijk zet dat door en kan ik het seizoen gewoon lekker mijn wedstrijdjes doen. Over twee weken de eerste proef!

Mocht iemand sublieme hersteltips hebben, het is (nog) altijd welkom!

14

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Pezen duurt over het algemeen lang, die zijn weinig doorbloedt. Maar als er vooruitgang inzit is het een goed teken, het heeft alleen tijd nodig.

15

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Pezen duurt zeker lang, ja. Ik heb 3 jaar geleden een peesontsteking in mijn schouder gehad waarvan de fysio toen zei: dat gaat 1-1,5 jaar duren, en dat klopte. Ik kon wel sporten, maar met pijn, later ongemak, en verminderde kracht en coördinatie. Helaas geen wondermiddelen.


Wel dacht ik: ben je bij één fysiotherapeut geweest? Ze verschillen nogal in hun werkwijze, dus soms kan de ene ook meer dan de andere. En  is er naar je rug/bekken/heup, voeten/schoenen en fietsafstelling gekeken? Bij knieproblemen van fietsers komt de oorzaak vaak ergens anders vandaan.

Louise

16

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Dank voor de reactie. Ik ben bij twee fysio' geweest. De eerste gaf na een paar sessies toe dat ze er niet kwam. Dus werd ik doorverwezen.

Er is gekeken naar mijn heupen. Hiervoor krijg ik ook oefeningen. Heb ik pijn aan mijn knie dan weet ik dat mijn heupen snel volgen, dus dat was de trigger.

Schoenen en fiets zijn bekeken. Fysio heeft een loop- en fiets analyse gemaakt. De fiets heb ik wel zélf afgesteld naderhand. Fysio kon dat niet en een bike fitting hier is vrij prijzig. Daarnaast had ik van alle fietsen veruit het minst last op mijn TT-fiets. Veel meer op stadsfiets of MTB (bij gewoon langzaam fietsen al). Racefiets er tussen in.

17

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

@Louise

Toch nog een vraag. Ging het herstel bij jou ook "golvend" beter? Ik heb het idee dat ik elke maand een stapje vooruit doe en dan weer een halve terug. Stapje vooruit, halve terug. Over het geheel lijkt het beter te gaan, maar net als ik een week irritatie-vrij ben geweest, komt het ineens uit het niets weer hard terug.

18

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Ja, zeker weten. Ik denk dat dat in het algemeen zo is bij pittige blessures, dat het herstel geen simpele, rechte weg omhoog is. Ik voel die pees zelfs nu nog wel eens als ik bijvoorbeeld last heb van mijn rug of nek na slecht zitten. Daar kwam het ook door, door 'scheeftrekken' vanuit mijn bovenrug en dat heb ik sowieso nog wel eens. Dan weet ik dat ik 'm in elk geval niet heel zwaar moet belasten die dag.

Louise

19

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Dank voor je reactie! Dat stelt een beetje gerust. smile

20 Laatst bewerkt door ic3d (22-10-18 23:24:29)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Toch typisch. Klachten waren zo goed als weg. Het hele seizoen heb ik niet verder dan 50KM onafgebroken gereden. Wel op hoog tempo, maar toch. Aangezien het seizoen ten einde was en ik op een lang weekend in het buitenland de 'grenzen' wilde opzoeken, heb ik een dag lang door de bergen gestampt. Dit was een half jaar geleden absoluut onmogelijk. Bovendien ben ik waardeloos in de bergen. Ook nog eens op een huurfiets die niet "perfect" afgesteld stond. Na een paar minuten branden helemaal nergens last van gehad. De hele dag niet. Zelfs op de Muro di Sormano geen greintje pijn. Dag later nog door de bergen hardgelopen en ook hier nergens last van.

Twee weken later. Afgelopen week een TT van 20KM gedaan, iets wat mij normaliter goed af gaat en wat ik zo onderhand wekelijks (in de trainingen) doe en nu weer last... De knie is stijf en gevoelig.

Ik heb twee fysio's gehad en doe dagelijks al een half jaar een half uur oefeningen e-l-k-e dag. Zonder uitzondering. Ik wil nu iets verder kijken. Ben het zat. Heeft iemand suggesties? Ik dacht zelf aan een Osteopaat of wellicht een sportarts. Maar weet niet zo goed wat wijsheid is.

21

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

ic3d schreef:

Ik heb twee fysio's gehad en doe dagelijks al een half jaar een half uur oefeningen e-l-k-e dag. Zonder uitzondering. Ik wil nu iets verder kijken. Ben het zat. Heeft iemand suggesties? Ik dacht zelf aan een Osteopaat of wellicht een sportarts. Maar weet niet zo goed wat wijsheid is.

Sportarts lijkt me de enige juiste keuze aangezien je netjes je oefeningen doet. Sterkte!

Je moet sneller dan de klos zijn.

22 Laatst bewerkt door Louise (23-10-18 10:05:58)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Misschien moet je gewoon wat proberen? Chiropractor is misschien ook nog wel een idee, ik heb daar zelf veel baat bij gehad (en nog steeds - ik ga morgen weer eens, mag-ie m'n ribben/wervels weer rechtzetten, ik trek nog steeds af en toe scheef). Meer dan bij de sportarts, maar dat zegt niks voor jou.

En sterkte/succes trouwens - ellende is het, die langdurige blessures.

Louise

23

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Omdat het fiets gerelateerd lijkt, zou ik toch voor de bike fit gaan. Verder heb ik zelf erg goede ervaringen met een osteopaat. Heup klachten waar verschillende Fysio's niet uitkwamen, ondanks grote aantallen behandelingen. Osteopaat loste dit met drie behandelingen op. Ga wel na een paar maanden weer terug als het weer op speelt. Wat Louise zegt: gewoon proberen, als andere dingen niet helpen. Sterkte en succes!

triathlon is 3x leuker!

24 Laatst bewerkt door ic3d (23-10-18 21:41:13)

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Bedankt voor de reacties en sterktewensen!

Jullie hebben gelijk. Ervaringen zijn voor iedereen anders en behandelaars idem dito. Ik ga gewoon een afspraak maken en laat nog weten of ik ergens baat bij heb (gehad).

Bikefit heb ik trouwens laten doen. Wel bij een meer allround fietsenmaker dan een 'wieler specialist'. Ik kan dat nog eens overwegen.

25

Re: Doof gevoel en pijn onderkant / binnenkant knie

Kleine update. In de tussentijd diverse zittingen bij een (goed bekend staande) (sport)osteopaat gehad. Helaas heeft dit niets geholpen. Daarna nog bij de huisarts geweest en die heeft röntgenfoto's en een echo laten maken. Geen afwijkingen te zien. Een MRI wilde hij niet laten uitvoeren, maar wel een verwijzing naar de sportarts gekregen.

Ik heb de trainingsintensiteit én frequentie iets meer teruggeschroefd. Woon- werkfiets (waar ik dagelijks het meeste last ondervond) vervangen door een goede fiets, ik koel nu na elke training en gebruik een foamroller. Dit samen (vooral het laatste) lijkt verbetering te geven. Ik heb veel minder last van de initiële klachten, maar heb wel pijntjes rond de quadriceps bij de knie. Volgende week naar de sportarts. Kost me mijn eigen risico, maar met een beetje geluk zet de verbetering voort.