51

Re: Stayerwedstrijden

iron-Mon schreef:
Vanzella schreef:

. In Belgie is zelfs een gezellige "kneutertriathlon" als Charleroi een stayerwedstrijd in Nederland niet eens het NK.

Nochtans zijn in Wallonië de meeste wedstrijden niet-stayer en in Vlaanderen loopt het massaal storm voor de niet-stayer wedstrijden. Als je nu niet ingeschreven bent voor de wedstrijden in september, ben je in de meeste gevallen al te laat.  De grootste organisaties (in aantallen deelnemers) zijn de non drafting wedstrijden.

Misschien wil Charleroi als kneutertriathlon wel besparen op scheidrechterskosten?

Het Belgisch Kampioenschap is echter een drafting wedstrijd!

Sprint in Butgenbach, duathlons in Tongeren, Geel en zo zijn er vast nog wel een paar... In luxemburg hebben we nog weiswampach. En dat zijn voorbeelden uit mijn hoofd.... zonder de kalender te checken

52

Re: Stayerwedstrijden

Vanzella schreef:

Ik vind het vaag en onprofessioneel dat het NK OD niet stayer is, wel ga ik meedoen in Holten aan het NK het blijft een leuke wedstrijd. In Belgie is zelfs een gezellige "kneutertriathlon" als Charleroi een stayerwedstrijd in Nederland niet eens het NK. Dat is jammer.

Voor de ontwikkeling van de triathlonsport is het een slechte zaak dat we terug in 1993 zijn op de OD (die toen nog lang geen OD heette).

Overigens start ik in Stein bij de recreanten, dat vind ik leuker dan een achterhoede gevecht op de fiets na een zwemrondje zonder wetsuit, zoals de afgelopen jaren in Stein.

Maar zoals JanR reeds aangeeft telt persoonlijke voorkeur niet in deze. Ik zal de NTB ook mailen.

Aan de andere kant: Vrijwel alle wedstrijden in Nederland zijn niet-stayer wedstrijden. Waarom zou het NK dan anders moeten zijn?

Overigens heeft de top 3 van het NK OD van vorig jaar besloten om zich meer op de langere afstanden, die per definitie al niet-stayer zijn, te richten.

53 Laatst bewerkt door JanR (12-06-10 14:10:39)

Re: Stayerwedstrijden

Alle internationale grote wedstrijden (worldcup, OS, WK, EK) zijn stayer-OD's, dus als Nederland ooit nog een rol zal willen spelen bij de grote wedstrijden, zal het NK toch op zijn minst over een stayer OD gehouden moeten worden. Sowieso zullen er dan meer stayer-OD's georganiseerd moeten worden.

Dat de top 3 van de OD van Nederland zich meer op de lange afstand wil richting kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat zij de stayervariant hiervan in NL niet op niveau kunnen beoefenen en misschien ook nét internationaal hierop niet mee kunnen komen (edit: wel mee kunnen komen, maar niet kunnen winnen), omdát je als Nederlander bijna alleen maar als topper aan stayerwedstrijden deel kan nemen en hier niet in kan groeien. Ben ik nog te volgen?

En waarom wil je als Nederland überhaupt meedoen bij de grote wedstrijden? Omdat het goed is voor de triathlonsport in Nederland. De triathlonsport in Nederland heeft een Inge de Bruin of een Marc Huizinga nodig: Nederlanders die hun sport domineren (het lieft bij de OS). Dan wordt die sport vanzelf polulair. Beter voorbeeld is de grote IOC-sjaak. Ach hoe heet ie ook? Sinds hij een judo-medaille won is het judo in Nederland populair. edit: Anton Geesink!

54

Re: Stayerwedstrijden

Het wel of niet mogen stayeren op de fiets heeft naar mijn idee niets met het niveau te maken. Nederland komt met het zwemmen namelijk al tekort op de internationale kleppers. Dan kan je lang en breed discussiëren over de invloed van het wel/niet mogen stayeren bij het NK OD ten aanzien van het niveau, maar de basis voor een goede wedstrijd leg je nog altijd bij het zwemmen. Dat moet op internationaal niveau nu eenmaal uitmuntend zijn.

Als het NK OD als kwalificatie-eis voor de internationale OD's geldt, dan zou je er wellicht wel een vergelijkbare wedstrijd van maken, hoewel dat ook niet altijd hoeft.

ps. Mooi voorbeeld was Rachel Klamer vorig jaar bij de junioren elite. Ze zwemt sneller dan Maaike Caelers en weet in internationale wedstrijden het verschil met haar te maken door in het wiel bij de internationale jeugdtop te hangen. Bij nationale wedstrijden kan Klamer het verschil op de fiets niet uitbouwen bij het ontbreken van internationale toppers. Sterker nog Klamer wordt weer ingelopen doordat er een groep achter haar gevormd wordt. Gevolg: ze wordt 2e bij het NK, maar was bij de EK en WK wel de sterkste Nederlandse.

55

Re: Stayerwedstrijden

Jawel, maar als je geen leuke (OD-)stayer wedstrijden in Nederland hebt, zullen er ook weinig mensen zijn, die zich hierop willen specialiseren. Immers, iedereen wil op de fiets goed mee kunnen komen, omdat je in dit waai-landje behoorlijk verschil kan maken op de fiets als je een beetje op de fiets uit de voeten kunt. Stel je bent enorm zwemtalent, dan kun je in Nederland nergens een keertje testen of je een beetje uit de voeten kunt op bij een stayer wedstrijd, omdat je direct aan een worldcup mee moet aan doen. Als je als zwemtalent bij een niet stayerwedstrijd direct op tien minuten wordt gefietst is de lol er misschien al een beetje af.

Kortom, de stayerwedstrijden zijn niet toegankelijk. Als je een top wil hebben in het stayer-circuit, moet je ook een brede subtop hebben en stayer wedstrijden zijn toch wel wat anders dan niet-stayer wedstrijden en het kan geen kwaad om daar wat ervaring in op te doen op lager niveau.

56

Re: Stayerwedstrijden

Heb overigens een berichtje naar de bond gestuurd om mijn ongenoegen te laten blijken over het ontbreken van stayer wedstrijden in nederland. Kreeg netjes en snel een bericht terug.
de bond legt het probleem vooral bij organisaties neer. De bond in afhankelijk van organisaties of zei een stayer wedstrijd willen organiseren.
Amsterdam heeft zeker de ambitie voor een NK en zou het organisatorisch wel aan kunnen. Alleen met fietsen wordt het wel krap. En de gedubbelde eruit halen is ook niet wenselijk als je 8 rondjes moet rijden. Blijven er maar weinig over gok ik....

57

Re: Stayerwedstrijden

Organisaties dus.. Kunnen we niet een lijstje maken met wedstrijden waar een stayerserie best organiseerbaar zou zijn? De UTT zou bv een stayer - 1/8e kunnen organiseren. Nadeel is wel dat er in een zwembad gezwommen wordt, dat is bij een stayerwedstrijd natuurlijk niet wenselijk, dus moet er ander zwemwater worden gevonden.

Dan heb je al:
- Amsterdam
- UTT
- Stein
- Holten

..en dan kunnen we vervolgens bij de organisaties lobbyen. Ik lobby wel bij de UTT. smile

58 Laatst bewerkt door Remko (14-06-10 18:49:47)

Re: Stayerwedstrijden

JanR schreef:

Organisaties dus.. Kunnen we niet een lijstje maken met wedstrijden waar een stayerserie best organiseerbaar zou zijn? De UTT zou bv een stayer - 1/8e kunnen organiseren. Nadeel is wel dat er in een zwembad gezwommen wordt, dat is bij een stayerwedstrijd natuurlijk niet wenselijk, dus moet er ander zwemwater worden gevonden.

Dan heb je al:
- Amsterdam
- UTT
- Stein
- Holten

..en dan kunnen we vervolgens bij de organisaties lobbyen. Ik lobby wel bij de UTT. smile

Je zou in dat geval kunnen uitwijken naar het Twentekanaal en eindigen bij de roeivereniging. Volgens mij ligt die ter hoogte van het viaduct nabij de waterzuivering (Auke Vleerstraat). Vanaf daar ben je binnen een paar honderd meter op het UT-terrein.

Het nadeel van stayerwedstrijden is dat geen enkele andere serie tegelijkertijd op het fietsparcours mag zijn. De UTT zit als ik het goed heb momenteel zo strak in elkaar dat er sprake is van enige overlap. Overigens zou je dan al bijna moeten denken aan een topstayersprintserie. Vraag is of je dat wil naast de teamtriathlon.

De Rutbeektriathlon in Enschede moet volgens mij ook wel mogelijkheden kunnen bieden voor een stayerwedstrijd. Het fietsparcours is er al verkeersvrij. Het loopparcours is vanaf dit jaar ook al veranderd, zodat je geen heen en weer loopparcours op een iets te krap fietspad hebt. Het zwemmen bestaat daarentegen uit zwemrondes van 500 meter. Enige is dat het dagprogramma wat langer wordt, omdat de serie meer ruimte nodig heeft, maar dat moet maar voor lief genomen worden. Dit jaar wordt op het Rutbeek overigens voor het eerst een olympische afstand georganiseerd. smile

59

Re: Stayerwedstrijden

@JR er is al een lobby ingezet op het hoogste niveau ;-)

Ik zal kijken of ik volgend jaar Nuenen zover kan krijgen om er weer een topserie bij te nemen.

60

Re: Stayerwedstrijden

Ik ben een voorstander van een stayerwedstrijd!

61

Re: Stayerwedstrijden

Wat leuk.

IMH/IMG/NM Finisher
Doe mee met Frysman
Team
Website

62

Re: Stayerwedstrijden

Het Parcours in Veenendaal leent zich er ook perfect voor. Alleen het compacte prodgramma wat minder.

63

Re: Stayerwedstrijden

Is er al enig nieuws ivm of er volgend jaar meer stayerwedstrijden in Nederland komen?

Ben razend benieuwd en ik denk dat nog verschillende Belgen geïnteresseerd zijn. Snap eigenlijk ook niet wat hinderpalen zijn: In België, Frankrijk, ... worden probleemloos verschillende stayerwedstrijden zowel voor recreanten als elites georganiseerd zonder enig probleem.