1

Onderwerp: Titanenstrijd verwacht bij 24e Vredestein UT-Triathlon

Titanenstrijd verwacht bij 24e Vredestein UT-Triathlon
Enschede, 6 mei 2009

De Campus van de Universiteit Twente maakt zich op voor de grootste triathlon uit haar geschiedenis, op zondag 10 mei. Met 524 atleten aan de start gaat het de Vredestein UT-Triathlon dan ook voor de wind. Organisator Rolf Biesbroek: “Vorig jaar hadden we met een kleine 380 deelnemers al een prachtig evenement en dachten we ons maximum bereikt te hebben. De enorme stroom inschrijvingen bewijst dat we het mis hadden, we horen nu echt bij de grootste triathlons in Nederland.” De wedstrijd past met zijn relatief korte afstanden uitstekend in de seizoensopbouw van veel triatleten, waaronder een groot aantal Duitse en Nederlandse toppers.

Hoofdonderdeel van de Vredestein UT-Triathlon is ook dit jaar weer de team-triathlon, een in Nederland uniek concept dat is overgewaaid uit de Duitse Bundesliga. Teams bestaan uit 4 atleten die ‘s ochtends ieder een ultrakorte individuele triathlon afleggen. De opgetelde tijden vormen de basis voor de teamwedstrijd, waarin in een ploegentijdrit-format een sprinttriathlon wordt afgelegd.
62 heren- en 23 damesteams zullen strijden om een plekje in de finaleseries. In dit afsluitende spektakelstuk worde de 7 snelste teams weggeschoten volgens het jachtstart-principe om vervolgens uit te maken wie er met het eremetaal naar huis gaat. Het derde finishende teamlid is hierbij bepalend voor de team-uitslag. De totale prijzenpot voor de team-triathlon is dit jaar verdubbeld naar 2500 Euro.

Liefst 5 teams uit de eerste en tweede Duitse Bundesliga maken dit jaar hun opwachting in het herenveld. Onder deze teams ook Asics Team Witten, dat de edities van 2005 en 2007 op zijn naam schreef. Het duo Ben Hammond en Kane Simpson vormt de motor van dit team en heeft de Australische winter verruild voor de Europese zomer om zich hier fulltime op de triathlonsport te richten.
Ze zullen het onder anderen op moeten nemen tegen de winnaars van vorig jaar, de routiniers van PV Witten. Een gevaarlijke nieuwkomer is het team van Bayer Uerdingen. Onder aanvoering van Uwe Kappelhoff, vorige week nog winnaar bij de Nederlandse seizoensopening in Breukelen, vormen zij met de Nederlandse broers Diederik en Evert Scheltinga misschien wel het te kloppen team.

Toch is het verre van zeker dat de Duitse hegemonie van de afgelopen jaren een vervolg krijgt. Het Pro Triathlon Team met oud-Olympiër Eric van der Linden en Edo van der Meer, vorig jaar 4e op het NK, neemt nadrukkelijk de handschoen op en lijkt klaar voor de strijd. Een outsider van vaderlandse bodem vinden we in het NTC Sittard team, gevuld met leden van de nationale juniorenselectie. In eerdere edities werden zij nog te licht bevonden, maar met een paar extra trainingsjaren in de benen zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Bij de dames heeft het Utrechtse Hellas zich ten doel gesteld de overwinning van vorig jaar te prolongeren. Rina Zijgers (5e op het NK in 2008) en lange-afstands atlete Sione Jongstra worden hiervoor als voornaamste kanonnen in stelling gebracht. De tegenstand belooft echter een stuk feller te zijn dan in 2008. Het Duitse TV Lemgo wordt dit jaar aangevoerd door Danne Boterenbrood (3e op het NK in 2008), terwijl ook van het damesteam van PV Witten met de Nederlandse talenten Neiske Becks en Sarissa de Vries (beide nationale juniorenselectie) het nodige vuurwerk verwacht wordt.

Favorieten van regionale bodem zijn Aloha Banana, van het organiserende DSTV Aloha, met Andries Koers en Aron van Ammers als speerpunten. Zij dromen van een finaleplaats, maar zullen daarvoor in ieder geval af moeten rekenen met die andere Enschedese club, TCT, met Jasper Reenalda en Guido Gosselink, die nog altijd zijn uitschieters kent.
Verder zullen veel ogen gericht zijn op Rachel Klamer, uitkomend voor het Pro Triathlon talententeam. Het Denekampse supertalent heeft een uitstekende winter achter de rug en ziet deze wedstrijd als een belangrijke stap naar het Europees Kampioenschap triathlon, dat op 5 juli in Holten gehouden wordt.

Meer informatie, waaronder het dagprogramma, parcours en de complete startlijsten, kunt u vinden op onze website: www.uttriathlon.nl.

Ook kunt u contact opnemen met:

Rolf Biesbroek
Voorzitter Organisatiecommissie UT-Triathlon
r.biesbroek@uttriathlon.nl
06 4977 3770

en/of:

Jetse Scholma
Voorzitter Stichting UT-Triathlon
j.scholma@uttriathlon.nl
06 4975 7695

2

Re: Titanenstrijd verwacht bij 24e Vredestein UT-Triathlon

Jetse,  ik heb een spelfaut ontdekt;

het is: TRitanen-strijd wink

Ik las, bedacht, las nog een keer, checkte m'n bronnen, bedacht me nog een keer,
en postte toen pas...
Mocht het resultaat de admin toch niet bekoren, dan hoop ik dat dit product van consciëntieuze overdenking niet IN STILTE wordt gemodereerd.