1 Laatst bewerkt door Bulliebone (14-04-20 08:50:29)

Onderwerp: Hallo

Zo dan, mijn naam is Hanneke.

Zondag heb ik nog voor mezelf een marathon gelopen(best wel langzaam, ben niet zo snel), de corona crisis heeft wat roet in het eten gegooid betreft mijn marathon plannen, ik ben niet de enige die daar last van heeft natuurlijk. Van daar besloten zelf maar op pad te gaan.

Al bijna 2 jaar heb ik in mijn hoofd dat ik een hele triatlon wil gaan doen.
mijn plan is deze in juli 2021 te doen, mijn eerste. geen tijd in mijn hoofd maar finishen.
En dat zal al zwaar genoeg zijn. in de tussentijd wil ik wat 1/8 doen en 1/4.

Ik ben mij er van bewust dat je beter niet kan beginnen met een hele triatlhon, maar wat in het hoofd zit!

Met mijn 48 jaar en weinig tot geen ervaring met triatlons  word het een hele uitdaging!

Ik heb 3 keer 1/8 ste gedaan ongetraind, althans niet voor fietsen en zwemmen :-)
Bang om te trainen ben ik niet, het liefst ben ik bezig met wat dan ook maar.

mijn sporten momenteel:
Hardlopen
skeeleren
schaatsen( ben niet van de ijsbaan af te slaan :-) )

Op dit forum hoop ik veel te leren en adviezen te krijgen.

Ik Heb vorig najaar een Orbea fiets gekocht, deze bevalt me prima.

Ook heb gelijk een vraag, zijn er ook trainingsschema voor een hele triatlhon(beginner)?

Groeten,
Hanneke

Post's attachments

I144TTCC-AF-SIDE-ORDU_M20_gris.jpg, 84.68 kb, 1000 x 864
I144TTCC-AF-SIDE-ORDU_M20_gris.jpg 84.68 kb, 12 downloads since 2020-04-14 

2

Re: Hallo

Hoi Hanneke, welkom hier!
Op de site van de NTB vindje trainingsschema's voor elke afstand.

3 Laatst bewerkt door Louise (14-04-20 11:54:22)

Re: Hallo

Welkom!

Schema's voor een (eerste) hele zijn er zeker, maar voor ongeveer 0 (qua fietsen en zwemmen) naar een hele in één jaar zul je nergens een standaardschema vinden, want dat zullen trainers je altijd afraden. Bovendien is het lastige aan standaardschema's dat ze de drie sporten 'gelijkelijk' optrekken, en dus geen rekening houden met een groot verschil in ervaring, zoals bij jou. Je zult al helemáál geen schema's vinden waarin je ook nog skeeleren/schaatsen vind. Voeg daarbij nog de corona-beperkingen en het zal een hele puzzel worden. Onder normale omstandigheden zou ik nu vooral aanraden om een borstcrawlcursus te doen, maar uh....
 
Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

4

Re: Hallo

Tijd maakt niks uit maar hou er wel rekening mee dat elke wedstrijd met cutt-off tijden werkt. Dus als het voor jou niks uitmaakt daarom voor de organisatie wel.

5

Re: Hallo

Ik denk wel dat skeeleren en schaatsen goeie alternatieve sporten zijn voor het lopen, net zoiets als langlaufen. Minder belasting op de gewrichten, maar goede aerobic training.
Hoe is het zwemmen? Je weet wat een marathon is, je hebt er in ieder geval een gedaan. Fietsen moet je opbouwen, maar is te doen. Met zwemmen kun je veel energie verspillen of besparen afhankelijk van je techniek, en de techniek aanleren met zwemmen, zeker voor mensen die pas als volwassenen beginnen is zwemmen vaak lastig om redelijk onder de knie te krijgen.

6

Re: Hallo

Goh, bedankt voor alle tips! Ik ga zeker een borstcrawl cursus doen. die stond al op het programma.Nu even on hold. Fietsen is een redelijk nieuwe discipline.

Ik heb ongetraind 500 meter gezwommen in 11 minuten, ook denk ik dat ik hier meer uit kan halen, door de cursus te doen.

Mijn beste 1/8 zit momenteel op 1 uur 29. Let daarbij dat ik niet heb getraind triatlhon gericht.

Daarbij ga ik ook gericht wedstrijden doen om te zien waar ik sta, mocht het zo zijn dat het moment nog niet rijp is om een hele te ondernemen kan ik hem uitstellen.

Dat ik hem ga doen is vrijwel zeker :-) dan heb ik wel voornemens om hem in 15 uur te volbrengen.
Nog steeds zal het pittig zijn!

7

Re: Hallo

Welkom! Leuke fiets :-)

Ik zou nu afstanden gaan maken op de fiets, en het lopen proberen bij te houden. Je hebt best nog wat tijd maar die 180 km op de fiets wordt een dingetje vermoed ik. Meters maken dus.

Kijk wat je online kan vinden en probeer alles passend te maken in de tijd die je (er voor) over hebt.

Succes!

Jan

8

Re: Hallo

Bulliebone schreef:

Mijn beste 1/8 zit momenteel op 1 uur 29. Let daarbij dat ik niet heb getraind triatlhon gericht.

Daarbij ga ik ook gericht wedstrijden doen om te zien waar ik sta, mocht het zo zijn dat het moment nog niet rijp is om een hele te ondernemen kan ik hem uitstellen.

Dat ik hem ga doen is vrijwel zeker :-) dan heb ik wel voornemens om hem in 15 uur te volbrengen.
Nog steeds zal het pittig zijn!

Nog een tip dan: staar je niet blind op tijden, sowieso niet en al helemaal niet op kortere triathlons. Een hele triathlon is  niet 8 keer een 1/8e, en zelfs niet 2 keer een halve.  Een hele, zeker een eerste, is een ongewis avontuur.  Het is veel belangrijker om te kijken wat je er minimaal voor moet doen aan training om überhaupt aan finishen te kunnen denken, en daarvoor is inderdaad, wat PGN10T zegt, uren op de fiets maken belangrijk.

Bij gebrek aan wedstrijden ligt daar komende zomer bovendien een mooie kans. Ga kijken: vind je fietsen wel leuk genoeg om het, pak 'm beet, een aantal keer 6 uur lang te doen? Want daar moet je wel aan denken, en rustig naartoe opbouwen.

Ik ken een paar mensen die vanuit amper triathlonervaring zijn gaan trainen voor een hele, en die zijn daarop afgeknapt: dat ze zo veel trainen (en er dus zo veel andere dingen, ook andere sporten, voor opzij zetten) niet leuk genoeg vonden. Dat is trouwens helemaal prima - het 'moet' niet. Ik bedoel ermee te zeggen: de toewijding aan het trainen is de cruciale succesfactor.

Louise

Weblog over hoe ik op m'n 50e Ironman werd: http://www.delftweg9.nl/triathlon/

9

Re: Hallo

Welkom Hanneke ...

Ik ben zelf ook pas met 48 jaar begonnen .

10

Re: Hallo

Welkom! En veel succes met je doelen. Ik heb zelf afgelopen zomer ook pas op mijn 48e mijn eerste voorzichtige triathlon stapjes gemaakt (1/8 en 1/4). Zou vorige week starten met een borstcrawl cursus maar deze is uitgesteld naar september.
Ik ben bang dat het triathlon seizoen sowieso heel kort wordt. Op 12/9 staat voor mij de 1/4 van Zwolle op het programma maar heb mijn twijfels of die nog wel doorgaat.
Ooit hoop ik ook een hele triathlon te volbrengen maar doel is eerst een halve in 2021.